Keken de Andeslanden tien jaar geleden misschien nog met jaloezie naar de handelsalliantie van hun zuiderburen in Mercosur (toen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay); tegenwoordig zijn de rollen eerder omgekeerd. Mercosur dreigt aan onderlinge meningsverschillen ten onder te gaan en de Pacifische Alliantie (Chili, Peru, Colombia en Mexico) is in opmars.
Het zootje ongeregeld van weleer, verscheurd door binnenlandse conflicten, zoals Peru en Colombia, is nu economisch koploper geworden in Latijns Amerika. Brazilië mag blij zijn als het twee procent groei kan halen aan het eind van het jaar; de landen van de Pacifische Alliantie kunnen nog steeds gemiddeld rekenen op tussen 4,5 en vijf procent.
Zwarte markt
Binnen Mercosur, waar nu Venezuela is bijgekomen, is het Argentinië dat de meeste problemen veroorzaakt. Tegen de geest van de organisatie in is het steeds meer importbeperkingen aan zijn partners gaan opleggen. Die uiten daar hun ongenoegen over. De Brazilianen klagen over hun eigenwijze zuiderbuur, waar in goede tijden veertig procent van hun industriële export – machines en machine-onderdelen – naartoe ging.
Onlangs schoot ook de Uruguyaanse vice-president Danilo Astori uit zijn slof. “Elke dag is er een nieuw probleem, verzuchtte hij tegen de krant El País in Uruguay. “Ons antwoord is dat we onze banden met Brazilië gaan verstevigen. Uruguay kan net als Brazilië minder exporteren naar Argentinië en klaagt over de problemen met de Argentijnse peso. Deze devalueert in sneltreinvaart.
Net als Venezuela heeft Argentinië besloten de dollarkoers vast te zetten om dit probleem tegen te gaan. Maar die maatregel heeft net als in Venezuela een bloeiende zwarte markt in gang gezet. De dollar is op de zwarte markt al 90% meer waard dan in de officiële kanalen en het zal niet lang duren totdat de 100% is bereikt. “Daar hebben wij last van want dat maakt dat de prijzen van goederen en diensten ten gunste van Argentinië uitvallen, aldus de getergde vice-president tegen El País.
Kantoor in Istanbul
De Colombiaanse krant El Espectador merkte fijntjes op dat Mercosur in zijn ruim twintigjarige bestaan niet veel heeft gedaan aan zijn externe contacten, de Pacifische Alliantie daarentegen wel. Alle afzonderlijke landen van deze nog jonge alliantie hebben de laatste jaren vrijhandelsovereenkomsten gesloten met elkaar en met landen overzee. Daarbij hebben ze niet in het minst gekeken naar Azië, aan de andere kant van de Stille Oceaan. Daar waren de economische vooruitzichten beter dan in Europa en de Verenigde Staten, maar ook met de Europese Unie en de VS en Canada zijn verdragen gesloten.
Dit alles gaan ze nu als samenwerkende groep verder uitbouwen. Het eerste kantoor van de alliantie is al geopend in de Turkse stad Istanbul. Verder worden binnen de alliantie visumbeperkingen geschrapt en werken de leden aan de uitwisseling van studenten en onderzoekers. De eerste beurzen zijn al uitgereikt aan honderd mensen in elk van de vier lidstaten.
De eerst volgende top van de alliantie is in de Zuid-Colombiaanse stad Cali, op 23 mei. Er worden 300 ceo’s van bedrijven over de hele wereld verwacht.
Alianza del Pacífico
De Pacifische Alliantie (Alianza del Pacífico in het Spaans) is goed voor 35% van het Bruto Nationaal Product in Latijns Amerika. In Chili, Peru, Colombia en Mexico wonen ruim 210 miljoen mensen, waarvan minstens de helft in Mexico. Ter vergelijking met de concurrentie, alleen al in Brazilië wonen 195 miljoen mensen.
De alliantie bestaat sinds twee jaar en is het initiatief van de toenmalige Peruaanse president Alan García. Chili, Peru, Colombia en Mexico zijn de leden en de Midden-Amerikaanse landen Panama en Costa Rica en Guatemala zijn observatoren. Ook buiten Latijns Amerika hebben landen, die er soms zelf slecht voorstaan, belangstelling getoond om observator te zijn. Spanje, Canada, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland zijn aangeschoven. Mercosur-lid Uruguay gaat eveneens een kijkje nemen.
Meer van Wies Ubags…