Benoemen man en paard door De Wever valt slecht

Afgelopen zondag was een medisch interventieteam voor een spoedgeval uitgerukt naar de Antwerpse wijk Kiel. Terwijl de ambulanciers zich in de woning bevonden, besloten drie jonge gasten een eindje te gaan joyriden met de ambulance. Deze werd 200 meter verderop teruggevonden. Verontwaardiging alom. Niet alleen richting de joyriders, maar ook om de reactie op dit voorval van burgemeester Bart De Wever.

De Wever zit nooit verlegen om een recht voor zijn raap uitspraak. Uitspraken die altijd een kern van waarheid bevatten, maar veelal een zekere nuancering behoeven. Zoals ook nu. Letterlijk zei De Wever het volgende over de joyride (met dank aan Gazet van Antwerpen): ‘Het is jammer genoeg niets unieks. We noteren steeds meer feiten van geweldpleging of huftergedrag tegen iedereen die de overheid vertegenwoordigt.’ ‘Het komt vaak vanuit een bepaalde groep inwoners’, gaat De Wever verder. Hij heeft het naar eigen zeggen over jongeren die in onze samenleving en ‘vooral in de steden opgroeien in bijzonder zwakke opvoedingssituaties. Zij hebben ook vaak banden met criminele organisaties die hen op opzoeken en lokken. Dat zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine, meestal niet-Europees, die hier opgroeien zonder veel perspectief’.

Allochtonen over één kam scheren

De linkse partijen in de gemeenteraad reageerden maandag verontwaardigd op de uitspraken van De Wever. Zij verweten hem polarisatie in plaats van verbinding te zoeken. Verder wees oppositiepartij Groen erop dat onder zijn huidige legislatuur bezuinigd is op het jeugdwerk. Alle partijen in de gemeenteraad spraken uiteraard wel hun afkeur uit over het voorval.

De stad Antwerpen telt 172 verschillende nationaliteiten op haar grondgebied. Ongeveer de helft van de inwoners heeft een niet-Belgische herkomst. Meer dan een kwart van de Antwerpenaren wordt geboren in een kansarm gezin (cijfers stad Antwerpen). Marokkanen maken zo’n 15% van de 172 niet-Belgische nationaliteiten uit (cijfer 2020, bron: non-profit data) Het zal daarom niet verbazen dat De Wever met zijn uitspraak vooral doelde op met name de Marokkaanse gemeenschap. Een gemeenschap waarmee hij als burgemeester een moeizame verhouding heeft. Het is een feit dat leden uit die gemeenschap oververtegenwoordigd zijn in criminaliteitsstatistieken inzake, bijvoorbeeld, drugshandel. Maar kun en mag je iedere Marokkaanse jongere dan bij voorbaat als een probleemgeval en een crimineel bestempelen? Jongeren van de derde of zelfs vierde generatie die in Antwerpen zijn geboren. Die in wezen geen allochtoon meer zijn.

De Wever sprak voor zijn beurt

Op dinsdag raakte bekend dat de stellige uitspraken van de Wever richting allochtone probleemjongeren te voorbarig waren. De eerder aangehaalde Gazet van Antwerpen wist die avond te melden dat twee van de drie jongeren van Chileense afkomst zijn. Een bevolkingsgroep die niet direct bekendstaat als overlastgevend in Antwerpen. De derde jongere had een Marokkaans-Vlaamse achtergrond.

Het is typisch voor Bart De Wever. Of het nu in zijn rol als burgemeester van Antwerpen is of als politiek leider van de N-VA: hij zit nooit verlegen om krasse uitspraken. Uitspraken die in beginsel hout snijden, maar als je er verder over nadenkt, blijken er altijd de nodige nuances te moeten worden aangebracht.

Verkiezingstijd

Op 13 oktober vinden in België gemeenteraadsverkiezingen plaats. Alhoewel De Wever nog steeds opteert om federaal premier te worden, het is weinig waarschijnlijk dat voor de gemeenteraadsverkiezingen een grote doorbraak in die onderhandelingen mag worden verwacht, wil hij zichzelf ook opvolgen als burgemeester. Dat zou weleens minder makkelijk kunnen gaan dan in 2018.

Er zijn twee partijen waar de Wever serieus rekening mee moet houden. Het extreemrechtse Vlaams Belang en de extreemlinkse PVDA. Zijn uitlatingen over het incident met de ambulance moeten de kiezers tonen dat hij pontificaal blijft staan voor law and order in de stad. Afgaande op de jaarlijkse politiecijfers is de criminaliteit in Antwerpen sinds De Wever aan de macht kwam gedaald. Dit wil niet zeggen dat de ernst ervan ook minder is geworden. Men hoeft alleen maar de vele aanslagen in het drugsmilieu aan te halen.Veiligheid blijft altijd een hoofdthema voor De Wever en ook gelijk zijn achilleshiel. In hoeverre gaat de kiezer hem bijvoorbeeld die aanslagen aanrekenen op 13 oktober?

Je bent voor of tegen De Wever. Een middenweg is er eigenlijk niet. Dat komt door zijn stijl van besturen. Ook al heeft hij in de kern een punt, de manier waarop hij zijn uitspraken doet en daarnaar handelt stoten velen af. Of spreekt juist aan. Het wordt nog een spannende zondag 13 oktober in de stad Antwerpen. Ondertussen is het voor iedere rechtgeaarde Antwerpse burger en hulpverlener te hopen dat zulke akkefietjes als joyriden met een ambulance niet meer voorkomen. En was het nu een criminele daad of een onbezonnen, bezopen actie van verveelde jongeren? Daar kun je wat mij betreft over discussiëren.

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die tijdelijk vanuit Houten werkt. Zijn interesses zijn breed. Op Reporters Online zal hij voornamelijk publiceren over actuele zaken. Nationaal en Europees, met daarbij bijzondere belangstelling voor de landen in Oost-Europa. Verder zullen de stad Antwerpen en het land België geregeld de revue passeren, aangezien hij 18 jaar in Antwerpen heeft gewoond en de stad/het land dus zeer goed kent. Een van de overige hoofdonderwerpen die hij behandelt, is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website gecreëerd: https://mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.nl/