Meldkamers moeten stoppen met informeren van journalisten en dat heeft grote gevolgen

Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat meldkamers van de hulpdiensten moeten stoppen met informeren van journalisten. Dit heeft ze geschreven na aanleiding van een advies van de landsadvocaat. Journalisten kunnen via een P2000 pager het zogenoemde persalarm ontvangen. Volgens de landsadvocaat zijn de meldingen in de persalarm in strijd zijn met privacywetgeving. Daarnaast is het afgeven van een persalarm volgens de landsadvocaat geen wettelijke taak van de politie.

In het persalarm staan enkel straatnaam en het soort incident. Een huisnummer wordt niet weergegeven in het persalarm. Vanuit de meldkamer wordt automatisch een persalarm verstuurd. Enkel incidenten die op de incidentenlijst staan die in overleg met de NVJ en de politie werd samengesteld worden verstuurd. Voor lang niet alle incidenten wordt dus een persalarm gestuurd.

De afschaffing van dit persalarm zal grote gevolgen hebben. Journalisten weten daardoor niet meer op welke locaties incidenten plaatsvinden. Ze zijn daardoor afhankelijk van tipgevers. Bij lang niet alle incidenten wordt een journalist geïnformeerd door een tipgever. Van een groot aantal incidenten kan dus geen verslag meer gedaan worden. Dit terwijl journalisten een controlerende functie hebben.

Hierdoor wordt het lastige om te controleren of agenten bijvoorbeeld hun werk goed uitvoeren en niet aan machtsmisbruik doen. Daarnaast zouden minder nieuwberichten gemaakt kunnen worden over ongevallen en daardoor is het lastige om een beeld te krijgen van locaties waar veel ongevallen plaatsvinden. Nieuwsberichten zijn voor gemeenteraadsleden met regelmaat aanleiding om vragen te stellen tijdens raadsvergadering. Dit heeft soms als gevolg dat er maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Als je niet meer weet wat er gebeurt in de samenleving, wordt het lastige om de juiste beslissingen te nemen. Want waarom zal je stemmen op een politieke partij die wilt investeren in een duikteam van de brandweer? Door het afschaffen van het persalarm zullen bijvoorbeeld minder nieuwsberichten gemaakt kunnen worden over waterongevallen. Hierdoor kan de burger een indruk kunnen krijgen dat waterongevallen ook haast nooit plaatsvinden en dan zal een investering in een duikteam dus als overbodige luxe klinken. Een afschaffing van het persalarm zal zorgen voor meer foute beslissingen en mogelijk zelf mensenlevens gaan kosten.

‘De NVJ is het hier absoluut niet mee eens. Wij willen graag in gesprek met de minister en laten het besluit toetsen door onze juristen.’, reageert Paul Teixeira van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Mijn gekozen waardering € -