Wie bezorgt Joe Biden het teken van de hogere macht om het veld te ruimen?

Joe Biden peinst er niet over zich terug te trekken uit de race om het Amerikaanse presidentschap. "Only the Lord Almighty could convince me to quit." Dringend gezocht: iemand die namens God wil spreken.

Joe Biden heeft een mooie en lange carrière achter de rug sinds zijn studie aan de University of Delaware. Met een vicepresidentschap onder Barack Obama en de laatste vier jaar zelfs het presidentschap ongetwijfeld als hoogtepunten. De wereld zal Joe voor eeuwig dankbaar blijven dat hij een tweede ambtstermijn van Donald Trump voorkwam in november 2020. Maar Trump is back en Joe Biden gaat Trump niet nog eens verslaan. Hoezeer hij er zelf ook in blijft geloven.

Leeftijd doet er wel degelijk toe

Trump is 78, Biden 81. Beiden zijn feitelijk ongeschikt om nog eens vier jaar lang het ambt van president van de VS uit te oefenen. Met alle respect voor de Fiji-eilanden. Zou Biden daarvan de president zijn geweest, hadden niet veel mensen er wakker van gelegen als hij op 81-jarige leeftijd er nog eens vier jaar aan vast had willen plakken. Nog een keer vier jaar president van de VS in deze huidige onzekere tijden is echter geen slim idee.

Ik geloof best dat Biden zichzelf nog prima capabel vindt om Donald Trump te verslaan en opnieuw de leiding te hebben over het, tot nader order, nog steeds machtigste land ter wereld. Ouderen overschatten hun veerkracht gemakkelijk. De afgelopen zes maanden hebben echter duidelijk aangetoond dat Biden niet meer zo scherp is als tijdens de aanvaarding van zijn presidentschap. Met als dieptepunt het CNN debat met Trump op 27 juni. Om het echec achteraf te verklaren met dat je extreem vermoeid en verkouden was, is een slecht excuus. Als je met 81 al niet meer topfit bent, hoe moet dat dan op je 85e? Met het klimmen der jaren vermindert de weerstand, het cognitieve vermogen en de alertheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor Joe Biden.

Niemand zou er zoveel heisa om maken als Biden geen president van de VS was geweest. Een ambt waarin je niet kunt verslappen. Het is zaak dat hij dit zelf onder ogen gaat zien. Hij zou er goed aan doen de boel de boel te laten. Hij heeft zijn plicht en zijn werk gedaan. Het kan niet zo zijn dat Biden als enige Democraat in staat is Trump van een tweede ambtstermijn af te houden. En indien hij wel de enige geschikte persoon daarvoor zou zijn, zou hij dit keer  jammerlijk falen. Iedereen beseft het. Behalve Joe zelf.

Help ons ‘Lord Almighty’

Wie binnen de Democratische partij weet Joe ervan te overtuigen een stap opzij te zetten in het landsbelang? Wie heeft het lef daartoe? Alhoewel er veel stemmen opgaan binnen de Democraten en hun donoren, is het lang niet zeker dat ze het uiteindelijk aandurven Biden opzij te zetten. Desnoods met onvriendelijke methoden, mocht hij blijven weigeren uit zichzelf op te stappen. Linksom of rechtsom zullen de Democraten toch snel in actie moeten schieten. Het is november voordat je het weet en de kans op nog meer stemmenverlies neemt met iedere nieuwe misstap van Biden toe.

Als Biden ook de komende dagen niet te porren blijkt om zich uit de race terug te trekken, rest ons nog één hoop. Dat de ‘Lord Almighty’ zich er inderdaad mee gaat bemoeien en Joe op subtiele doch duidelijke wijze laat weten dat het tijd is het leiderschapsstokje van de Democraten door te geven. Hoe mooi zou het zijn. Een engel of profeet die Joe laat weten dat het goed is geweest. Ik sta in zijn algemeen sceptisch tegenover woordvoerders in naam van God, maar Joe Biden is een gelovig mens. Als hij op een teken van hogerhand wacht, laat het dan alstublieft gebeuren. Wie heeft een geniaal idee om hem dat teken te bezorgen?

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die tijdelijk vanuit Houten werkt. Zijn interesses zijn breed. Op Reporters Online zal hij voornamelijk publiceren over actuele zaken. Nationaal en Europees, met daarbij bijzondere belangstelling voor de landen in Oost-Europa. Verder zullen de stad Antwerpen en het land België geregeld de revue passeren, aangezien hij 18 jaar in Antwerpen heeft gewoond en de stad/het land dus zeer goed kent. Een van de overige hoofdonderwerpen die hij behandelt, is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website gecreëerd: https://mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.nl/