Scoren in het Bitcoin casino

De digitale munteenheid Bitcoin blijft spectaculair in waarde stijgen en werkt als een magneet op speculanten. Bron: FTM.nl

De Bitcoin is een unieke munteenheid. Ze wordt gecreëerd zonder de tussenkomst van een centrale uitgevende instantie en is voor de volle honderd procent gebaseerd op vertrouwen. Het ultieme fiat-geld. De Bitcoin is sinds eind vorig jaar sterk in opkomst en blijft spectaculair in waarde stijgen. De totale marktwaarde van de bitcoin (het aantal bitcoins vermenigvuldigd met de dagkoers) staat op maandag ochtend op 1,925 miljard dollar. Medio maart geleden was dat nog slechts 800 miljoen dollar.

De belangrijkste reden voor de koersstijgingen zijn gretige speculanten en gokkers. Niet alleen hedgefondsen koesteren belangstelling voor de Bitcoin, op een website als SatoshiDice kan er op eenvoudige wijze met de Bitcoin worden gegokt en dat blijkt goed aan te slaan. In januari bleek volgens Forbes de populariteit van deze sites enorm te zijn toegenomen.

'Minen'

Er is nog een reden. Het bijzondere algoritme van de Bitcoin zorgt ervoor dat er een eindig aantal Bitcoins gemaakt kunnen worden ('minen' is de term die daarvoor wordt gebruikt). Het creëren van iedere nieuwe Bitcoin wordt naarmate de tijd voortschrijdt ook exponentieel veel duurder. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van de munten relatief afneemt terwijl de vraag sterk toeneemt. Tegelijkertijd zijn er steeds meer 'normale' sites die de Bitcoin als betaalmiddel accepteren waardoor de vraag erna ook toeneemt.

Maar vanwege het feit dat er geen centrale bank is die de Bitcoin die de digitale munteenheid reguleert, is de Bitcoin ook extreem volatiel. Het wachten is weer op een crash zoals zich die in 2011 ook voordeed. De Europese Centrale Bank concludeerde vorig jaar dan ook de Bitcoin voorlopig geen enkel dreiging inhoudt voor de bestaande monetaire verhoudingen en dat het grootste risico door de bezitter van de Bitcoin wordt gedragen.

Tekst: FTM.nl

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie