Pfizer-vaccin en ‘Spoetnik V’ in de race om mensheid van coronavirus te verlossen: 90-92

Het is het hoopvolle verhaal van de dag. Het Amerikaanse bedrijf Pfizer heeft met een zekerheid van negentig procent een antiserum ontwikkeld dat een einde maakt aan de corona-oorlog. Er zijn nog wat onzekerheden over de bijwerkingen en de duur dat het vaccin werkzaam is en of er meerdere entstoffen moeten worden toegediend. Maar de overwinning lijkt in zicht.

De aandelen van het bedrijf zijn de lucht ingevlogen en hoewel met een slag om de arm wordt er heilig in geloofd dat de mensheid met het Pfizer-entstof van de ondergang is gered. Inmiddels wordt in Nederland voorbereidingen getroffen om waarschijnlijk begin 2022 een omvangrijk vaccinatieprogramma voor zo’n zes miljoen Nederlanders uit te voeren.

Inmiddels hebben de Russen niet stilgezeten en een claim gelegd op een ander vaccin, ‘Spoetnik V’, dat voor 92 procent het coronavirus uitschakelt, maar wel meer onderhevig aan kritiek van wetenschappers lijkt te zijn dan het Pfizer-vaccin.

Verschillende landen over de hele wereld, zoals de VS, het VK, Canada, Japan en andere, hebben al een voorlopige overeenkomst getekend met Pfizer, waardoor ze vaccins mogen ontvangen wanneer het bedrijf goedkeuring krijgt. De Europese Unie zal bijvoorbeeld 200 miljoen vaccindoses ontvangen voor EU-landen.

Het vaccin van Pfizer vereist net als in andere landen opslag en transport van het vaccin in een vriezer, bij een temperatuur van -70 graden. Volgens een bron wordt dit probleem nog steeds aangepakt, de laatste koelingsvereisten beginnen redelijker te lijken. Hij maakte duidelijk dat hij niet precies weet wanneer de vaccins zullen aankomen: “Er kunnen onderweg veel storingen optreden en het is een gekke race. ‘

Er is veel vertrouwen in Pfizer. Het is ‘s werelds grootste op onderzoek gebaseerde farmaceutische en biomedische bedrijven en toegewijd aan het ontdekken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van voorgeschreven medicijnen voor zowel mens als dier. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York City.

Pfizer werd in 1849 in Brooklyn, New York, opgericht als Charles Pfizer & Company door de Duitse chemicus en ondernemer Charles Pfizer en zijn neef Charles Erhart, een banketbakker. Het bedrijf, destijds een fijn chemiebedrijf, werd gefinancierd met een lening van $ 2.500 van Pfizers vader.

Pfizer en Erhart bereikten onmiddellijk succes met hun eerste product, een smaakvolle vorm van santonine – een anthelminthicum dat wordt gebruikt om darmwormen te behandelen, een veel voorkomende aandoening in het midden van de negentiende eeuw.

De daaropvolgende vraag naar ontsmettingsmiddelen, conserveermiddelen en pijnstillers tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) verdubbelde de omzet van het bedrijf en maakte uitbreiding mogelijk. Aan het einde van de negentiende eeuw steeg de productie van citroenzuur door de toenemende populariteit van coladranken, wat leidde tot decennia van groei voor het bedrijf.

Toen Erhart in 1891 stierf, kreeg Pfizer de volledige controle over het bedrijf. In 1900 diende hij een akte van oprichting in; het bedrijf zou tot 1942 in privébezit blijven. In 1905 werd Pfizers jongste zoon, Emile, benoemd tot president van het bedrijf; Charles Pfizer stierf het volgende jaar.

In 1941 versnelde Pfizer, het enige bedrijf dat fermentatietechnologie gebruikte om penicilline massaal te produceren, op verzoek van de Amerikaanse regering de productie om geallieerde soldaten te behandelen die in de Tweede Wereldoorlog vochten.

Het bedrijf onderging een aanzienlijke expansie tijdens het volgende decennium met de oprichting van zijn internationale en agrarische divisies en zijn Pfizer farmaceutische verkoopteam, evenals zijn partnerschap met het Japanse bedrijf Taito om antibiotica te produceren en distribueren (1955; Pfizer nam Taito volledig over in 1983). Pfizer bleef zich uitbreiden tot in de jaren zeventig, met overnames zoals de farmaceutische en chemische fabrikant Mack Illertissen (1971).

In de 21e eeuw zette Pfizer door met het verwerven van farmaceutische bedrijven, waaronder Warner-Lambert, gevolgd door Pharmacia Corporation (2003) en Wyeth (2009). Pfizer sloot zich ook aan bij UN Global Impact (2002), het grootste wereldwijde initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De meest prominente producten van Pfizer zijn onder meer het antidepressivum Zoloft, het geneesmiddel voor erectiestoornissen Viagra en het antidepressivum en het middel tegen angst Xanax.

Nadat het nieuws van Pfizer bekend werd, kwamen de Russen op de proppen met dat hun vaccin ‘Spoetnik V’ volgens tussentijds onderzoeksresultaten voor 92 procent garant staan als een effectief geneesmiddel tegen het coronavirus. Dit leidde tot een clash met andere wetenschappers die vraagtekens zetten bij de resultaten. Dat heeft overigens niet geleid tot een vertrouwensbreuk met het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling.

Professor Zeev Rotstein heeft er alle vertrouwen in dat aan de normen worden voldaan. Voordat premier Netanyahu het nieuws bekendmaakte, dat hij een contract wilde afsluiten met Pfizer zei Rotstein die als een rebel wordt gezien in de strijd tegen de bureaucraten in de discussie rond de bestrijding van het coronavirus dat er een keuze kan worden gemaakt in verschillende beschikbare vaccins en hij de ‘Spoetnik V’ op commerciële basis gaat verstrekken aan mensen die het wel willen hebben als Netanyahu voor Pfizer kiest. Volgens Netanyahu gaat de voorkeur van ‘de hele wereld ’uit naar het Pfizer medicijn.

Netanyahu schijnt zijn kaarten te zetten op Albert Bourla van Pfizer. Die reageerde meteen toen de premier contact met hem zocht. Volgens Netanyahu komt dat omdat Bourla trots is op zijn Griekse en Joodse afkomst uit Thessaloniki. Bourla zei dat hij de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Griekenland en Israël hoog in het vaandel heeft staan.

Maar net als bij ‘Spoetnik V’ zeggen experts dat het nog niet duidelijk is hoe lang de immuniteit standhoudt noch hoe efficiënt ze zouden zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en de bijwerkingen zoals vermoeidheid en koorts van invloed zijn op herstel.

Het Nationaal Informatie- en Kenniscentrum Coronavirus in Israël heeft een rapport uitgebracht, waarin wordt uitgelegd dat de aankondiging van Pfizer de waarschijnlijkheid vergroot van de effectiviteit van andere vaccins, die met dezelfde technologie zijn ontwikkeld, zoals die van Moderna Inc.

Israël heeft een overeenkomst getekend met Moderna om als een van de eersten vier miljoen doses van het vaccin te ontvangen. “Als de resultaten van Moderna vergelijkbaar zijn met die van Pfizer, is het waarschijnlijk dat er tegen het einde van 2020 ten minste twee vaccins zijn goedgekeurd voor gebruik tegen het coronavirus”, aldus het rapport van het centrum. Het voegde eraan toe, dat er een aantal “complexe obstakels” zijn, waarmee deze vaccins worden geconfronteerd voordat ze op grote schaal kunnen worden gebruikt. (Update: Moderna claimt een effectiviteit van 94,5%)

“Over het algemeen zijn er aanzienlijke hiaten in ons begrip van de ziekte zelf, de immuunrespons die zich tijdens de ziekte ontwikkelt, en in het bijzonder de reactie die na verloop van tijd door het vaccin wordt opgewekt”, concludeerde het rapport. “Daarom is het op dit moment moeilijk te beoordelen.”

Rusland registreerde ‘Spoetnik V’ voor openbaar gebruik in augustus, het eerste land dat dit deed, voorafgaand aan de start van de grootschalige proef in september. Het vaccin is ontworpen om een ​​reactie teweeg te brengen van twee injecties die 21 dagen na elkaar worden toegediend, elk gebaseerd op verschillende virale vectoren die normaal een verkoudheid veroorzaken: menselijke adenovirussen Ad5 en Ad26. Het Pfizer- en BioNTech-vaccin maakt gebruik van messenger RNA (mRNA) -technologie en is ontworpen om een ​​immuunrespons op gang te brengen zonder pathogenen te gebruiken, zoals echte virusdeeltjes.

Het Russian Direct Investment Fund (RDIF) verklaarde dat er vanaf 11 november geen ernstige bijwerkingen waren gemeld tijdens de ‘Spoetnik V’ Fase III-studie. Sommige vrijwilligers hadden kortdurende kleine bijwerkingen zoals pijn op de injectieplaats, griepachtig syndroom waaronder koorts, zwakte, vermoeidheid en hoofdpijn. Pfizer signaleert dezelfde symptomen.

“De publicatie van de tussentijdse resultaten van de klinische onderzoeken na registratie die overtuigend de werkzaamheid van het ‘Spoetnik V’-vaccin aantonen, maakt plaats voor massale vaccinatie in Rusland tegen COVID-19 in de komende weken”, aldus Alexander Gintsburg, directeur van Gamaleya Center, een toonaangevend Russisch onderzoekinstituut in Moskou.

“Dankzij de productieschaal op nieuwe productielocaties zal het ‘Spoetnik V’-vaccin binnenkort beschikbaar zijn voor een bredere bevolking. Dit zal de huidige trend doorbreken en leiden tot een uiteindelijke daling van het aantal COVID-19-infecties, eerst in Rusland en daarna wereldwijd. ”

Professor Polina Stepensky, voorzitter van de afdeling Beenmergtransplantatie en kankerimmunotherapie van volwassenen en kinderen in het Hadassah Universitair Medisch Centrum, voert aan dat zij persoonlijk op de hoogte was van een aantal van verschillende mensen, die in Rusland waren gevaccineerd en dat ze tot dusver beschermd zijn en “voelt zich ok.” Maar net als het rapport van het coronaviruscentrum over het Pfizer-vaccin, waarschuwde ze dat de aankondiging van Rusland op woensdag ‘slechts een verklaring voor journalisten is. Het is niet wetenschappelijk. We moeten de gegevens van Pfizer en van de Russen zien en we kunnen niets zeker zeggen zonder een wetenschappelijk artikel. ”

In het algemeen zeiden experts dat de kennis over het ontwerp van de Russische proef schaars was, waardoor het moeilijk was om de gegevens te interpreteren. In het verleden hebben enkele westerse experts, waaronder enkele wetenschappers in Israël, gewaarschuwd voor het gebruik van het vaccin, totdat alle internationaal goedgekeurde test- en regelgevende stappen zijn genomen. Ze hebben ook vraagtekens gezet bij het vermogen van Rusland om het vaccin zo snel te ontwikkelen.

Maar Rotstein stelde dat het “niet juist was om sceptisch te zijn. Er zijn veel beschuldigingen over Russische technologie en wetenschap. Maar als je je herinnert, is het feit dat ze het ‘Spoetnik V’ naar de satelliet uit het Sovjettijdperk die de ruimterace op gang bracht noemden om tegen de wereld te zeggen: ‘Onthoud wie de eerste was in de ruimte.’ Met andere woorden: Rusland zou heel geavanceerd kunnen zijn.

De aarzeling in Israël over het Russische vaccin heeft meer te maken met de strijd tussen de Verenigde en Rusland om het primaat van het vinden van het vaccin en niet de kwaliteit ervan, aldus Rotstein. Of het vaccin veilig en effectief is, zal pas bekend zijn als de fase III-studie is voltooid, zei hij.

Het is overigens niet zo dat alle vaccins meteen klaar zijn als het middel wordt toegelaten op de markt. Pfizer produceert het vaccin in onder meer de VS, België en Duitsland. Dit jaar zouden al 100 miljoen doses beschikbaar kunnen zijn, meldde de farmaceut eerder. In 2021 zouden er 1,3 miljard vaccins geproduceerd kunnen worden.

Het is niet bekend hoeveel de Europese Commissie betaalt voor het vaccin. In de VS sloten Pfizer en BioNTech een deal van 1,95 miljard dollar voor 100 miljoen doses. Dat is dus 19,50 dollar per injectie, en 39 dollar voor de benodigde twee. Gemeten op de schade die corona heeft aangericht, is de prijs van het vaccin relatief goedkoop. Pfizer is niet van plan rijke landen korting te geven en tegen kostprijs te leveren. Bourla zegt dat ook al is er sprake van een ernstige crisis het bedrijf ook geld moet verdienen. Daarbij dient te worden aangetekend dat het bedrijf met het Duitse BioNTech het vaccin zonder overheidssteun ontwikkeld.

Conclusie: Als de honderd procent is gehaald, kan de mensheid weer opgelucht ademhalen en verdwijnt de pandemie in de geschiedenisboekjes en kan het economische leven zich herstellen. Het heeft dan wel pijn gedaan, maar knappe geesten hebben de wereld weer een stapje verder de toekomst in geholpen.

 

Mijn gekozen waardering € -