Even recht zetten

Emelie van den Biesen bespreekt voor DNP juridische kwesties van alledag. Vijfde aflevering: huis kopen.

Gezien de onzekere economische tijden zullen niet veel mensen deze stap nu zetten: een eigen huis kopen. Bestaande koopwoningen waren in februari 2013 8,3 procent minder waard dan in februari 2012. Voor starters lijkt dit een gunstige situatie; helaas is het niet echt gemakkelijk om een hypotheek te krijgen bij de bank. Ervan uitgaande dat er betere tijden op komst zijn, kan het geen kwaad om toch even stil te staan bij een aantal juridische onderwerpen waar je mee te maken krijgt bij het kopen van een huis.

Koopovereenkomst, belangrijk!

Zowel de kopers als verkopers van een huis kunnen een makelaar inschakelen. De makelaar maakt meestal de koopovereenkomst op aan de hand van een zogenoemd NVM-model, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en vastgoeddeskundigen. Doe-het-zelven kan ook. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op internet, maar bedenk wel dat het hier niet gaat om het simpelweg kopen van een jas. De notaris kan ook een koopovereenkomst voor je maken en zo de complete overdracht voor je regelen.

In de koopovereenkomst worden onder andere het huis, de koopprijs en de datum van levering opgenomen. Daarnaast kunnen er afspraken in worden gemaakt over bankgarantie of waarborgsom, eventuele ontbindende voorwaarden en het al dan niet overdragen van bijvoorbeeld een deel van de inboedel.

Nadat de koopovereenkomst getekend is, volgt na een bepaalde periode de daadwerkelijke overdracht van het huis bij de notaris. Wanneer je een jas koopt reken je af aan de kassa, je krijgt een bon en vervolgens krijg je de jas direct mee. Wanneer je een huis koopt ‘reken je af’ bij de notaris en is de notariële akte je bon. Zo krijg je ook als het ware je huis ‘mee’.

Wel of geen keuring?

Behalve bij nieuwe huizen is het vrijwel altijd zinvol een bouwtechnische keuring te laten doen. Je wilt immers weten wat je koopt en dit is niet altijd in één oogopslag goed te beoordelen. Lekkages, houtworm en houtrot komen bij een keuring misschien aan het licht, waardoor je nog tijd hebt om te overwegen om zelf een kluspak aan te trekken. Het kan zijn dat de bank waar je een hypotheek afneemt dit zelfs verplicht stelt voordat ze je een lening verstrekken.

Wederzijdse bescherming

Als je een huis koopt hoef je niet meteen af te rekenen. Maar de verkoper vraagt vaak wel om een soort garantie dat je alles betaalt bij de levering. Daarom betaal je als koper meestal 10 procent van de koopprijs vooruit. Dit geld stort je op de rekening van de notaris, een zogenoemde waarborgsom. Heb je dit geld niet op je rekening staan, dan kan de bank een document naar de notaris zenden waarin ze verklaart dat zij garant staat voor dit bedrag. Mocht je als koper in de problemen komen, dan kan de verkoper zichzelf hiermee enigszins beschermen.

Door ontbindende voorwaarden op te nemen ontstaat er een zekere bescherming voor jou als koper. Hierdoor regel je dat als er niet wordt voldaan aan een bepaalde voorwaarde, de koop alsnog niet doorgaat. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn het daadwerkelijk verkrijgen van een hypotheek, een positieve uitkomst van een bouwtechnische keuring, of het verkrijgen van een bepaalde vergunning.

Tekst: Emelie van den Biesen

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie