Als we het bericht van Alquds Alarabi mogen geloven (en in grote lijnen de vertaling van Google), is er bij de Palestijnen in Gaza een nijpend tekort aan medische voorzieningen, zoals beademingsapparatuur om de patiënten van de coronacrisis te voorzien van de nodige medische verzorging.
En uiteraard is dat volgens Yahya Sinwar, Palestijnse leider van Hamas in Gaza, de schuld van Israël. Sinwar dreigde in april van dit jaar al om de miljoenen inwoners van Israël de keel door te snijden als Israël niet over de brug zou komen met apparatuur. Sinwar stelde ook voor om de oudere en zieke Israëlische soldaten die door de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, gevangen zijn genomen, te ruilen tegen beademingsapparatuur. Een kleine concessie als humanitair initiatief in het licht van de coronacrisis.
Om zijn woorden kracht bij te zetten heeft Sinwar, volgens Persbureau Reuters, vanaf mei het salaris van zijn eigen 38.000 ambtenaren niet, deels of te laat betaald.
Gaza
In de Palestijnse Gazastrook wonen ongeveer twee miljoen mensen op een gebied van 365 km², dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van twee keer de stad Groningen. In Groningen stad wonen ca. 200000 mensen. Veelal zijn het grotere gezinnen die met elkaar in één woning leven. Er wonen gemiddeld 4000 mensen per vierkante kilometer. Gaza is één van de dichtbevolkte gebieden in de wereld met meer dan 50% werkeloosheid.
In Palestina zijn 7,064 mensen gediagnosticeerd met het coronavirus en 44 mensen overleden aan de gevolgen hiervan. Volgens de Verenigde Naties (VN) ligt het aantal overledenen iets hoger, op 72. CIDI schrijft dat de Palestijnen tot twee keer toe medische hulp weigerden uit de Verenigde Arabische Emiraten. Liever zien ze dat Israël hiervoor opdraait. De gezondheid van de eigen bevolking is afhankelijk van de politieke nukken van Hamas.
Dat de coronacrisis in Gaza niet fatsoenlijk kan worden aangepakt is niet alleen maar de schuld van Israël. Ook de Palestijnse Autoriteiten onder leiding van president Abbas hebben de Gazastrook sancties opgelegd, zoals het tegenhouden van de leverantie aan hulpgoederen en brandstof. Abbas wil dat het bestuur van Gaza weer in handen komt van de Palestijnse Autoriteiten en niet van Hamas, die te boek staan als terroristische organisatie.
Honderden miljoenen
Toch heeft Hamas geld, veel geld, maar dat wordt gebruikt voor andere doeleinden. Zoals het kopen van raketten en het aanleggen en onderhouden van tunnels. Volgens Forbes Israël is Hamas een van de rijkste terroristische organisaties. Mede dankzij de ‘solidariteitsbelasting’ die ze hun eigen bevolking opleggen en onder andere door donaties van Iran (70 miljoen dollars per jaar) en Quatar (200 miljoen per jaar), komt het totaal op honderden miljoenen dollars per jaar. AI Monitor schrijft dat het zou gaan om 890 miljoen dollar in 2013 met 38.000 mensen op de loonlijst van Hamas. En toch is de medische zorg uitermate slecht omdat het geen prioriteit vormt voor Hamas. Quatar heeft al 150 miljoen dollar toegezegd om Gaza te hepen in hun strijd tegen corona.
Het feit dat Gaza op een grote openluchtgevangenis lijkt waar mensenrechten met voeten worden getreden en het coronavirus alle kans krijgt om om zich heen te grijpen, is niet alleen maar te wijten aan Israël of de Verenigde Staten. Voornamelijk de politieke koers van de Palestijnse Autoriteit en het terreurbewind van Hamas in eigen regio is hier voor een groot deel voor verantwoordelijk.