Een handgeschreven tekst op een los stuk karton

De volgende stap lijkt mij logisch. Want kennelijk gaat het om iets wat in de maag is aangetroffen. Wat zou deze vogel foerageren? Hiermee is de puzzel opgelost!

Het vraagteken kan een uitroepteken worden

Geregeld stuit je op ‘open source’ bronnen. Wetenschappelijke en andere waardevolle informatie die vrij beschikbaar is, Dat levert verrassingen op.

Natuurkundige Commissie
De naam van de uitgeverij Brill kende ik wel. Bijvoorbeeld van bezoekjes aan de binnenstad van Leiden. Een respectvol bedrijf dat de lat heel hoog legt met wetenschappelijke uitgaven. Zo is er een ambitieus project voltooid, waarin bevindingen van jarenlang veldonderzoek zijn gedigitaliseerd. Denk aan dagboeken, tekeningen en rapporten. Het betreft onderzoek in het voormalige Nederlands Indië in de periode rond 1820. Een vreedzame expeditie die alles onderzocht wat maar mogelijk was rond natuurlijke historie. Een prachtig project waar misschien vandaag de dag wat anders tegen aangekeken wordt? Uitgezonden door de Natuurkundige Commissie. 

Maag
Ik vul lukraak wat zoektermen in op de betreffende website. Bijvoorbeeld het woord ‘maag’. En dan vind ik meteen een opmerkelijke vermelding van een handgeschreven tekst ‘op een los stuk karton’. In de vertaling is de tekst niet helemaal voltooid. Er staat een vraagteken. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik maak een screenprint van de originele tekst en print dat uit. En ga erop zitten studeren. Kennelijk kon niet alles worden ontcijferd. Ik zet de tanden erin. Om te beginnen gaat het er om na te gaan welk dier beschreven wordt. Dat blijkt een vogelsoort te zijn.

Vogel
Op Google vind ik onder ‘ plaatjes’ verschillende afbeeldingen van de species Charadrius. Een strandvogel? De volgende stap lijkt mij logisch. Want kennelijk gaat het om iets wat in de maag is aangetroffen. Wat zou deze vogel foerageren? En dan kom ik ineens een stuk verder. Ik zie plaatjes waarin dit soort vogel schelpen open pikt. Concha betekent schelp. En als je nog eens goed kijkt zie je met enige fantasie conchylien geschreven staan. Dat is de verzamelnaam voor schelpen. Nu is het ineens helemaal duidelijk. De onderzoeken (Kuhl) heeft bij sectie schelpresten in de maag van dit vogeltje aangetroffen. De tekst kan nu misschien worden aangevuld door de firma Brill. Alhoewel ik niet weet of het nog gauw tot een heruitgave komt. Maar digitaal moet het lukken!

Kuhl
Meteen is mijn nieuwsgierigheid gewekt naar de persoon van deze Heinrich Kuhl. Dat blijkt ook een dramatisch verhaal te zijn. Over zijn lot is in de literatuur destijds ook veel gesproken. Samen met een hartsvriend van Hasselt, heeft Kuhl deelgenomen aan de expeditie. Maar al een jaar na begin daarvan is hij op jeugdige leeftijd overleden op Java.

Link
https://dh.brill.com/nco/view/nco_NNM001001045/makingsense
https://dh.brill.com/nco/help/start
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Kuhl

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -