Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch bestaat in 2025 35 jaar en brengt live cd uit

Dialectband Boh Foi Toch werd in 1989 opgericht als gelegenheidsformatie en bestaat in januari 2025 35 jaar. In het kader van het komende jubileum van de Achterhoekse band wordt er een live cd opgenomen.

Bovendien werd medeoprichter en zanger Hans Keuper 10 september jongstleden 80 jaar en vierde hij dat een week later met bevriende muzikanten en zo’n 1500 mensen bij Het Onland tijdens een Benefietconcert ten bate van de Stichting Voedsel en Kledingbank in Doetinchem. Dat optreden bracht ruim €15.000 euro op.

De live cd zal naar de verwachting midden januari volgend jaar verschijnen. “Dat is eigenlijk het teken dat de band 35 jaar bestaat”, aldus Keuper.

Boh Foi Toch blijft populair

Keuper begon in 1989 samen met wijlen Normaal oprichter en drummer Jan Manschot Boh Foi Toch. In De Achterhoek en regio bestond behoefte aan een dergelijke band met vrolijke klanken en herkenbare teksten. Boh Foi Toch kreeg bekendheid en trad overal op en ook in 2024 spreken de liedjes de jeugd aan. De band blijft populair.

Willem te Molder en Hans Keuper

Hans Keuper is naast tekstdichter ook zanger en bespeelt de trekzaak. Ook Normaal gitarist Ferdi Joly speelde bij Boh Foi Toch en ging later verder met Old Ni-js. De huidige bandbezetting bestaat uit Willem te Molder (bas en zang), Han Mali (drums) en Paul Kemper (gitaar). Kemper heeft ook een Normaal verleden als gitarist. Drummer Han Mali speelt tevens bij Old Ni-js.

Trouwe aanhang met fans van het eerste uur

Publiek bij het optreden van Boh Foi Toch in Hoonhorst

Boh Foi Toch heeft een trouwe aanhang en zelfs fans van het eerste uur, waaronder Grietje van Kelder. Mevrouw Van Kelder is volgens Keuper fan van het eerste uur en op leeftijd. De frontman van Boh Foi Toch schat haar eind 80 begin 90. Grietje van Kelder verzorgd de bandleden altijd goed en was er ook bij tijdens het verjaardagsfeest in Het Onland, waar ze rondging met versnaperingen.

“Toen Jan Manschot nog bij de band zat zorgde Grietje er altijd voor dat iedereen aan het einde van het seizoen een stukje Cadum Zeep kreeg”, zegt Keuper. Ook zingt mevrouw Van Kelder de liedjes allemaal mee. Dat soort echte fans zijn er volgens Keuper overal. “Van de regio Coevorden tot aan De Achterhoek, Twente en zelfs Over de IJssel”.

De muziek spreekt de jongeren aan

Na al die jaren Boh Foi Toch heeft Hans Keuper wel een verklaring voor het succes. “Ik denk dat wij een soort muziek maakt en ook een soort performance hebt wat de jongeren aanstaat en ook de ouderen”, denkt Keuper.

Het publiek herkent zich in de liedjes. Van nummers als Beernd van Kuperi-j tot aan Nen Amerikaan. “Er zijn veel boerenjongens en die sleutelen aan auto’s en motoren”, zegt Keuper en dat is een mooie inspiratiebron voor liedjes, die al diverse generaties meegaan.

“Ook de kleinkinderen zingen nu alles mee”, aldus de frontman van Boh Foi Toch.

Jong en oud zingt mee met de liedjes

“Wij doen het gewoon en hebben geen kunsten”

De sfeer is altijd goed

De zanger van de Achterhoekse band geniet ondanks zijn leeftijd nog volop van de optredens. De gezondheid laat het toe. “Wij doen het gewoon en hebben geen kunsten”, zegt Keuper. Door de positieve reacties van het publiek en de goeie sfeer tijdens de optredens blijven de bandleden gemotiveerd om er mee door te gaan.

Volgens Hans Keuper doet de sfeer tijdens de optredens denken aan een soort buurtfeest. “Die sfeer is er iedere keer en de polonaise is er ook altijd wel ergens en ze zingen mee en dat geeft een soort samenhorigheidsgevoel”, aldus de frontman.

Hans Keuper: Als je in het noorden van Twente bent of op de Veluwe of in Hoonhorst dat maakt dan niks uit. De dialecten zijn een beetje verschillend, maar niet zodanig dat je elkaar niet kunt verstaan en de sfeer blijft hetzelfde.

Een leven zonder de muziek is ondenkbaar

9 november neemt Boh Foi Toch een live cd op

Een leven zonder de muziek is voor de frontman van Boh Foi Toch ondenkbaar. Keuper kwam op jonge leeftijd al met muziek in aanraking en was een jaar of 6. “Bij ons thuis stond een piano. En toen ik 8 jaar was zat ik bij de fanfare. Mijn leven lang heb ik muziek gemaakt”.

Die muziek kan niet zonder zijn vrouw Rita, die tevens de manager is. Zij zorgt ervoor dat alles goed verloopt. “Dat is fantastisch. Ze kent iedereen, doet alle afspraken en is echt een manager allround. En ze zorgt er ook nog voor dat onze kleren netjes gestreken zijn”, lacht Keuper. Onderling is de sfeer goed. De bandleden vinden humor belangrijk, “maar we slaan elkaar ook wel eens tegen de kop”, grapt Keuper.

Boh Foi Toch gaat in het nieuwe seizoen op deze voet verder en laat het jubileum in januari niet onopgemerkt voorbij gaan. De live cd zal op 9 november aanstaande worden opgenomen in City Lido in Groenlo.

Video: Interview met Hans Keuper

© 2024 Artikel, foto’s, interview en video: Oncko van Kammen

Mijn gekozen waardering € -

Oncko Quirijn van Kammen is popjournalist en schrijft artikelen over muziek en maakt podcasts, foto's en YouTube-video's.

Op mijn website en reportersonline.nl kunt u artikelen lezen en op mijn kanaal zijn muziekvideo's en shorts te zien van live optredens met recensies en interviews.

Erkend lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

https://onckovankammen.nl/