Impact coronatijdperk zorgt voor ommekeer in cultuursector

BERGEN OP ZOOM – Ze moeten creatiever dan creatief zijn om muziek, kunst en cultuur vorm te blijven geven voor het publiek, online en offline. Versoepelingen in coronamaatregelen zorgen inmiddels voor "normale" bezoeken en optredens, maar we leven in een tijd dat het plotsklaps kan veranderen door mutaties of een andere pandemie. Deze dreiging met acute verandering vraagt een nieuwe ruimere aanpak van kunstenaars en muzikanten. De folkband Pickleweed uit Bergen op Zoom maakt een grotere stap en gaat naar het theater met een eigen voorstelling. 

De cultuursector blijft vooralsnog op een kruispunt staan. Het is lang rood licht geweest, ging voorzichtig naar oranje om gepast op afstand door te gaan en langzaam staat het licht op groen met nog altijd restricties. Het is passen en meten, creatief en vernieuwend zijn. Welke kant wordt er opgegaan om de kunsten en muzikale talenten te laten zien en te horen? En, net zo belangrijk, door wie wordt er betaald uit een lijdende sector die veel stilstand door sluitingen moest ondervinden het afgelopen jaar? De Nederlandse overheid is ter wille geweest om de cultuursector te steunen, wat nog steeds gebeurt met ruim 700 miljoen euro extra (bron: Culturele sector krijgt extra ondersteuning | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl), maar een bomvol gezellig café met een band op het podium is nog geen terugkerend zorgeloos automatisme in het uitgaansleven (bron: RIVM: ‘Of 1,5 meter loslaten veilig kan, zal moeten blijken’ | NOS). Het blijft oppassen geblazen.

Drooggelegd

Als een onzichtbare vijand waant het coronavirus wereldwijd rond en is nog lang niet onder de knie gelet op de ongelijkheid van vaccinverdeling en de vaccinatiegraad in Westerse landen en ontwikkelingslanden (bron: Landen zonder vaccins hopen op solidariteit van G7 | NOS). Het is een kunst apart om het samenzijn met onder meer muzikaal vermaak hoog te houden. In de praktijk zijn talloze bands bezig geweest om hun passie uit te oefenen en moest engelengeduld opgebracht worden in een periode met een verbod op optredens. De cultuursector was ‘drooggelegd’, zoals de zanger van de folkband Pickleweed, Ruud van Eekelen, het noemt. Hun ervaring als band is exemplarisch en bracht hen op een ander spoor om hun talenten voort te zetten.

Dolblij

Ruud van Eekelen: “In maart 2020, het eerste weekend met beperkingen, zouden we gaan spelen voor het personeel bij een bejaardeninstelling. En exact het eerste weekend met versoepelingen in zorgcentra, in juli 2021 ruim een jaar later, werden we gevraagd alsnog te komen voor een handjevol ouderen en buurtgenoten die dolblij waren dat de maandelijkse ontmoetingen weer konden. Dit voelde als bevrijdend, voor alle betrokkenen.” Maar in de tussentijd was het niet altijd bevrijdend. De aangekondigde ondersteuning gold niet voor deze folkloreband. Ze moesten hun geijkte pub optredens anders gaan invullen. “We kwamen niet voor ondersteuning van de overheid in aanmerking”, vertelt Ruud van Eekelen verder. “Van ons uit was er wel de behoefte om zalen en podia, waar we regelmatig optraden, te ondersteunen met  bijvoorbeeld benefietoptredens. Maar dat konden we door de beperkingen niet waarmaken.”

Meer aandacht

Een ommekeer kwam op gang. Zoals bij veel kunstenaars en muzikanten werd bij Pickleweed een beroep gedaan op hun creativiteit en mogelijkheden. “Aanvankelijk bood de coronaperiode ons meer kansen om seated concerts te gaan doen”, vervolgt de zanger die ook de spoons en pennywhistle bespeelt. “Het is iets wat we meer incidenteel deden en steeds leuker begonnen te vinden. Dat noopte ons wel meer aandacht te besteden aan uitgebalanceerde sets en vooral om meer na te denken over leuke aankondigingen. Door de toenemende maatregelen vielen die seated sessies uiteindelijk tegen. Ook konden we niet meer terecht in ons repetitiecafé waardoor het oefenen met onze nieuwe presentatie beperkt werd.” Uiteindelijk werd de gang naar het theater gecreëerd.

Theater

De naam Pickleweed verwijst naar het plantje in de Oosterschelde, de zeekraal. “Wij willen het net zo goed doen als dit plantje. Ons optreden is een theatervoorstelling waarbij men ontspannen luistert naar verhalen en liedjes. Ondertussen kan er een drankje worden genuttigd en in de pauze kan men opstaan van de stoel. Na afloop is de bar open, wat net zo gezellig is als een pub”, laten de zes bandleden Jan Meesters, Rob de Zwart, Ioana Toetenel-Lazar, Peter den Besten, Antonie Buurman en Ruud van Eekelen weten. Het Engelstalige folkrepertoire, van Ierland tot Texas, wordt groots uitgevoerd in het theater. Normaliter traden ze op in veel pubs. Onder het motto ‘van pub naar theater’ gaat Pickleweed naar theater Den Enghel in Bergen op Zoom en zijn ze te zien en te horen op vrijdag 1 oktober 2021. Degenen die een vergelijkbare blijheid en voldoening willen ervaren, zoals bij de ouderen die dolgelukkig werden van deze band na ruim een jaar, doen er goed aan naar West-Brabant af te reizen. Kaartverkoop loopt via theater Den Enghel, online en in de foyer, en bij Primera winkels in Bergen op Zoom en Halsteren. Meer informatie over deze theatervoorstelling en andere optredens in de toekomst is te vinden op www.pickleweed.nl

Mijn gekozen waardering € -

Bijzondere verhalen moeten verteld worden. Na zo'n acht jaar voor de schrijvende pers te hebben gewerkt in Nederland, en incidenteel in België, gaat het schrijven van verhalen vanuit constructieve journalistiek verder in medialand. Na IRJ te hebben gevolgd, ben ik dichterbij andere files gekomen om als waarheidszoeker nieuwe creaties te maken met storytelling. Global Goals uit de Agenda 2030 VN en kunst blijft mijn niche.