“Bewust of onbewust heeft hij details in zijn schilderijen aangebracht die betrekking hebben op Zundert en Kalmthout”, vertelt Marleen van Aert-Francken tijdens haar toespraak. Zelf is ze geboren in Kalmthout en woont ze in Zundert. De bezoekers in een volle protestantse kerk in Zundert, waar vader Theodorus van Gogh 21 jaar predikant is geweest, luisterden ademloos. “Acht jaar geleden maakte ik een historische fietsspeurtocht. Ik had toen niet kunnen bedenken dat het uiteindelijk een vindtocht werd”, vertelt ze verder. De auteur van het boek ‘Vincent van Gogh, herinneringen aan zijn jongensjaren’ is ervan overtuigd dat wat Vincent van Gogh in Zundert en Kalmthout heeft gezien op doek heeft gebracht toen hij ver van huis, in andere woonplaatsen woonde.
Erfgoed in stand houden
Zaken kwamen toevallig op haar pad. Veel aanwijzingen vond ze intuïtief. Marleen: “Dit boek laat een nieuwe dimensie zien. Ik hoop en spreek de wens uit dat dit boek een inspiratiebron wordt om datgene te beschermen wat nog over is uit die tijd toen Vincent van Gogh leefde.” Tijdens de boekpresentatie zijn twee burgemeesters aanwezig. Een unicum. Beiden geven een korte toespraak. Marleen hoopt dat het erfgoed in stand wordt gehouden door beide gemeenten die elkaar goed liggen, zowel natuurlijk gezien alsmede de bestuurlijke band met als verbindende factor de wereldberoemde, doch plaatselijke, kunstschilder Vincent van Gogh.
Aanmoediging
“Normaal zouden we dit weekend in Auvers-sur-Oise zijn”, laat de Zundertse burgemeester Joyce Vermue weten. “Het is ons jaarlijks bezoek. En vandaag verbindt Vincent ons weer.” Ze is lovend over Marleen haar werkzaamheden. “We hebben je aangemoedigd om met dit werk verder te gaan. Eerder deden we dat met een PRET handdruk.” Deze handdruk is een gemeentelijke subsidiestimulans. Ze belooft het boek onder de aandacht te brengen bij de huidige bijeenkomsten over het Nationaal Park van Gogh. “Ik maak daar reclame voor jouw boek.”
Schilderen en plein air
Ook de burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs vindt het interessant om in het Van Goghkerkje te Zundert te zijn. “Jullie hebben Van Gogh als extra troef. Wij hebben Suske en Wiske als extra troef. Jullie hebben een Van Gogh Museum. Wij hebben een Suske en Wiske Museum.” Maar vooral uit hij zich over de prachtige natuurgebieden die beide gemeenten rijk zijn; het natuurreservaat Oude Buisse Heide in gemeente Zundert en het Grenspark Kalmthoutse Heide in gemeente Kalmthout. Jacobs: “Onze natuur is een belangrijke inspiratiebron geweest voor Vincent van Gogh. Dat heeft prachtige schilderijen opgeleverd, het schilderen naar en plein air.”
Zundert en Kalmthout internationaal
De vader van Marleen van Aert-Francken is geen onbekende bij burgemeester Lukas Jacobs. “Ik heb jouw vader gekend als iemand die doorzet, met uithoudingsvermogen. Hij hield van mensen in zijn dorp. Het siert je dat je deze eigenschappen hebt van hem. Het is de moeite waard om dit te melden en daar mag je trots op zijn.” Ook de schepen van gemeente Kalmthout, Sandra Hoppenbrouwers, is aanwezig samen met de burgemeester. Lukas Jacobs: “Zij is de schoonzus van Marleen. De wereld is klein.” De wereld van Vincent van Gogh blijkt, uit het boek van Marleen van Aert-Francken, eveneens niet zo heel groot. Zundert en Kalmthout waren altijd in zijn gedachten. De details nam hij mee naar Engeland, België en Frankrijk. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel of via de website https://www.vincentvangogh-herinneringenaanzijnjongensjaren.nl