Deze site heeft zich ten doel gesteld alle (belangrijke) digitale boeken gratis openbaar te maken voor iedereen die zich wil registreren op de site.
Natuurlijk heeft dit geleid tot strijd met de uitgevers over copyrights. Maar we kunnen stellen dat mensen die niet in staat zijn om boeken te kopen, in de normale (schrijver dezes vraagt zich af hoe lang analoog nog als normaal gezien zal worden) wereld terecht kunnen bij de bibliotheek, waar ze voor een fractie van de kosten die je maakt met de aanschaf van boeken geleend kunnen worden.
STOF VERGAREN
In het geval van boeken is dit handiger dan ze te moeten kopen om vervolgens, als ze uitgelezen zijn, stof te vergaren in een boekenkast. Mijn ouders waren boekenliefhebbers, en hebben hun leven lang veel geld aan de papieren kennisdragers uitgegeven. Als kind dacht ik dat ze die allemaal gelezen hadden, en wellicht was dat zo in het geval van mijn vader en zijn studieboeken, die hij vrijwel van buiten kende -met zijn fotografisch geheugen kon hij indruk maken- maar nu hij dood is, begrijp ik dat veel boeken nog maagdelijk zijn in onze huisbibliotheek. Mijn broers hebben wat meegenomen, en helaas heb ik zelf in onze boot geen plek ervoor, op een tiental boeken na. Het neemt ook veel ruimte in beslag, kan beschimmelen, en hoewel ik me ten doel heb gesteld die boeken te herlezen, lijkt dat doel ver weg, ondergeschoffeld door belangrijkere dingen zoals bijvoorbeeld het schrijven van mijn Eigen Boek.
Vooral jongeren zien helemaal niks meer in boeken. Daarom vrees ik dat we binnenkort de hele bibliotheek op moeten ruimen, en dat zal wellicht geen cent opbrengen, nu ook antiquairs hebben aangegeven niet eens meer ruimte te hebben voor nieuwe aanschaf; ze zien voor hun eigen handel dezelfde problemen opdoemen.
ONTLEZING
Maar lezen jongeren dan helemaal niet meer? Daar lijkt het helaas inderdaad wel op. Wie ze vraagt wat ze voor het laatst gelezen hebben krijgt een glazige blik. Een meisje tilt haar telefoontje op, en zegt dat ze met podcasts veel sneller informatie opneemt. De ontlezing neemt zienderogen toe. Ook online merken we dat spelling en schrijfstijl niet de sterkste punten vormen van onze geliefde jeugd.
De jongeren kijken liever naar Netflix en Youtube, gaan ‘gamen’ en heel soms samen naar de sportschool. Wie leest, is een nerd en ligt eruit. De normen in de peer group zijn wat dat betreft nog maar weinig veranderd. Toch zijn er ook veel mensen -veertigers, vijftigers en zestigers- die liever digitale boeken lezen op hun iPad dan de traditionele papieren tegenhanger. Zij hebben een ‘kindle’ abonnement, waarmee ze ‘EPUB’ boeken lezen, of boeken in het PDF standaardformaat.
ONLINE DISCUSSIE
Deze groep heeft er groot voordeel bij dat het Internet Archief open en bereikbaar voor iedereen blijft. Het is nu mogelijk om een gesprek te volgen tussen Brewster Kahle en Jessica Litman, auteur van ‘Digital Copyright’ en hoogleraar Rechtswetenschap.
Aan de orde komen vragen of de huidige copyright wetgeving nog wel functioneel is voor de meesten van ons. Moet elke interactie tussen lezers en met een copyright beschermde teksten door de wet gereguleerd worden? Is het praktisch om zulke wetten uit te voeren, of om van mensen te verwachten dat ze zich eraan houden? Wat zijn de effecten van zulke wetten op de uitwisseling van informatie in een vrije samenleving?
Als startschot heeft Jessica Litman haar boek online gezet: https://quod.lib.umich.edu/m/maize/mpub9798641
Wie de discussie op 20 april (19.00-22.00 NL tijd) online wil volgen, kan zich registreren via https://www.eventbrite.com/e/book-talk-digital-copyright-tickets-590396661307