Harvey Weinstein, Roy Price, James Toback en Kevin Spacey zijn slecht enkele van de Hollywood-namen wiens koppen rolden.”Dat gebeurde in letterlijke zin met de Amerikaanse zakenman en miljardair Jeffrey Epstein. Hij werd in juli 2019 opgepakt wegens overvloedige beschuldigingen van seksueel misbruik en vrouwenhandel en pleegde na een maand zelfmoord in zijn New Yorkse cel. Hij nam alle grimmige en schimmige geheimen mee zijn graf in. En vooral die rondom de persoon van Prins Andrew roepen veel vragen op.
The Crown
Seksuele vergrijpen vanuit koninklijke kringen: het is helaas geen nieuw fenomeen, maar dergelijk nieuws is uiteraard extra ‘juicy’ voor zowel de boulevardpers als de serieuze media. Makers en liefhebbers van de succesvolle Netflixserie ‘The Crown’ krabten zich de afgelopen tijd achter de oren of er na de aanstaande reeks (de 5e die de gaat over de 90’er jaren) met paleiselijke verhalen nog meer in zou zitten, maar ze kunnen gerust zijn. Met Harry & Meghan en de sexcapades van de tweede zoon van The Queen is dat geen vraag meer. Die laatste is voorlopig slechts verdachte en het zal nog heel wat vergen om de waarheid boven tafel te krijgen. Extra kwestieus: de inmiddels 61-jarige Andrew lijkt alvast op de vlucht geslagen.
Het komt voor velen goed uit
De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio vertolkt de gevoelens van velen. Hij vindt dat de dood van Epstein ‘veel te gelegen komt’. “Wat velen willen weten, is wat hij wist. Hoeveel miljonairs en miljardairs waren bij zijn illegale activiteiten betrokken? Die informatie is niet met Epstein gestorven. Dat moet ook onderzocht worden.”
Minderjarigen
Epstein heeft slim getracht anderen ‘medeplichtig’ te krijgen. Tientallen Hollywoodsterren, academici en politici liet hij ‘meegenieten’ van zijn decadente leven. Of dat incluis minderjarige meisjes was, moet nog aangetoond worden. Maar het zijn dus niet de eerste de besten. Zo had Epstein behalve met Prins Andrew onder anderen contacten met ex-president Trump, voormalig president Bill Clinton, de Britse ex-premier Tony Blair en zakenman Richard Branson. Uiteraard hebben genoemde mannen allemaal met klem laten weten niks van de seksfeestjes en de vrouwenhandel af te weten om vooral niet in een zo gevreesde #MeToo-affaire te belanden.
Menselijke broedfarm
De zelfmoord (hoewel aan dat ‘zelf’ ook nog getwijfeld wordt) volgde een dag nadat gerechtsdocumenten waren vrijgegeven. Daarin wordt onder meer gesuggereerd dat mensen uit zijn kennissenkring deelnamen aan de ‘massagesessies’ door tienermeiden. En dan is er nog het verhaal over Epstein die bezig was om een eiland aan te schaffen, waar hij vruchtbare vrouwen wilde gaan ‘houden’ om ze allemaal met zijn zaad te insemineren en zodoende het menselijk ras te verbeteren. Ook zou hij op deze wijze onsterfelijk worden door zijn DNA te verspreiden onder mooie jonge vrouwen. Een scenario dat past in het rijtje van gruwelijke films als ‘The Handsmaid’s Tale’, ‘Mary Briant’. etc. Tenslotte zou Epstein van plan zijn geweest zich te laten invriezen, zodat latere generaties ook nog iets aan hem hadden. Dat is niet doorgegaan: hij ligt ergens in Florida in een anoniem graf.
Ontluisterend
Slachtoffers zijn uiteraard teleurgesteld dat Jeffrey Epstein niet meer in eigen persoon terecht zal staan en hopen dat hun vragen nog beantwoord zullen worden. “Epstein is er niet meer, maar het recht moet wel zegevieren.” Aldus Jennifer Araoz, een van de vele slachtoffers en één van degenen die de affaire in een versnelling bracht, o.a. door een interview op NBC. De 4-delige Netflix-documentaire ‘Jeffrey Epstein, Filthy Rich schetst een ontluisterend beeld van vrouwenuitbuiting op grote schaal, die jarenlang kon voortduren. Naast het feit dat duidelijk is dat Epstein een veelkoppig, onverzadigbaar monster was, wordt duidelijk het hij vanuit zijn jetset-wereld juist meisjes ronselde van onderuit de samenleving. Met geld, macht en roem, lokte hij armlastigen in de val. Jonge vrouwen onder valse voorwendselen naar een privé-eiland lokken en daar verkrachten, samen met je zakenpartners en ‘vrienden’. Met daarbij het bedreigen en intimideren van ieder slachtoffer dat ooit het lef zou hebben haar mond open te doen.
Netflix
De serie is een aaneenschakeling van getuigenverklaringen van (destijds) tienermeisjes die met name aan het begin van deze eeuw werden geronseld onder leiding van Epsteins levenspartner en tevens zijn ‘madame’ Ghislaine Maxwell. Bijna allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal. Ze werden benaderd door een meisje op hun school met de vraag of ze makkelijk even wat geld wilden verdienen door ‘een oudere man’ te masseren. Omdat ze uit arm gezinnen kwamen of een problematische jeugd hadden, zeiden ze ‘ja’. Maar eenmaal in zijn witte villa omgeven door palmbomen, draaide de miljardair zich op de massagetafel om. Hij was naakt en beval ‘het meisje van dienst’ zich eveneens uit te kleden. Waarna hij zichzelf en de slachtoffers begon aan te raken.
In staat van beschuldiging
De Britse prins Andrew, die regelmatig in zijn gezelschap verkeerde (waarvan ook foto’s zijn gemaakt) weigert alvast mee te werken aan pogingen hem persoonlijk een dagvaarding te overhandigen. Dat zegt de advocaat van een Amerikaanse vrouw die Andrew beschuldigt van seksueel misbruik tegen ABC News. Wel zijn de vereiste papieren twee weken terug in ontvangst genomen door agenten die het hoofdverblijf van de prins in Windsor bewaken. Daarom is gekozen voor een andere aanpak. De jongste zoon van de Britse koningin Elizabeth wordt in New York aangeklaagd door Virginia Giuffre (38). Zij verklaart dat ze op 17-jarige leeftijd is misbruikt door de prins, die destijds bij Epstein logeerde.
‘Runaway Prince’
De prins verschijnt niet meer in het openbaar en blijft zich verplaatsen. Recent zou hij zijn intrek hebben genomen op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland. Tabloid ‘The Sun’ noemt hem reeds ‘ The Runaway Prince’. De woordvoerder van Andrew wil ook niet reageren. “We hoeven hem niet fysiek te dagvaarden”, legt advocaat Boies uit. “We moeten alleen bepaalde procedures volgen en dat hebben we gedaan. We gaan maandag vertellen hoe we hebben gehandeld. Daarna is het aan het hof.”
Niet strafrechtelijk vervolgd
Het team van Andrew is niet te spreken over de aanhoudende pogingen om de prins te dagvaarden. Vertegenwoordigers van Giuffre zouden zich onder meer hebben laten vergezellen door de media en zouden de dagvaarding via e-mail ook naar advocaten hebben gestuurd die de prins in het verleden hebben vertegenwoordigd. “Dat is betreurenswaardig”, schrijft advocaat Gary Bloxsome. Die jurist geeft volgens ABC aan niet persoonlijk betrokken te zijn bij de zaak die Giuffre, maar twijfelt aan de haalbaarheid van de zaak.
Afgekocht
Daarbij verwijst hij naar een vertrouwelijke schikking die Virginia Giuffre in 2009 trof met Epstein. Toen zou mogelijk ook zijn bedongen dat ze hem en andere betrokkenen nooit zou aanklagen. Het team van Andrew zou die schikking nog moeten inzien. De prins, die de beschuldigingen blijft tegenspreken, wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Giuffre stapte zelf naar de rechter en eist een schadevergoeding van de prins. “Ik hou prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij me heeft aangedaan”, zei ze vorige maand in een verklaring. “Machtige en rijke mensen kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.” Het is duidelijk dat de Britse royal momenteel ‘in nauwe schoentjes zit’, zoals onze zuiderburen zo fraai weten te zeggen.
Hoelang nog?
Voorlopig kan hij nog wel even doorgaan met ‘paleishoppen’, maar op een bepaald moment zal prins Andrew zich moeten melden. En er gaan ook geruchten dat de Britse koninklijke familie (bijgenaamd ‘The Firm’) hem niet lang meer zal beschermen. Overspel, echtscheidingem, financieel en ander wangedrag was nog te behappen, maar seksueel misbruik gaat ook Queen Elizabeth boven de pet.
Illustratie Pixinio: Andrew weet zich van de prins geen kwaad. In een inmiddels veelbesproken gênant interview uit 2019, meldde hij dat hij op het door Virginia Giuffre genoemd moment, in de Pizza Express zou hebben zitten eten met zijn kinderen.