Verzetsmuseum Amsterdam steunt Free Press Unlimited in de strijd voor onafhankelijke media in Oekraïne

Poetin heeft Oekraïners die verzet plegen gedreigd “met gevolgen die de wereld niet eerder heeft gezien”. Demonstranten in Rusland worden gevangen gezet en de pers wordt er totaal monddood gemaakt. Omdat het verzet in Oekraïne en Rusland alle steun en aandacht verdient, gaat het Verzetsmuseum een online samenwerking aan met Free Press Unlimited.

Free Press Unlimited ondersteunt wereldwijd journalisten om onafhankelijke, betrouwbare informatievoorziening mogelijk te maken, ook Russischtalig. Het Verzetsmuseum steunt Free Press Unlimited de aankomende week door de social media-kanalen van het museum beschikbaar te stellen.

Directeur Liesbeth van der Horst: “Wij wilden juist als Verzetsmuseum iets meer doen dan alleen het bieden van symbolische steun. Poetin bestookt de bevolking door misleidende propaganda. Het is belangrijk dat die van binnenuit wordt bestreden. Via Free Press Unlimited steunen wij het Russischtalig verzet.”

Betrouwbare informatiestroom

Oekraïne is een land met tweetalige media (Oekraïens en Russisch) die elkaar vaak overlappen. Nu vrijwel alle informatie die vanuit Rusland komt op zijn minst onbetrouwbaar is, en vaak ronduit staatspropaganda, is het enorm belangrijk dat er ook onafhankelijke informatie beschikbaar is en blijft in de Russische taal. Voor de Russische bevolking, maar ook voor de Russischtaligen in nabijgelegen landen. Free Press Unlimited steunt omringende mediapartners in buurlanden om de betrouwbare informatiestroom op gang te blijven houden door (ook) in het Russisch te rapporteren.

Free Press Unlimited heeft nu alle hulp nodig om journalisten te beschermen, in veiligheid te brengen en middelen te verschaffen om zo goed als mogelijk onafhankelijke informatie te blijven verzorgen.

Meer informatie op de website van Free Press Unlimited: www.freepressunlimited.org/nl/dossiers/de-situatie-oekraine

Foto: Courtesy Verzetsmuseum Amsterdam.

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.
Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.