De overheid strijkt ook over haar sociale hart en laat de miljarden stromen vanuit de staatskas. Miljarden voor ondernemers die het nu moeilijk hebben (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers – Tozo), zolang het nodig is. 600 miljoenen voor de sierteelt, 300 miljoen voor de culturele sector en zo voorts. En natuurlijk onderschrijf ik deze maatregelen van harte, willen we de economie enigszins overeind houden. Maar staan we er dan zo goed voor in Nederland dat we ons dat kunnen veroorloven?
“Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.” (bron: Overheid)
Natuurlijk hebben we daar het geld niet voor. Nederland kan bijna niet meer rekenen op inkomsten van de gaswinning in Groningen. Er zal dus een makkelijker alternatief moeten worden gevonden om de staatskas weer aan te vullen. Feit blijft dat onze economie een verschrikkelijk klap wordt toegebracht door de pas op de plaats die we nu maken. En zoals het in de trend hoort van deze tijd; de zwaksten krijgen altijd de rekening gepresenteerd.
De rekening
En wat is de weg van de minste weerstand? Benzine prijzen weer omhoog, want die waren nog nooit zo laag. Bij sommige pompen wel 20 cent per liter minder. De vraag bij de benzineprijsschommeling is altijd wie hiervoor verantwoordelijk is. Heeft dat werkelijk te maken met de olieprijs of is het de overheid die schommelt met het belastingtarief waar benzine voor een groot deel uit bestaat?Accijnzen en btw zijn immers 2/3 van de literprijs. Paul van Selms van UnitedConsumers is het daar over eens. Niet oliesjeik maar overheid bepaalt benzineprijs.
Wanneer komt het moment dat we te maken krijgen met een verhoging van de belasting? De luxebelasting van 21 procent misschien naar 25 procent, of het lage btw-tarief nog een procent omhoog? En wanneer gaat dit dan gebeuren, want zoals voorspeld kunnen we straks weer in een crisis belanden, als het coronavirus is geweken. ZZpérs vallen nu met bosjes om. Er zijn bedrijven die niet in aanmerking komen voor overheidssteun die hun personeel alsnog moeten ontslaan. Wordt de rekening van de coronacrisis aankomende Prinsjesdag gepresenteerd of het jaar erop?
Uit onderzoek van het CPB blijkt dat de verhoging van het algemene btw-tarief van 19 naar 21 procent in oktober 2012 na maximaal vier maanden volledig was doorberekend in de consumentenprijzen. (Bron: Rabobank). De btw in Nederland zorgt voor 18 procent van de totale belasting- en premie-inkomsten van de overheid.
“Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de btw in Nederland werd ingevoerd. In deze periode steeg de opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar.” (bron: CBS)
Ook nu zal ook weer blijken dat onze broeksriem nog makkelijk een gaatje strakker kan…volgens onze overheid. Let op mijn woorden….
Afbeelding van Markus Steidle via Pixabay