Bulgarije kiest met Nederlandse stemwijzer

Een stemwijzer van Nederlandse makelij kan de Bulgaren morgen helpen bij de parlementsverkiezingen. Al blijft de toekomst van het land even ongewis.

Bulgarije zweeft. Dat blijkt uit de diverse peilingen die enkele uren voor de start van de parlementsverkiezingen nog naar buiten zijn gebracht. De volatiliteit is zelfs zo hoog dat gepeilde percentages met vijftien procent verschillen.

Voor de Bulgaar die er nog niet over uit is, is er een oranjegetinte stemwijzer: Glasovoditel. Gefaciliteerd door Nederlanders en waarbij zelfs de technologie rechtstreeks is overgenomen van de populaire Nederlandse StemWijzer. "Het enige dat wij niet hebben geregeld, zijn de vragen. Dat heeft een lokale NGO hier in Sofia gedaan", zegt Joost Scholte van het Nederlandse-Bulgaarse Webfactory, dat gevestigd is in de Bulgaarse hoofdstad. Webfactory kreeg toestemming van de Nederlandse StemWijzer om de techniek te gebruiken.

Terwijl de StemWijzer in Nederland bij de verkiezingsstrijd van vorig jaar bijna vijf miljoen adviezen afgaf, staat de teller in Bulgarije momenteel op 21.000. Een online adviescultuur is er dus nog niet in het Zuid-Oost-Europese land. Glasovoditel is dan ook de enige stemwijzer en wordt nu voor een tweede keer gebruikt.

Wat opvalt aan de inhoud is dat er maar één vraag gaat over Europa of de rol van Bulgarije binnen de Europese Unie. Ook zijn maar weinig vragen gelieerd aan (de aanpak van) corruptie, één van de grote problemen van het land. Thema's die wel veel aandacht krijgen zijn en ook hoog op de politieke agenda's staan zijn energie (gas, schaliegas, olie, kernenergie), belastingen, vervoer en regionale kwesties/bilaterale verhoudingen (Macedonië, Armeense Genocide, Griekenland).

Kiesdrempel

Bij de parlementsverkiezingen in Bulgarije zijn 240 zetels in het parlement te verdelen. Het merendeel van de plaatsen zal worden ingenomen door GERB en BSP. Slechts twee andere partijen lijken daardoor ook de kiesdrempel van vijf procent te halen: het 'liberale' DPS (dat vooral te boek staat als een populaire partij onder Turken en andere minderheden in Bulgarije) en het nationalistische en eurosceptische Ataka.

De meest voor de hand liggende coalitie is momenteel BSP-DSP, waarmee Bulgarije definitief afscheid neemt van het eerder dit jaar gevallen kabinet met GERB en Ataka. 

Daarmee lijkt voor Bojko Borisov een nieuwe termijn als minister-president al bijna te zijn uitgesloten; alleen als GERB een grote overwinning boekt, kan hij het land blijven leiden. Zelfs extra gedrukte stembiljetten schijnen hem niet te kunnen helpen. 

Kerncentrale

Maar ook de toekomst van Bulgarije is daarmee ongewis. Een gefragmenteerd parlement, met twee bijna even sterke partijen die elkaars tegenpolen zijn, maakt het niet gemakkelijk om een oplossing te vinden voor het enorme begrotingstekort (ondanks de honderd miljoen euro dat Nederland onlangs als 'ontwikkelingshulp' gaf) en de georganiseerde misdaad waar het land mee kampt. Daarnaast zijn de mogelijk aan de macht komende Socialisten minder van plan om de bezuinigingen door te voeren. Zij wensen de belastingen te verlagen en de controversiële bouw van een kerncentrale te vervolgen. Kosten voor laatstgenoemde zijn beraamd op ruim tien miljard euro en onder Borisov dienden zich nauwelijks investeerders aan, waardoor het project was stilgelegd.

Lees ook in dit kanaal:

"Bulgaarse biljetten: vals of een foutje?"
"Het verhaal van de overleden Vlam"
"Bar en boos op z'n Bulgaars"

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie