Even recht zetten

Emelie van den Biesen bespreekt voor DNP juridische kwesties van alledag. Vierde aflevering: testament.

Wat gebeurt er eigenlijk met je spullen als je er niet meer bent? Je verzameling postzegels, je waterbed, je sieraden en je gloednieuwe cabrio? Als je hierover niets vastlegt dan bepaalt de wet voor jou wat er met je spullen gebeurt. Maar wat moet je kleinere zusje met je postzegels en wat moet je vader met een tweede auto? Het is misschien niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar misschien wel verstandig. Hierna wordt een aantal overwegingen besproken waardoor je voor jezelf kunt bepalen of het al dan niet tijd is voor het maken van testament.

Wellicht is je eerste gedachte: wie zit er op mijn spullen te wachten? Ik heb bijna geen (waardevolle) spullen. Tuurlijk, als je nog thuis woont of je bent net gaan studeren is een testament misschien nog niet direct noodzakelijk. Ook moet je minimaal 16 jaar zijn om überhaupt een testament te maken. Maar vergis je niet en denk niet dat een testament alleen van belang is als je oud(er) bent. Ook jonge mensen kunnen waardevolle bezittingen hebben en een weloverwogen idee hebben aan wie ze hun spullen willen nalaten. Het hangt erg af van je eigen situatie. Woon je samen? Ben je getrouwd? Heb je een huis? Veel spaargeld? Kinderen? Als je niet wilt dat de wet voor je bepaalt wie je spullen krijgen nadat je dood bent dan is een testament noodzakelijk.

Als de wet bepaalt

De wet onderscheidt 4 groepen personen. Wanneer je dood gaat en je bent getrouwd en/of je hebt kinderen, dan zijn dit je erfgenamen. Wanneer dit niet het geval is, zijn je ouders samen met je eventuele broers en zussen je erfgenamen. Mochten deze allemaal niet meer in leven zijn, dan volgen opa en oma en vervolgens overgrootoma en -opa. Mocht je iedereen die hier genoemd is overleven, dan gaan je spullen naar de staat. Dit is misschien nog wel de belangrijkste reden om een testament te maken; je wilt toch niet dat, naast alle belasting die je je hele leven hebt betaald, de staat ook nog eens je spullen krijgt als je dood bent? Dit soort liefde voor het vaderland gaat wel erg ver.

Duitse herder

Wanneer je dus geen testament maakt dan kun je eigenlijk geen spullen nalaten anders dan aan bloedverwanten. Je aardige buurman, een goed doel, een goede vriend en je mede-postzegel-verzamelaars krijgen dus niets. Ook wanneer je juist wilt voorkomen dat je gemene zus of broer erft kun je dit in je testament bepalen.

In Nederland kun je dieren niet tot erfgenaam benoemen. In sommige landen is dit anders (geweest). De rijkste hond ter wereld is Gunter IV. Dit is een Duitse Herder met een vermogen van 145 miljoen dollar. Gunther IV erfde dit vermogen van zijn vader, ook een Duitse Herder die luisterde naar de naam Gunther III. Vaderhond was de enige erfgenaam van een Duitse gravin Karlotta Liebenstein.

Nog meer redenen voor een testament

Belasting besparen is ook een goed reden om een testament te maken. Dit heeft vooral te maken met de verschillende vrijstellingen en tarieven die gelden. Het percentage aan belasting dat wordt geheven over erfenissen hangt af van de relatie van de ontvanger tot de overledene. Ook is het percentage afhankelijk van hoeveel je erft van iemand.

Als je kinderen hebt, wil je misschien bepalen wie er voor ze zorgt wanneer je er niet meer bent. Je kunt dan een voogd benoemen, dit kan alleen in een testament.

Wanneer je een eigen bedrijf hebt wil je misschien een opvolger aanwijzen voor na je dood om te voorkomen dat je dochters je autobedrijf moeten voortzetten en daar niet echt om staan te springen en het bedrijf zullen verkopen en vervolgens een nagelstudio beginnen.

Alleen maar voordelen dus?

Nou, vooruit. Een nadeel dan: je moet naar de notaris om een testament de laten maken en dit kost geld. Stel je jezelf hierbij wel de vraag of die paar honderd euro niet de moeite waarde is, al is het alleen maar omdat je door het maken van een testament uiteindelijk weer belasting, en daardoor geld, bespaart. De vaste tarieven van notarissen bestaan niet meer en het zijn nu ook echte prijsvechters. Maar ook hier kan gelden: goedkoop is duurkoop.

Tekst: Emelie van den Biesen

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie