Al in de eerste dagen nadat ik intrek had genomen in mijn tijdelijk onderkomen pal tegenover het treinstation hoorde ik op een avond het kenmerkende geluid van een stuk knalvuurwerk. Het was begin september. Dat was wennen na 18 jaar Antwerpen waar het enige (vuurwerk) geknal gedurende 365 dagen par jaar dat is van ontploffende explosieven bij woningen van (vermeende) drugscriminelen. Die woonden niet in het gedeelte waar ik mijn domicilie had.
Vuurwerk in september. Ik vraag me af hoe die jongelui, want het zijn altijd opgeschoten pubers die ermee rondlopen, eraan komen. Hebben ze het opgespaard van oud en nieuw in het vorige jaar? Te veel ingekocht toen? Of het geïmporteerd uit België of zelfs China? Feit is dat het gedonder met vuurwerk dus steeds vroeger in het jaar begint.
Politie te laks
Waar is de politie? Je mag aannemen dat die regelmatig patrouilleert in het centrum van Houten. Overdag zie ik inderdaad weleens een politiewagen voorbijrijden. Het vuurwerk geknal is zoals gezegd altijd in de avond. Hoe verder de weken vorderden hoe zwaarder de knallen klonken. Je kunt er zonder moeite een voordeur mee opblazen, zoals in Antwerpen en Rotterdam met regelmaat geschiedt. Ik kan me niet voorstellen dat de inwoners van Houten niet een keer aan de bel trekken daarover. Of neemt iedereen het geknal voor lief?
Afgelopen woensdagavond was het helemaal raak. Dat begon al na 18:00 uur. De laatste avonden was er veel jeugd op de been vanwege de jaarlijkse kermis op het centrale plein in het centrum. Toen ik rond 20:00 uur uit mijn raam keek, zag ik dat de politie tegenover de kermis stond. Ze leken besluiteloos. Op een meter of 50, richting het treinstation, klonken toen al een uur regelmatig knallen. Kennelijk was er geen agent die actie wilde ondernemen. Eindelijk, rond 21:00 uur, is de kermis dan vroegtijdig ontruimd. Volgens de politiecommunicatie ‘was het daar onrustig en werd er met vuurwerk gegooid’. Niet alleen daar dus.
Woensdagavond was vooraf al de laatste avond van de kermis. Rust nu dus weergekeerd? Ik durf er veel geld op in te zetten dat het geknal in de avonden vrolijk doorgaat tot eind dit jaar.
Hoe anders in Antwerpen
Antwerpen is, anders dan Houten, een wereldstad. Letterlijk. Er wonen meer dan 160 nationaliteiten op het grondgebied van de stad. Om het leefbaar te houden, gelden er duidelijke regels. Een daarvan is dat particulieren geen vuurwerk op zak mogen hebben, ook niet met oud en nieuw. Wil je vuurwerk zien, dan ga je maar naar de vuurwerkshow die de stad in de nacht van 31 december op 1 januari aan de Schelde organiseert voor haar inwoners.
De waarheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen in Antwerpen zich aan het vuurwerkverbod houdt op 31 december en de dagen daarvoor. Word je betrapt, betaal je een boete die begint bij 250 euro en die kan oplopen tot 700 euro! Dat is nog eens een kordate aanpak. Over het geheel genomen, is de overlast er dus veel minder dan wat ik momenteel in Houten ervaar. En vuurwerk in Antwerpen in september of oktober ben ik nooit gewaar geweest.
Het hangt erom of ik met oud en nieuw nog in Houten resideer. Ik verblijf hier tot uiterlijk eind februari 2025, maar zal eerder vertrekken indien mogelijk. Dat was reeds de opzet vanaf dag 1. Mocht ik eind december nog in Houten verblijven, heb ik alvast mijn voorzorgsmaatregelen genomen. Ik verkas de laatste twee dagen van december terug naar Antwerpen. Dan mag de jeugd in Houten zich lekker uitleven zonder dat ik mij eraan stoor. Afgaande op de afgelopen twee maanden barst de hel hier dan waarschijnlijk echt los.
Wanneer komt er nu eens een algemeen vuurwerkverbod voor heel Nederland?