Ook in Roemenië bleken alle peilingen voorafgaande aan de stembusgang er dus faliekant naast te zitten. Peilers dichtten Georgescu hooguit een paar procent van de stemmen toe. Hij voerde ook geen opvallende campagne, tenminste niet voor wie niet op Facebook en Tik Tok zit, en had bovendien geen partij achter zich. Georgescu kwam op als onafhankelijk kandidaat. In de traditionele media was hij zo goed als onzichtbaar.
Nationalist met fascistische voorliefdes
Georgescu heeft een opleiding in milieutechniek en was onder andere hoofd van het Nationaal Bureau voor Duurzame Ontwikkeling. Je zou dus mogen zeggen dat hij wel oog heeft voor natuur en klimaat. Hij voelt zich echter ook aangetrokken tot minder frisse personen en perioden uit de Roemeense geschiedenis.
Zo is hij een groot bewonderaar van maarschalk Ion Antonescu. Deze leidde het land tijdens WO II en collaboreerde met instemming van koning Carol II met Hitler Duitsland. De leider van de Roemeense fascistische partij De IJZeren Garde tijdens de jaren 30, Corneliu Zelea Codreanu, mag eveneens op zijn grote bewondering rekenen. Kijken we naar deze eeuw, dan leren we dat Georgescu pleit voor een soeverein Roemenië (anti EU) en dat hij goede banden wil onderhouden met Vladimir Poetin. Hij staat dus een heel ander beleid voor dan de huidige liberale president Klaus Iohannis die pro Europa en pro Oekraïne is. Iohannis deed niet meer mee aan de verkiezingen, want hij heeft zijn twee termijnen erop zitten.
Onvrede onder Roemenen komt tot uiting
Dezelfde peilers voorspelden begin deze maand dat de huidige coalitie van sociaaldemocraten en liberalen de parlementsverkiezingen van zondag 1 december met gemak zou winnen. Door die voorspelling lijkt nu een flinke streep te kunnen worden getrokken. Ook de Roemeense kiezer toont zijn/haar onvrede met de gang van zaken in het land via een stem op extreemrechts. Onvrede over zaken die blijven opdoemen, zoals corruptie en de slechte staat van de gezondheidszorg bijvoorbeeld.
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgt op 8 december. Dan zal Georgescu het opnemen tegen de centrumrechtse Elena Lasconi. Het valt te verwachten dat de gematigde politieke partijen in Roemenië hun kiezers zullen oproepen hun stem op haar uit te brengen. Of dat genoeg gaat zijn om Georgescu van het presidentschap af te houden? De parlementsverkiezingen die al aanstaande zondag worden gehouden, zullen een eerste indicatie zijn of de Roemenen daadwerkelijk een ruk naar extreemrechts willen maken of toch op hun schreden terugkeren.
De rol van Roemeens president is in grote mate symbolisch, al heeft hij wel een flinke vinger in de pap in het buitenlandbeleid. Het is de president die de vergaderingen van de Europese leiders bijwoont.
Volg de ontwikkelingen de komende twee weken via Romania Insider.