Heb ik het coronavirus ook?

Denk jij na over het coronavirus?

Mijn lieve schoondochter, die in de zorg werkt met jonge gehandicapte kinderen, voelde zich niet lekker: ze had keelpijn. Met de geldende coronamaatregelen moest ze zich laten testen. Dat testen is onaangenaam en de uitslag heeft de nodige consequenties. Want als zij het heeft, dan heeft mijn zoon het misschien ook, en wie weet de hele familie! Dan moeten wij ons ook laten testen, twee weken in quarantaine, niet naar ons werk, niemand meer over de vloer, boodschappen laten brengen op de stoep…

De uitslag van haar coronatest werd een essentieel iets en het wachten veroorzaakte bij sommigen in de familie een hardrijdend gedachtentreintje. Kritische opmerkingen zorgden voor rammelende hersen-wagonnetjes. Hadden we elkaar maar niet geknuffeld. We moesten toch anderhalve meter afstand houden? Waarom hebben we dat niet gedaan? Want straks…?

Een vraag als ‘want straks?’ geeft altijd een antwoord dat ver buiten ons ligt. Het ligt in de toekomst waarvan niks vaststaat. Natuurlijk kun je allerlei antwoorden proberen te vinden, zoals het in percentages beredeneren of je besmet kan zijn: ‘de kans dat ik COVID-19 heb is klein, want ik heb haar niet aangeraakt’. Of: ‘ik heb heel goed mijn handen gewassen en ik ben nergens naar de wc geweest’. Met deze antwoorden probeer je jezelf gerust te stellen. Daar is niets mis mee, want je wilt het nare gevoel bij de vraag ‘want straks?’ laten verdwijnen.

De filosoof Eckhart Tolle heeft daar een mooie quote over:

“Your unhappiness ultimately arises not from the circumstances of your life but from the conditioning of your mind.”.

Oftewel: je kunt jezelf ongelukkig denken. Het is beter je te realiseren en te ervaren dat je een stressmoment hebt. Dat je in een vervelende situatie zit die je niet kunt veranderen of naar je handzetten. Zo’n situatie is zoals het is. Verder niks.

Dingen in ons leven zijn constant in beweging: in elk moment verander je je gedachten en je gemoedstoestand. Zoom je uit en kijk je terug op de dag die is geweest, dan kun je je realiseren dat onzekere gedachten veranderen en dat gedachtentreinen vervolgens ook tot stilstand komen. Dan komt er weer ruimte in je hoofd voor wijsheid en nuchterheid. Vergeet niet dat er altijd veerkracht is in je leven; zelfs als blijkt dat je het coronavirus hebt. Mijn schoondochter werd negatief getest op het coronavirus.

Heb jij last van gedachtentreinen in deze coronatijd? Wil je daar over praten? Wellicht kan ik je inzichten geven via een vertrouwelijk gesprek. Stuur je gegevens naar info@diversityathome.nl en ik neem contact met je op.

Mijn gekozen waardering € -

Rudolf Hunnik is cultuurjournalist, filmprogrammeur en trainer. Al vanaf 1999 schrijft hij artikelen voor internet en de papieren pers. Als journalist en recensent werkt hij met name voor dagblad de Gooi- en Eemlander, schrijft hij voor Place de l’Opera en Cultuurpers. Als filmprogrammeur is hij verbonden aan C punt Nieuw-Vennep en geeft hij de workshop 'Communiceren met de pers' over persberichten schrijven en zelfpubliceren www.diversityathome.nl.
Sinds 2019 begeleidt hij mensen tot inzichten (3 Principes) https://www.diversityathome.nl/kunst-en-een-goed-gesprek/