Gonny hoorde in het nieuws over het coronavirus, de ontwikkelingen in China, later in Italië en kreeg al een beetje een vermoeden dat het in Nederland ook wel eens mis kon gaan. Temeer ook omdat carnaval in Brabant gewoon doorgang kon vinden. “Ik heb alle berichtgevingen in het nieuws over de dreiging goed gevolgd,” vertelt Gonny. Dat carnaval gewoon kon doorgaan vond ik maar een slechte zet. Ik dacht toen al: dit gaat niet goed. En ja hoor, na carnaval ging het helemaal mis. Toen was het voor mij wel duidelijk dat het snel rond zou zijn.”
Blij dat er zekerheid kwam
“Voor mij als kapster is het nagenoeg onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden,” Legt de kapster uit. “De laatste weken voor de sluiting hebben we steeds de leuningen van de stoelen ontsmet, steeds de handen gewassen en de deurklinken ontsmet. Ook mocht er maar één klant tegelijkertijd naar binnen omdat ik het risico te groot vond.” Gonny was blij dat er eindelijk duidelijkheid kwam. De zaak moest dicht. Eerdere berichten van collega’s die wel gingen sluiten en anderen die nog steeds openbleven, zorgden voor een hoop onzekerheid.
De stagiaires van de kappersopleiding waren al eerder naar huis gestuurd. “Dat ik het risico moet nemen is mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik vind niet dat de meisjes dan ook het risico moeten lopen,” legt Gonny uit. “Die verantwoordelijkheid wil ik niet op me nemen. Een van de stagiaires moest al hoesten, dus die had ik al verteld om lekker thuis te blijven. Ik ben zelf diabeet, dus ook een risicogroep. Nu ben ik gelukkig nooit ziek, maar je zult het net zien.”
Financiële steun van de overheid is al binnen
Doordat de kapster aandachtig de nieuwsberichten had gevolgd rondom de coronacrisis, wist ze dat overheid zou komen met een steunpakket voor ondernemers. Haar boekhouder regelde de aanvraag voor haar en inmiddels is het geld overgemaakt. “Ik ben er blij mee, want de huur moet weer betaald worden aan het einde van de maand.”
“In het begin hadden alle klanten begrip voor de sluiting, maar ik krijg nu alweer verzoekjes of ik toch niet even aan huis kan komen knippen,” lacht Gonny. “Ik heb wel een paar oudere dames die ik altijd aan huis knipte, simpelweg omdat mijn bedrijf op een bovenetage zit en de dames de trap niet meer op kunnen. Maar gelet op hun leeftijd vallen ze ook in de risicogroep en lijkt het me onverantwoordelijk om nu alsnog aan huis te gaan knippen.”
Wel of niet aan het werk
Gonny vertelt dat geruchten de ronde doen dat vanaf 1 mei aanstaande kappers weer aan het werk mogen, maar dan met strenge maatregelen zoals mondkapjes en handschoenen. Premier Rutte gaf tijdens de persconferentie van 21 april te kennen dat contactberoepen voorlopig nog niet aan het werk mogen. In de komende weken zal gekeken worden of werken met beschermmateriaal verantwoord is.