Vreemde valuta

Terwijl kapitaal-, schulden-, financiële-, en eurocrises elkaar in rap tempo opvolgen ontstaan dus alternatieven voor ons geld. Deze week duikt De Nieuwe Pers in de wereld van deze nieuwe valuta’s en betaalmethoden. Is ons geld niet goed genoeg meer?

Hoeveel kost een spijkerbroek straks in de winkel? Staat straks op het prijskaartje naast het bedrag in euro’s ook het bedrag in bitcoins, timedollars, Lewis Pounds of Linden Dollars vermeld? Dit soort alternatieve valuta – gebaseerd op algoritmen, tijd, lokaliteit of een computerspelletje – schieten de laatste jaren namelijk als paddenstoelen uit de grond. Vaak ontstaan ze uit onvrede met het huidige financiële systeem, dat je privacy zou schenden en zou bijdragen aan een sociale en ecologische verarming van de samenleving.

Ondertussen is ook de manier waarop we betalen aan het veranderen. Steeds vaker verwisseld geld enkel nog elektronisch van eigenaar. De kwetsbaarheid daarvan werd vorige week bij de ING-storing maar weer eens aangetoond, waarna het Nibud adviseerde om altijd contant geld in huis te hebben. Daarbij moet je dan wel weer de kans op overvallers voor lief nemen.

Terwijl kapitaal-, schulden-, financiële-, en eurocrises elkaar in rap tempo opvolgen ontstaan dus alternatieven voor ons geld. Deze week duikt De Nieuwe Pers in de wereld van deze nieuwe valuta’s en betaalmethoden. Is ons geld niet goed genoeg meer?

OOK IN HET NIEUWS VRIJDAG 16.00
De politie in Boston is op zoek naar de tweede verdachte van de aanslag bij de marathon van Boston. De eerste is inmiddels overleden. De bondsraad van de FNV, het hoogste orgaan binnen de vakcentrale, heeft ingestemd met het sociaal akkoord. Bij de ambtswoning van de Duitse president Joachim Gauck is een verdachte brief bezorgd. Het zou om een bombrief gaan. 

TUSSEN IDEALISME EN NOODZAAK

Tekst: Sam Trompert / 19 apr – 13.20

Ze heten Torekes, Makkies, Noppes of Keetjes. Lokale, zogenaamde parallelle munten, of complementaire valuta. Kleine gemeenschappen van mensen die diensten aanbieden in ruil voor wederdiensten. In Nederland bestaan zo’n tachtig zogenaamde LETS (Local Exchange & Trade System) Kringen. Volgens het LETS Netwerk zijn er in Nederland ongeveer 2500 mensen aangesloten bij een van die kringen. Voor DNP duikt Sam Trompert in de LETS Kring Den Haag. 

Iedere LETS-kring heeft zijn eigen, unieke munt. In Den Haag wordt bijvoorbeeld gehandeld met de Talent. Riet Adams, bestuurslid van LETS Den Haag en deelnemer van het eerste uur in 1996, herinnert zich nog hoe de Talent werd ingevoerd. “Vijftien Talenten zou gelijk staan aan een uur werk, hadden we bedacht. Dat is eigenlijk één-op-één overgenomen van het minimumloon van destijds: vijftien gulden”, legt ze uit over de telefoon. Riet belt altijd met nieuwe leden, om ze wegwijs te maken met het systeem. De Haagse LETS Kring bestaat uit ongeveer 130 mensen, van 25 jaar tot over de zestig. Riet is de oudste.

Op het afgeschermde deel van de Haagse LETS-website kom ik een advertentie tegen van Priscilla Antonius. Die zoekt mensen die bij haar kunnen schoonmaken, want, zo schrijft ze, “zelf ben ik thuis aartslui!!” Via e-mail leggen we contact en spreken we af wanneer ik haar afwas kom doen. Het werkt als volgt: ik doe in een uurtje de vaat van Priscilla, die daarvoor vijftien Talenten overmaakt, via het online boekhoudsysteem, naar mijn ‘rekening’. Met die 15 Talenten kan ik naar eigen inzicht andere leden van de kring inhuren om deurposten te schilderen, vloeren te leggen, of voor andere klussen. Degene die de deurpost heeft geschilderd wordt op zijn beurt bijvoorbeeld weer gemasseerd door Priscilla. Iedereen blij.

Efficiënt, maar fragiel

Volgens de Belgische professor Bernard Lietaer zijn dit soort complementaire valuta de oplossing voor de huidige financiële crisis. Hij noemt het huidige geldsysteem weliswaar efficiënt, maar ook fragiel en instabiel. “Denk aan een bos met één soort dennenbomen”, legt hij uit, “dat is een zeer efficiënt bos, maar een dennenboomvirus, of een lucifer en het bos is weg.” Een oerbos, waar verschillende bomen naast elkaar leven, is stabieler, zegt hij in een interview met het televisieprogramma Tegenlicht. Minder efficiënt misschien, maar wel stabieler.

En aan stabiliteit is nu juist enorme behoeft. Complementaire valuta kunnen volgens Lietaer de boel weer balanceren. Met name in Griekenland en Spanje, landen die hard getroffen zijn door de Europese crisis, is het gebrek aan stabiliteit een probleem. Om dat op te vangen, ontstaan op steeds grotere schaal ruilsystemen, gebaseerd op het LETS-systeem. In het Griekse havenstadje Volos kun je, naast de euro, ook betalen met de TEM. Door deze ruilsystemen gaan mensen weer kopen en verkopen.

Losers en mislukkelingen

In Zuid-Europa mogen LETS-systemen inmiddels noodzakelijk zijn in het economische verkeer, volgens bestuurslid Riet Adams zijn de leden in Nederland vooral idealisten voor een betere wereld. Gemeenschapszin en het traditionele naboarschap staan volgens haar voorop. Al trekt LETS ook in Den Haag de minderbedeelden, zegt Priscilla Antonius. En dat is eufemistisch uitgedrukt. “Het zijn een beetje losers en de mislukten in de maatschappij”, vertelt ze terwijl ze koffie inschenkt. “Veel mensen zijn arm en hebben geen werk.” Voordat ik haar afwas ga doen maken we eerst nader kennis. Want LETS is immers ook een sociaal gebeuren. Priscilla is lid sinds 1996 en heeft vooral in het verleden veel voor LETS Den Haag gedaan. Tegenwoordig heeft ze wat minder met de andere leden uit de kring, waardoor ze minder naar ruilmiddagen en LETSCafés – de activiteiten die de ruggengraat van de kring vormen. “De gesprekken die ik met mezelf voer zijn interessanter”, verklaart ze haar verminderde binding.

Ze heeft niet gelogen in haar advertentie, blijkt uit een blik in haar huis. De kopjes bij de afwas staan daar al een tijdje. Zonder vaste baan, zou ze best zelf tijd hebben voor de afwas, maar ze geeft toch de voorkeur aan dit systeem. In de ‘echte’ economie is Priscilla misschien werkloos, maar in de schaduweconomie van LETS Den Haag heeft ze talloze baantjes gehad. Ze heeft bijvoorbeeld woonboten versleept en een oprijlaantje voor een kinderhuisje aangelegd. Er wordt dan echt gewerkt. LETS is geen hobbyisme: “Het is tien over half vier, de tijd gaat nu in!”, zegt ze na de koffie. “Aan de slag!”

Talenten moeten rollen

De complementaire munt kun je alleen binnen de kring uitgeven. Zo weet ieder lid dat uitgegeven Talenten ooit weer terugkomen en daardoor durven mensen meer te spenderen. Daarbij is wel belangrijk dat de kring niet te groot wordt, anders ontstaat alsnog concurrentie. Nog een voordeel van de complementaire valuta is dat er geen rente wordt geheven. Een Talent blijft een Talent, en zal nooit in waarde stijgen of dalen. Sparen is dus zinloos. En als sparen zinloos is heeft geld nog maar een functie: uitgeven.

Een uurtje nadat de vaat van Pricilla blinkend schoon op haar aanrecht staat zit ik dus in een stoel bij Mirjam Fioole. Mirjam is sinds zes weken lid van de kring, naar eigen zeggen “om weer bezig te zijn.” Via de Pabo, die ze niet afmaakte, en een aantal kledingzaken kwam Mirjam bij het kappersvak uit. Na tweeënhalf jaar in een biologische kapperszaak te hebben gewerkt, verloor ze haar baan. Ze zou graag in een herenkapperszaak willen werken, maar dat is vooralsnog niet gelukt. In de zes weken dat ze lid is van LETS Den Haag heeft ze al een man of zes over de vloer gehad voor een knipbeurt. Binnen de kring is haar dienst een gat in de schaduwmarkt, want niemand anders kan knippen. Ze heeft inmiddels zo’n honderd Talenten en wil daar op termijn een kamer van laten behangen.

Een beetje baas

 “Ik voel me soms net een echte ondernemer”, zegt Mirjam in reactie op de knipverzoeken die ze krijgt via telefoon of mail. In de euro-economie zou ze dat niet aandurven, vanwege de administratie die je dan zou moeten bijhouden. Ook voor Priscilla is LETS een beetje ondernemertje spelen: “Je gaat onderhandelen over de prijs en je laat mensen voor je werken. Dan ben je een beetje een baas. Dat is wel heel leuk.”

In Nederland worden vooral diensten aangeboden. Je kunt ook iemand vragen een taart voor je te bakken, maar dan moet je de ingrediënten wel zelf kopen, vertelt Riet Adams. Met de Griekse TEM in Volos kun je ook goederen kopen. Dan wordt het pas echt interessant voor de economie, als er echte ondernemers mee gemoeid zijn. In Den Haag lijkt dat niet zoveel uit te maken. Als ik Mirjam vertel over hoe LETS een rol speelt in bijvoorbeeld de Griekse economie, kijkt ze me serieus aan: “Ik denk niet dat de mensen bij LETS heel erg met dit soort financiële dingen bezig zijn hoor.” 

AL GAMEND RIJK WORDEN

Tekst: Annika Elschot / 19 apr – 12.15

Wat nou als je van gamen rijk kon worden? Via gold farming, waarin virtueel geld en virtuele goederen verhandeld worden, zou deze droom zomaar werkelijkheid kunnen worden. Zo’n honderdduizend werknemers uit voornamelijk Aziatische landen hebben er zelfs een fulltime baan aan en werken als ‘third party gaming service’. Wat zij doen is het verzamelen van virtueel goud en magische wapens door games te spelen, die vervolgens verhandeld worden door hun bazen. Een studie naar gold farming door de Wereldbank schat de mondiale omzet ervan op 2,1 miljard euro (cijfers uit 2009).

Waar stopt de virtuele grens en begint de echte wereld?

Eén van de bekendste spellen waarin wordt gehandeld met virtueel geld is World of Warcraft, in de volksmond ook wel WoW genoemd. Het is een Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG), dat wil zeggen dat een groot aantal spelers via het internet interactie met elkaar hebben en de spelers elk een eigen avatar (personage) in een virtuele wereld hebben. De avatars voeren opdrachten uit, quests, en krijgen zo ervaringspunten, geld en/of één of meerdere items. Dit vergt tijd en energie, waarover niet iedereen beschikt. En dat is waar gold farming om de hoek komt kijken. De Britse gold farmer Power Leveling rekent bijvoorbeeld bijna 141 euro om een speler van level 1 naar level 85 te brengen in World of Warcraft.

World of Warcraft in South Parc

Second Life is ook zo’n MMORPG game, waarin de echte wereld met de virtuele wereld is verweven. In het spel wordt betaald met Linden dollars, vernoemd naar de ontwerper van het spel Philip Linden. Deze virtuele dollars zijn om te wisselen naar echte Amerikaanse dollars bij online wisselkantoren. Met de Linden dollars kun je van alles kopen en je avatar verbeteren, bijvoorbeeld door het aanschaffen van nieuwe kleding of een nieuw horloge. Toen Second Life steeds populairder werd zijn steeds meer bedrijven en ook banken zich in deze virtuele wereld gaan vestigen. Zelfs werd het mogelijk om virtuele grond te kopen en er huizen op te bouwen. Zo kocht de Chinese vrouw Ailin Graef met haar avatar Anshe Chung grote stukken grond en verkocht die later weer aan andere spelers, wanneer de grond in waarde was gestegen. Met deze business is Chung de eerste virtuele persoonlijkheid die miljonair is geworden, zo verkondigt zij in een persbericht van haar eigen onderneming Anshe Chung Studios.

Is virtueel eigendom belastbaar?

Virtueel geld en goederen zijn dus geld waard. Geld dat hiermee wordt verdiend moet belast worden, daar bestaat geen twijfel over. Wat nu wel een interessante vraag is, is of virtueel eigendom ook belastbaar is in echt geld. De Hoge Raad besloot vorig jaar dat virtueel eigendom niet gestolen mag worden. Zo werden van een jongen onder bedreiging enkele items van zijn RuneScape-account afgenomen. De verdachten werden bestraft wegens 'diefstal met geweld'. De raad is van mening dat de niet-stoffelijke goederen waarde hebben, omdat tijd en moeite nodig waren om ze te verkrijgen. Als virtuele goederen behoren tot iemands bezit en uit te drukken zijn in ‘echt geld’, dan zou het in principe ook belast moeten kunnen worden. Ted Castranova is deskundige op het gebied van virtuele economieën en zegt in een artikel op Tweakers dat er in economisch opzicht dan ook geen verschil is tussen de handel in euro’s en die in toverstafjes. Het probleem is echter, als de handel in het ene spel belast wordt, moet dat bij een ander spel ook. Daarbij lijkt het logisch om goederen in MMORPGs te belasten, maar goederen in een spel als Monopoly niet. En bij online games zal dan de taak liggen om bij te houden wat het bezit is van iedere speler, terwijl dit zeer frequent veranderd. Dit is technisch zeer lastig. Ondanks deze tegenargumenten zegt een fanatiek Ultima Online-speler in het artikel van Tweakers dat het slechts een kwestie van tijd is. Wanneer er steeds meer geld omgaat in virtuele handel zullen belastingdiensten jeukende handen krijgen.

OOK IN HET NIEUWS VRIJDAG 12:00
Eén van de verdachten van de bomaanslag in Boston is bij een massale klopjacht door de politie doodgeschoten. De andere is nog voortvluchtig. In Nederland heeft Jasper S. ondertussen 18 jaar celstraf gekregen voor de moord op Marianne Vaatstra. En tenslotte: het Koningslied is uit. 

THE SILK ROAD: DE DUISTERE KANT VAN BITCOINS

Tekst: Sjoerd Blankevoort / 19 apr – 10.15

Met bitcoins kun je relatief anoniem betalen. Een uitkomst voor mensen die gesteld zijn op hun privacy, maar ook voor mensen die zich bezighouden met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De rol van de bitcoin in illegale transacties zou dan ook een van de belangrijkste verklaringen zijn voor het succes van de digitale munteenheid. De site waar (vermoedelijk) het meest met bitcoins wordt gehandeld is The Silk Road, een soort Marktplaats voor zwarte handelswaar, voornamelijk drugs.

Als je The Silk Road voor het eerst bezoekt, kom je in een wondere wereld terecht. Alle soorten drugs die je maar kunt bedenken zijn hier te vinden, netjes gerangschikt in categorieën als CannabisDissociativesOpioidsPrescriptionPsychedelics en Stimulants. Op het moment van schrijven worden er ruim 12.000 items aangeboden in de categorie Drugs. De aanbieders van het spul zijn weliswaar anoniem, maar dankzij een feedbacksysteem á la eBay kun je nagaan of ze te vertrouwen zijn. Ook kunnen verkopers aangeven in welk land ze zich bevinden. Naast Amerikanen en Britten zijn er opvallend veel Nederlanders actief.

Betrouwbare handelspartners

Na het plaatsen van een bestelling maakt de koper zijn bitcoins over op een neutrale rekening, pas als hij zijn goederen ontvangen heeft krijgt de aanbieder zijn virtuele geld. Uit de feedback aan verkopers blijkt dat de deals over het algemeen naar tevredenheid verlopen. Zo lezen we bij heroïneverkoper Dragoncove: “Perfect in every way! Fast shipping, Great stealth, Crazy good gear” en “This is my second order with DC. He is a superb vendor. His package arrived quickly and in stealth and the product was very strong.”

Naast drugs vind je op The Silk Road een relatief klein aanbod aan boeken, porno, kleding en vervalste identiteitskaarten. Kinderporno, wapens en gestolen goederen zijn volgens de reglementen van de site strikt verboden. Het vinden van The Silk Road is niet zo makkelijk, omdat de site op the deep web’ (ook wel ‘het onzichtbare web’ genoemd) staat, en dus niet met zoekmachines te vinden is. Om de site te bezoeken heb je bovendien Tor nodig, een programmaatje dat je IP-adres omleidt en het mogelijk maakt .onion sites te bezoeken, waar the deep web voor een groot deel uit bestaat.

Overheden kunnen niets doen

De omzet van de site loopt volgens Nicolas Christin, onderzoeker van Carnegie Mellon University, in de miljoenen dollars per maand, maar het is voor overheden moeilijk om er iets tegen te beginnen. Door Tor zijn de locaties van de gebruikers immers niet te achterhalen. In zijn onderzoek schrijft Christin dat overheden de illegale handel daarom mogelijk zullen proberen te stoppen door zich te richten op de bitcoin. Omdat de bitcoin niet wordt beheerd door een centrale bank, regering of bedrijf, kan de bitcoin echter niet zomaar verboden worden. Nu de munteenheid steeds meer geaccepteerd wordt, ook door respectabele bedrijven als WordPress, zal dit alleen nog maar moeilijker worden.

DE AANVAL OP GOUD (3)

Tekst: Ties Joosten / 18 apr – 17:00

Vandaag publiceert Ties Joosten een drieluik over de ineen gestorte goudkoers van de afgelopen week. Dit is het derde deel. Eerder verschenen rond 11:00 en 14:00 uur deel één en twee. 

Je kan natuurlijk al vraagtekens zetten bij een Fed die de vrije markt van de wereldwijde goudhandel manipuleert. Maar er is meer aan de hand. Het in de markt gezette goud wisselt namelijk niet fysiek van eigenaar, maar alleen op papier. Op zichzelf is dit niet zo vreemd: al jarenlang vindt grofweg negentig procent van de goudhandel enkel op papier plaats. Feitelijk zijn de papieren en de fysieke goudhandel daarom ook twee aparte markten geworden. Bij verschillende papieren goudproducten is het zelfs onmogelijk om de waarde van je belegging in fysiek goud te laten uitkeren.

De vraag is nu of de enorme hoeveelheden goud die de afgelopen dagen op papier in de markt zijn gezet fysiek überhaupt bestaan. Al langer bestaat namelijk het vermoeden dat de Fed veel meer goud op papier uitgeeft dan het zelf in de kluis heeft liggen. Afgelopen jaar wilde de Duitse regering onder publieke druk bijvoorbeeld zijn goud dat in Amerika ligt opgeslagen terug hebben. Opzienbarend was daarbij dat de Amerikanen het goud niet meteen konden teruggeven, terwijl het om ‘maar’ 300 ton gaat – ongeveer de helft van de (papieren) hoeveelheid die alleen afgelopen vrijdag al in de markt werd gezet. Sterker nog: onze oosterburen moeten nog zeven jaar wachten voordat ze alles terug hebben! Nederland heeft op zit moment overigens ook rond de 300 ton goud in Amerikaanse kluizen liggen. Althans, dat hopen we.

Daarom willen steeds meer beleggers het door hen aangekochte goud ook daadwerkelijk fysiek in bezit krijgen. De Scotiabank spreekt bijvoorbeeld van een “very, very strong physical dimand” vanuit Azië. Daar wordt de lage goudprijs aangewend om enorme dollarvoorraden om te zetten in fysiek goud. Ook verklaart dit de al eerder beschreven run op fysiek goud en zilver bij Amsterdam Gold. Paul Craig Roberts schrijft dan ook: “Listening to the media and to academic economists (…) you would think no one any longer wants gold and silver. But try getting your hands on some.”

De vraag is nu dan ook of de aanval op de goudprijs niet als een boemerang op de (centrale) bank(en) die hem hebben ingezet terugkomt. Op dit moment lijkt de lage goudprijs namelijk niet te zorgen voor een uitstroom van dollars uit de wereldeconomie, maar juist voor een instroom. Daarnaast is niet alleen het vertrouwen in de dollar als veilige belegging in het geding, maar ook het vertrouwen in waardepapier met goud als onderpand. Of de Fed nu achter de aanval zit of niet, deze gevolgen zou de centrale bank wel eens heel veel hoofdpijn kunnen gaan bezorgen. 

OOK IN HET NIEUWS DONDERDAG 17.00
Volgens staatssecretaris Teevens is de dood van de overleden asielzoeker Dolmatov een incident, een deel van de oppositie vindt dat hij moet opstappen. ABN Amro was vandaag slachtoffer van een DDoS-aanval. Na een half uur was de storing verholpen. Tot slot, een  piepjong, superactief zonnestelsel van nog geen miljard jaar oud is ontdekt. 

DE AANVAL OP GOUD (2)

Tekst: Ties Joosten / 18 apr – 14:00

Vandaag publiceert Ties Joosten een drieluik over de ineen gestorte goudkoers van de afgelopen week. Dit is het tweede deel. Vanmorgen om 11:00 uur verscheen deel één en om 17:00 uur volgt het derde deel. 

Wie zijn nu deze grote spelers? Anders dan voor een simpele journalist van De Nieuwe Pers moet dit voor de Amerikaanse toezichthouder op de handel in edelmetaal CFTC eenvoudig te controleren zijn. Eén belletje naar de tussenhandelaren via wie alleen afgelopen vrijdag al 374.000 futurecontracten (samen goed voor ruim 1,1 miljoen kilo goud) werden aangeboden, vragen wie er aan de andere kant van die contracten staat, en klaar is kees. Maar niets van dit. Je zou verwachten dat de toezichthouder op zijn minst enige belangstelling zou tonen voor de grootste daling van de goudprijs sinds de jaren ’80, maar de CFTC rept er op zijn website met geen woord over. Ook op Twitter is de toezichthouder als sinds afgelopen vrijdag stil.

Zolang de CFTC het moordwapen dus weigert te bekijken, zit er voor dit journalistieke rechercheonderzoek niet veel anders op dan de volgende vragen te stellen: wie had er gelegenheid? En wie heeft er motief? Die eerste vraag kadert het aantal mogelijke verdachten al behoorlijk in. Volgens Middelkoop kan slechts een handjevol spelers het zich veroorloven zulke grote hoeveelheden goud en zilver in de markt te zetten: alleen een paar grote (centrale) banken. Paul Craig Roberts gaat er in zijn artikel zoals gezegd zelfs van uit dat er maar één speler is die dit kan: de Fed.

Dan de vraag wie er motief heeft bij een dergelijke negatieve koersmanipulatie. Eigenlijk is er op die vraag maar één antwoord mogelijk: de Amerikaanse centrale bank. Sinds het uitbreken van de kapitaalcrisis is de geldpers namelijk vol open gezet. Al bijna drie jaar, en naar verwachting nog tot minimaal 2014, heeft de Fed de belangrijkste rentestanden namelijk rond de nul procent staan. Hierdoor worden grote hoeveelheden dollars de economie ingepompt, waar geen reële economische groei tegenover staat. Normaal gesproken zou de inflatie hierdoor de pan uitgieren. Dat is ook precies de reden dat de Europese Centrale Bank terughoudender is met deze maatregel. De dollar is echter de smeerolie van de wereldeconomie en geldt vaak nog als redelijk veilige belegging. Deze positie van de Amerikaanse munt dempt de inflatiegevolgen van het aanzetten van de dollarpers, waardoor de Fed grote banken kan blijven steunen.

Als goud en zilver echter flink in waarde stijgen is dat schadelijk voor de dollar. Sowieso wordt de Amerikaanse munt uitgedrukt in edelmetaal minder waard – wat een vorm van inflatie is. Maar ook is het een teken dat goud (nog) meer als veiliger belegging wordt gezien dan de dollar. Het gevolg: beleggers, bedrijven en andere landen gaan goud kopen in plaats van dollars, waardoor het aantal dollars op de wereldmarkt stijgt, de wisselkoersen dalen, de importkosten voor Amerikaanse burgers en bedrijven stijgen, de inflatie toeneemt en de Amerikaanse economie uiteindelijk stagneert.   

Daarom moest en zou het vertrouwen in edelmetaal als waardevaste belegging een knauw krijgen. Dus werd de aanval op de goud- en zilverkoers ingezet. Volgens Middelkoop is het een terugkerend patroon dat telkens na een grote financiële crisis de  edelmetalen worden aangevallen om beleggers toch vooral het signaal te geven hierin niet een veilige belegging te zoeken. “Je zag het gebeuren na de val van Lehman Brothers, nadat Zwitserland zijn franken koppelde aan de euro, en nu weer na de Cyprus-crisis.” 

Onder beurshandelaren was al langer bekend dat relatief veel beleggers in goud een stop-loss grens van rond de 1520 dollar hadden ingesteld. Dit betekent dat veel beleggers om hun eigen verlies te beperken hun goud automatisch zouden gaan verkopen als de prijs beneden dit niveau zou zakken. Als de koersaanval de goudprijs dus beneden de 1520 dollar zou krijgen, zou er automatisch nog meer goud op de markt komen, zouden de koersen verder dalen en zouden beleggers nog paniekeriger reageren. Precies dit gebeurde dan ook afgelopen week. Vervolgens doken de media er bovenop, waarna de hele wereld hoorde dat beleggen in goud verliesgevend geworden was. Mission accomplished.

OOK IN HET NIEUWS DONDERDAG 12.15
Vannacht zijn bij een enorme explosie in een kunstmestfabriek in Texas een onbekend aantal doden gevallen en honderden gewonden. En de autoriteiten in Boston hebben twee verdachten op het oog voor de explosies tijdens de Boston marathon. Tot slot, Beatrix vond de vriendinnen van haar zoons nooit goed genoeg, “wie het ook is het is nooit goed”, verzucht Willem-Alexander tegen Ruud Lubbers in 1999. Dit staat in het nieuwe boek 'Beatrix, dwars door alle weerstand heen' van schrijfster Jutta Chorus.  

ARGENTIJNEN ONTSNAPPEN MET BITCOIN AAN INFLATIE EN MONETAIRE RESTRICTIES

Tekst: Simon van Woerden / 18 apr – 12.00

"De bonnetjes voor bier en pizza zijn handgeschreven, die hebben verder geen werkelijke waarde." De ironie van zijn opmerking lijkt de organisator van de bijeenkomst voor bitcoin-enthousiastelingen te ontgaan. Niet ironisch echter is de interesse die Buenos Aires heeft voor bitcoins, de alternatieve virtuele munteenheid die volop in het nieuws is de laatste paar weken. Waar de vorige bijeenkomst nog geen twintig adepten kon verenigen, staat er nu haast honderd man te trappelen op de begane grond van InBar, een semi-Oosters ingerichte kroeg in de hippe wijk Palermo. Honderd man – bijna letterlijk, want de vrouwen zijn op een hand te tellen.

Media-aandacht en Argentijnse situatie

De explosieve interesse is deels te danken aan recente media-aandacht in binnen- en buitenland. Maar belangrijker is de combinatie van die nieuwsberichten met de situatie in Argentinië: strenge monetaire controles gecombineerd met een inflatie van zo'n 25 procent. Om de kapitaalvlucht in te perken maakte de Argentijnse regering het in 2011 moeilijker voor inwoners om dollars of euro's te kopen – de monetaire controles. Het gevolg was de snelle opkomst van een zwarte markt in die sterke munteenheden, waarbij de officiële en parallelle koers, ook wel 'dolar blue' geheten, inmiddels 40 procent uiteenlopen.

Ontsnappen aan inflatie

De gemiddelde Argentijn verdient een salaris dat elk jaar door inflatie een kwart minder waard wordt. Hetzelfde geldt voor spaargeld: consumeren is dan ook het devies. Maar voor wie wel grotere investeringen wil doen, kan bitcoin uitkomst bieden. Volgens Louis Blank (50), een Amerikaanse recruiter die sinds vijftien jaar in Argentinië woont, is het simpel: "Stel je een kioskeigenaar voor. Hij kan bitcoins accepteren die morgen meer waard zijn dan vandaag. Of pesos, die morgen juist in waarde zijn gedaald. Gemakkelijke keus, lijkt me." Ontkomen aan inflatie is een belangrijke reden voor de aanwezigen om op te komen dagen, zo blijkt ook uit de rondvraag. "Omdat ik de waarde van mijn geld wil behouden", is een veelgehoorde motivatie.

Bitcoins als zeepbel?

Bitcoins puur als investering zien, kan niettemin verraderlijk zijn. De waardestijging van bitcoins is niet uniform: deze week maakte de koers nog een vrije val door, van US$250 naar ongeveer US$60. Maar volgens alle aanwezigen is die koersval op de lange termijn irrelevant. Jacob Hansen (29), Deense internetontwikkelaar, geeft aan dat de koers al sterk fluctueert sinds 2009, toen bitcoins voor het eerst beschikbaar werden. "De belangrijkste functie, het faciliteren van veilig, gedistribueerd en gedemocratiseerd betaalverkeer, wordt door die fluctuaties ook niet geraakt. Alleen als je bitcoins puur als deposito gebruikt is het een probleem. Dat is over het algemeen dan ook niet aan te raden."

Zo zie je: hoe gedistribueerder het netwerk van plekken waar bitcoins verhandeld worden, hoe stabieler de koers en hoe moeilijker speculatieve aanvallen zijn

– Diego Gutierrez Zaldivar, Internetondernemer

Kunstmatig lage koers

De reden voor de recente koersval ligt volgens Hansen in een speculatieve DDoS-aanval op een van de belangrijkste bitcoin-handelscentra, MtGox. Net als ruwe grondstoffen zijn er verschillende van die valutamarkten, met uiteenlopende waardes voor bitcoins. "Het is niet honderd procent zeker maar op de fora is de meest besproken theorie dat een groep handelaren hun bitcoins heeft gedumpt en vervolgens MtGox plat heeft gelegd, om zo een kunstmatig lage koers te forceren. Die lage koers moest nieuwkomers bang maken en zorgen dat zij ook hun bitcoins verkochten, zodat de speculanten vervolgens tegen een veel lagere koers hun bitcoins weer terug konden kopen." Internetondernemer Diego Gutierrez Zaldivar (38) vult aan: "Toen de koers op MtGox kelderde, bleven die van andere bitcoinmarkten zoals BTC-E en Bitstamp relatief stabiel. Nadat MtGox weer hersteld was, balanceerden alle handelscentra samen het verschil ongeveer uit. Zo zie je: hoe gedistribueerder het netwerk van plekken waar bitcoins verhandeld worden, hoe stabieler de koers en hoe moeilijker speculatieve aanvallen zijn. Het is niet meer dan logisch dat de fluctuaties aan het begin groter zijn."

De Belgische Tuur Demeester publiceert sinds de zomer van 2011 een nieuwsbrief over onder meer bitcoins en is een van de sprekers op de conferentie "Bitcoin 2013: The Future of Payments" die in mei in San Jose, Californië, plaatsvindt. Ook hij sluit zich aan bij de visie van Hansen: "Grote fluctuaties in waarde zijn logisch. Het is als met iedere interessante startup die ineens veel internationale media-aandacht krijgt. Mensen kopen zich in met het idee snel rijk te worden, maar verkopen weer als ze zien dat het toch niet zo gemakkelijk is." Hij ziet zelfs voordelen in een periodieke crash: "Dat schrikt de handelaren af die op kortetermijnwinst uit zijn en schoont het systeem zodoende lekker op." Volgens Demeester had oprichter Gavin Andresen in 2010 bovendien al voorzien dat er 4 à 5 bubbles zouden komen.

Argentijnse reactie

De virtuele bitcoins bieden een goede manier om aan inflatie, monetaire restricties en hoge kosten van internationaal betalingsverkeer te ontkomen. Bij voldoende gebruik vernietigt het systeem zo potentieel het monetaire beleid van de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner. Toch zal het volgens Blank niet zo'n vaart lopen. "Bitcoiners zijn nog met veel te weinig om aandacht van de regering te krijgen. Ja, de regering zou bitcoins op den duur kunnen verbieden, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren."

Volgens Demeester is exponentiële groei van het aantal Argentijnse bitcoiners echter niet onwaarschijnlijk: "Het land is een proeftuin, omdat elke Argentijn direct het nut ervan inziet. Kijk maar: we hebben net een 'crash' gehad en toch is de interesse groter dan ooit. Net als met technologie als bijvoorbeeld Skype, zie je dat als de infrastructuur er ligt en er een behoefte is, de dienst zich als een bacterie kan verspreiden." Daarmee zal de waarde van de bitcoinmarkt ook toenemen en vervolgens mogelijk last krijgen van regeringsbemoeienis: "Nu nog is de totale waarde van de bitcoinmarkt zo'n US$ 1 miljard, peanuts in de globale financiële wereld. Maar op den duur zal het zich vermoed ik in Argentinië in de onofficiële 'blauwe' markt gaan bewegen."

Hoe zit het dan met het nieuws dat er in Argentinië een bitcoin-handelscentrum zou komen? Gutierrez Zaldivar: "Nee, dat klopt niet. Ik ken de jongen die Bloomberg heeft geïnterviewd en ze hebben hem verkeerd begrepen. Misschien gaan ze naar Chili, maar de situatie is hier moeilijker. Een valutamarkt voor bitcoins zou gemakkelijk als illegaal geïnterpreteerd kunnen worden."

Jacob Hansen is een van de makers van BitcoinFilm, een acht minuten durende documentaire over bitcoins in Argentinië en wereldwijd. De film wordt vanavond om 21:00 Nederlandse tijd officieel gepresenteerd, maar DNP heeft alvast een voorpremière: klik hier.

DE AANVAL OP GOUD (1)

Tekst: Ties Joosten / 18 apr – 11:00

Vandaag publiceert Ties Joosten een drieluik over de ineen gestorte goudkoers van de afgelopen week. Dit is het eerste deel. Vanmiddag rond 14:00 en 17:00 uur volgen het tweede en derde deel. 

Iedere middelbare scholier met economie in het pakket weet dat in turbulente economische tijden als deze beleggingen in edelmetaal populair worden. Toch dalen de goud- en zilverkoersen nu al maandenlang, met de scherpe goudkoersdaling van afgelopen vrijdag van acht procent naar 1356 dollar per troy ounce (31,1 gram) als voorlopig dieptepunt. Aan het begin van dit jaar was een troy ounce nog 1675 dollar waard. Een tegenvallende economische groei in China wordt als oorzaak genoemd (dalende vraag naar goud), net als de Cypriotische verplichting om een deel van de goudvoorraad te verkopen om cash te verkrijgen (stijgend aanbod van goud). Maar volgens sommige analisten is er meer aan de hand. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, zou de goudkoers actief en negatief beïnvloeden.

Deze beschuldiging komt niet van de minste. In deze column geeft Paul Craig Roberts, voormalig onderminister van Financiën in Amerika, aan dat hij er van uitgaat dat de Fed afgelopen vrijdag 500 ton goud, ter waarde van bijna 25 miljard dollar, in de markt heeft gezet. De dalende goudkoersen die hiervan het gevolg waren leverde de verkoper een verlies op van 1,17 miljard dollar. Volgens Roberts is er niemand ter wereld die het zich kan veroorloven zo’n immense hoeveelheid goud in één keer in de markt te zetten en daarop zo’n enorm verlies te nemen. Behalve de Amerikaanse centrale bank.

Duidelijk is dat de enorme koersdaling van de goudprijs is veroorzaakt door een extreem hoog aanbod van goud. De afgelopen dagen is zelfs meer goud aangeboden dan alle goudmijnen wereldwijd in een jaar kunnen produceren. Volgens Nederlands meest bekende goudanalist Willem Middelkoop, die momenteel op een goudconferentie in Zürich is, lijdt het dan ook geen twijfel dat grote spelers de goudkoers onder druk proberen te zetten. “Niemand hier denkt dat het een normale koersbeweging betreft”, zegt hij over de telefoon.

Een derde aanwijzing dat een klein aantal grote spelers de goudprijs bewust onder druk probeert te zetten wordt gegeven door de verhouding tussen kopers en verkopers. Volgens Luc van Hecke, directeur van de marktleider van de Benelux in fysieke edelmetaalhandel Amsterdam Gold, is deze verhouding bij zijn bedrijf de laatste dagen 9:1. Door deze gigantische belangstelling nemen de wachttijden voor levering van fysiek goud en zilver, en zelfs de leveringskosten, de laatste dagen toe. Bij Amsterdam Gold is de Silver Eagle-munt, een zilveren munt geslagen door US Mint, door de grote belangstelling zelfs niet meer te bestellen. Aan de andere kant van de oceaan klinken soortgelijke geluiden. De Canadese Scotiabank, één van de grootste Noord-Amerikaanse spelers op de edelmetaalmarkt, meldt bijvoorbeeld dat mensen maandag urenlang in de rij stonden om fysiek goud en zilver te kopen. Als er zoveel meer kopers dan verkopers zijn kan het dus welhaast niet anders of het kleine aantal verkopers biedt gigantische hoeveelheden edelmetaal aan. 

OOK IN HET NIEUWS WOENSDAG 17.30
Een rechtszaak tegen Shell is door het hoogste hof in de VS verworpen. Twee dochterbedrijven van Shell werden ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij martelingen en executies in Nigeria. Een brief met een verdachte substantie aan president Obama is ondergeschept. Vannacht werd ook een envelop gevonden met gif in een postkamer van het Congres in Washington. De griepepidemie die nu al 17 weken heerst in Nederland is de langste in twintig jaar. Dit komt volgens het onderzoeksinstituut Nivel doordat het zo lang koud is gebleven.

VOORGOED OFFLINE: EN DAN?

Tekst: Redactie / 17 apr – 13.55

Het leven is vergankelijk, maar bitcoins niet. Wat gebeurt er na het overlijden van een bitcoineigenaar met zijn digitale cash? Er bestaat geen regelgeving over en veel mensen nemen hun virtuele nalatenschap vaak niet op in een testament. Er bestaan wel online diensten, zoals de Inactive Account Manager en Legacy Locker, die regelen wat er met je online gegevens moet gebeuren, als je sterft. Voor digitale tegoeden, zoals bitcoins, bestaat dat nog niet. Notarissen pleiten daarom voor wetgeving.

BANKEN EN OVERHEDEN VREZEN VOOR BITCOINS

Tekst: Mark Voortman / 17 apr – 12.30

De bedenkers van Bitcoin zijn de anarchisten die overheden en instanties wantrouwen, die overheidsbemoeienis en censuur willen bestrijden. Bitcoin is daar bij uitstek geschikt voor. Mensen kunnen zaken doen met Bitcoins zonder dat er ook maar iemand tussenkomt, buiten het zicht van iedere instantie en zonder sporen achter te laten. Volledig anoniem. Dat zint overheden en instanties maar niks.

In een rapport van eind vorig jaar waarschuwt de Europese Central Bank (ECB) voor de gevaren van alternatieve geldsystemen. Volgens de instantie waren de problemen op het moment van schrijven nog niet groot. En dat zullen ze niet worden zolang de geldcreatie laag blijft, stelt de ECB. Momenteel is de koppeling met de reële economie beperkt, zijn de transacties klein en is er nog geen breed maatschappelijk draagvlak voor alternatieve geldsystemen.

Dalend vertrouwen

Maar dat kan veranderen, want het volk mort door bezuinigingen en dure reddingen van gokkende banken. Ook de DDoS-aanvallen op Nederlandse banken dragen niet bij aan het toch al lage vertrouwen. En juist als dat groeiende aantal mensen, dat geen vertrouwen meer heeft in banken en het financiële systeem, zich bij de huidige groep gebruikers van alternatieve geldsystemen gaat voegen, worden de problemen groot.

OOK IN HET NIEUWS WOENSDAG 12.30
Vandaag vindt de uitvaart van wijlen Margareth Thacher plaats. Vorige week overleed de voormalig premier van Groot-Brittannië. Ook debatteert de Tweede Kamer vandaag over het sociaal akkoord dat vorige week gesloten werd tussen kabinet en sociale partners. De oppositie, en verschillende politieke jongerenorganisaties, zijn kritisch. Jongerenorganisaties roeren zich ook op ander vlak: ze willen dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) opstapt

De ECB onderkent in haar rapport Virtual Currency Schemes, dat als alternatieve geldsystemen gangbaar worden en steeds meer winkels internetgeld accepteren, dat het een bedreiging wordt. Het probleem is volgens de ECB dat virtuele geldsystemen niet ondersteund worden door het financiële systeem en dat er geen toezicht op plaatsvindt. Hierdoor lopen gebruikers grote risico’s wat betreft de liquiditeit en veiligheid van hun vermogen. Vanwege de onduidelijke wettelijke bepalingen van virtueel geld kunnen problemen voor publieke autoriteiten ontstaan, omdat het geld gemakkelijk gebruikt kan worden voor criminele activiteiten. Ook stelt de ECB dat het een bedreiging kan vormen voor centrale banken. Bij incidenten in alternatieve geldsystemen zal het publiek ook de centrale bank daarop aankijken, wat schadelijk is voor de reputatie.

Geen maatregelen

Wat kunnen overheden en instanties tegen de opmars van digitale geldsystemen doen? Weinig, zo lijkt het. Ze lijken er moeilijk grip op te kunnen krijgen. Er kunnen geen tegoeden bevroren worden. Er kan geen belasting geheven worden. Er kunnen geen intermediairs gereguleerd worden, want die zijn er niet. Er is geen centraal orgaan dat gesloten kan worden. Bitcoin is van haar wereldwijd verspreide gebruikers en er zijn geen gegevens van die gebruikers. Die zijn eenvoudigweg onvindbaar. ‘Het is ze ook niet gelukt om Pirate Bay te sluiten’, wordt ook wel gesteld.

Online is Bitcoin een veelbesproken onderwerp. Sommige bloggers voorspellen dat de virtuele valuta weer zal opkrabbelen en vervolgens het wereldwijde financiële systeem volledig overhoop zal gooien. Andere voorspellen dat er binnenkort een verbod op betaalsystemen als Bitcoins komt. Over één ding zijn ze het in ieder geval allemaal eens: het gaat interessant worden.

OOK IN HET NIEUWS DINSDAG 18:15
Iran is getroffen door een zware aardbeving, mogelijk zijn tientallen doden gevallen. Verder zijn de daders en het motief achter de aanslag in Boston ook volgens Obama nog altijd onbekend. Het verbod op godslastering is tenslotte definitief afgeschaft

BANK BEROVEN 2.0

Tekst: Sam Trompert / 16 apr – 18:00

Alles van waarde kan gestolen worden. Zo ook bitcoins. Dat de munt niet tastbaar is, maar alleen digitaal bestaat, doet daar niets aan af. Dat er zoiets is als virtueel eigendom bleek al uit de geruchtmakende RuneScape-zaak, waar een dertienjarig jongetje werd beroofd van zijn virtuele amulet en masker, uit het Massively Multiplayer Online Role Playing Game (of MMORPG) RuneScape. Dat amulet en masker waren namelijk ‘goederen’, volgens de rechter. En bitcoins zijn geld.

Voor het roven van bitcoins hoef je geen bivakmuts op of een vluchtauto te regelen. Iedere nerd met een computer en een internetverbinding zou het moeten kunnen. Vorige maand nog werd BitInstant, een soort bank, aangevallen door een hacker. Volgens hun blog was de dader niet eens zo “technically skilled.” Met de geboorteplaats en meisjesnaam van een van de moeders van de eigenaren wist de hacker het systeem binnen te komen. Zo verdween meer dan twaalfduizend dollar aan bitcoins uit de virtuele kluis.

De kraak

Maar hoe gaat een moderne bankoverval in zijn werk? Er zijn namelijk helemaal geen banken of andere instituties. Gebruikers bewaren hun bitcoins op hun eigen computer, of op een usb-stick. Op die manier vormen ze hun eigen bank, zegt internetjurist Micha Schimmel. Maar daarnaast bestaan er zogenaamde Bitcoin Exchanges. Dit zijn bedrijven die geld verdienen door het kopen en verkopen van bitcoins. Een exchange is een wisselkantoor, omdat hier bitcoins kunnen worden ingewisseld voor reguliere valuta, maar ook een soort bank, omdat ze geld opslaan. Mensen moeten zich registreren voor gebruik.

Zo’n ‘bitcoinbank’ kan door hackers worden aangevallen, zoals bij het eerdergenoemde BitInstant of Instawallet. Instawallet is nog steeds offline. Als de beveiliging van zo’n site niet op orde is kunnen hackers de hand weten te leggen op de gebruikersnamen en wachtwoorden van bitcoineigenaren.

Hogere waarde, groter risico

Micha Schimmel ziet dit soort hackersaanvallen steeds vaker gebeuren: “Dat komt natuurlijk omdat de waarde van bitcoins de afgelopen tijd enorm is gestegen. Er valt dus wat te halen.” Bestolen bitcoineigenaren kunnen in principe aangifte doen, “al zal de politie je wel even raar aankijken als je voor de balie staat”, denkt Schimmel.

Maar of dat zin heeft? Schimmel betwijfelt het. Via de website Blockchain.info kun je je eigen bitcoins ‘volgen’, maar het bitcoinsysteem is – naast volledig openbaar en transparant – ook bijzonder anoniem. Je kunt het adres van je gestolen bitcoins dus wel traceren, maar de persoon die achter dat adres zit is amper te identificeren. “Het is eigenlijk net zoals wanneer je portemonnee gestolen wordt. Je kunt je portemonnee wel terugvinden, maar het geld is weg”, zegt Schimmel. “Het veiligste is daarom om je bitcoins op een eigen computer zonder internetverbinding, of op een usb-stick, op te slaan. Op die manier kunnen hackers er niet bij.” Tenzij je computer gestolen wordt. 

OOK IN HET NIEUWS DINSDAG 13.15
Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) trekt de keutel in: de afspraken uit het sociaal akkoord zijn toch niet “in beton gegoten.” Eerder had hij dat wel beaamd. Asscher lijkt gelijk te hebben, want FNV-frontman Ton Heerts zegt zich voor te kunnen stellen dat in sommige cao’s de maximale WW-duur van 38 maanden niet wordt volgemaakt. En ondertussen komt er meer informatie over de slachtoffers van de aanslag in Boston naar buiten: onder hen bevinden zich zeker tien kinderen.  

DE WAARDE VAN BITCOINS 

Tekst: Annika Elschot / 16 apr 13.00

De Bitcoin of vergelijkbare valuta zouden volgens sommigen de oplossing kunnen zijn voor ons huidige, falende financiële systeem. De precieze intenties van de anonieme uitvinder weten we niet, maar de virtuele munt Bitcoin biedt wel een alternatief voor gewone valuta om zonder tussenkomst van banken en staten betalingen en beleggingen te kunnen doen. Dat kan aantrekkelijk zijn, vooral als een bankensysteem in elkaar stort. Toen in Cyprus bekend werd gemaakt dat bankspaarders op Cyprus moesten meebetalen aan het redden van hun banken, verdubbelde de koers van de virtuele munt. Wat ook inherent is aan dit nieuwe betaalsysteem, zijn de extreem fluctuerende koersen. Op 12 april daalde de waarde ineens tot onder de honderd dollar, nadat de munt een piek bereikte van 266 dollar op 9 april.

“Het is een cryptografische valuta”, vertelt Lucas Stinis, bedrijfseconoom. “De Bitcoin is gebaseerd op de veiligheid van een wiskundige formule. Dat zorgt ervoor dat mensen niet in elkaars portemonnee, of wallet zoals het hier wordt genoemd, kunnen gaan graaien en elke munt maar één keer kan bestaan in het Bitcoin-ecosysteem.” De hoeveelheid Bitcoins is in eerste instantie beperkt tot ongeveer 21 miljoen eenheden en kent zeer geringe groeimogelijkheden, iets dat in essentie de enige vorm van controle is die het systeem biedt; er komt geen instantie aan te pas. Daar zitten voordelen en nadelen aan. Zo zijn transacties in principe kosteloos en anoniem, daardoor goedkoper maar ook potentieel risicovol.“Daarnaast beheer je als gebruiker je eigen geld, feitelijk fysiek, op een computer. Iets dat in de ogen van sommige mensen een groot voordeel is maar ook automatisch betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van dat geld. Raak je ofwel je wachtwoord kwijt of het medium waar je de wallet op bewaart, dan zijn zowel jij als de Bitcoin-economie beide het bedrag voor goed kwijt.”, zegt Stinis.

Ook voor speculanten zit er een voordeel aan de internetmunt. Omdat er een relatief kleine hoeveelheid Bitcoins in omloop is die maar zeer beperkt kan groeien, kan een relatief kleine vraag van een paar mensen al voor een groot effect zorgen, waardoor de waarde snel kan veranderen. “En dat is dan ook gelijk weer een groot nadeel voor mensen die een stabiele plek zoeken voor hun geld, zo snel als de waarde stijgt kan hij ook weer dalen. Het systeem is volkomen fiduciar, dat wil zeggen dat het op basis van vertrouwen functioneert, net als de meeste andere valuta. Door de kleine schaal en een gebrek aan controle kan dit leiden tot een erg precaire situatie.”

Een nadeel van de anonimiteit is ook dat er zo makkelijk zwartgeldtransacties kunnen worden gedaan. Daarbij is de veiligheid niet volledig te garanderen. Beveiligingsexperts waarschuwden recent voor malware die geïnfecteerde computers inzet om Bitcoins te genereren. De schadelijke software verspreidde zich via Skype. Ook zijn Bitcoin-wisseldiensten en online portemonnees voor de valuta de afgelopen tijd regelmatig doelwit geweest van hackers. De dienst Instawallet moest vorige week sluiten nadat er geld kwijtraakte bij een hack.

“Het is een interessant experiment voor onderzoekers, gedrags- & macro-economen, sociologen, filosofen en andere sociaal wetenschappers”, zegt Lucas Stinis. “De Bitcoin is als concept erg interessant om te volgen aangezien het een unieke kijk biedt op de manier waarop mensen omgaan met een valuta die wat waarde betreft nog niet onderhevig is aan de tussenkomst van banken, overheden en andere regulerende instanties, maar wel degelijk beïnvloed wordt door de ‘echte’ wereldeconomie”. 

Filmpje: Bitcoin Explained

OOK IN HET NIEUWS MAANDAG 16.30
De stijging van de zeespiegel kan zelf worden afgeremd. Door maatregelen te nemen tegen de uitstoot van slechts vier stoffen zorgen we ervoor dat we droge voeten houden in Nederland. Twee uitbaters van zogenaamde ‘seksboten’ aan het Utrechtse Zandpad zijn hun vergunning kwijt. De exploitanten zijn onder andere in verband gebracht met mensenhandel. De goudprijs bereikte vandaag het laagste punt in twee jaar. Er ging zo’n zeven procent van de prijs af.

BITCOIN VREET ENERGIE

Tekst: Redactie / 15 apr – 13:00

Dat de Bitcoin een valutasoort is waarmee net als bij alle andere gespeculeerd en aldus veel geld verdiend of verloren kan worden bewees de Bitcoinbeurskrach van vorige week al. Maar er zitten meer nadelen aan de virtuele munteenheid. Het ‘minen’ van de Bitcoin, het via snelle computers uitrekenen van complexe algoritmen, kost namelijk flink veel energie. Nu al kost dit evenveel stroom als dat van een flinke woonwijk, in 2014 zal een stad als Utrecht toekunnen met de elektriciteit die Bitcoin nodig heeft.  

Met het ‘minen’ van Bitcoins kan je flink geld verdienen. Op dit moment komen er dagelijks zo’n 4.000 Bitcoins vrij, wat met de huidige koers van ongeveer tachtig euro dus al 320.000 euro per dag oplevert. Op internet bestaan dan ook al zogenaamde ‘mining pools’, waarbij mensen de gezamenlijke rekenkracht van hun computers inzetten om Bitcoins te genereren.

Dit kost allemaal veel energie. Nu al zijn ‘miners’ volgens Bloomberg al zo’n 112.000 euro per dag kwijt aan energiekosten. Dit is zelfs nog gerekend met Amerikaanse elektriciteitsprijzen, in Nederland zouden de kosten nog een stuk hoger zijn. Overigens wijst een Nederlandse Bitcoin-ondernemer erop dat de systemen van ‘normale’ banken ook veel energie behoeven. Of en hoeveel schadelijker Bitcoin voor het milieu is dan euro’s of dollars is dan ook niet te zeggen.  

OOK IN HET NIEUWS MAANDAG 12:00
De werklozendienst UWV gaat duizenden banen schrappen. Die moeten daarna dus allemaal naar…het UWV. In Venezuela heeft Nicolás Maduro, de gedroomde opvolger van Hugo Chavez, de verkiezingen nipt gewonnen. En in Eindhoven is Pierre van Hooijdonk vandaag ‘de Evert Santegoeds van het voetbal’ genoemd. 

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie