De kunst en leven in Spanje: Lieuwke Loth’s Inspirerende verhaal van vrijheid en creatieve groei

"De connectie met de natuur en mijn creatieve flow op mijn eigen manier kunnen volgen, dat is voor mij het belangrijkste."

Het zou een avontuur worden, dat wist Kunstenares Lieuwke Loth toen ze besloot om naar Spanje te verhuizen. “De natuur en het buitenleven heeft altijd al aantrekkingskracht op mij gehad. Met de keuze voor het land Spanje zou ik een grote stap kunnen nemen naar die voorliefde. Het was een bijzonder moment toen ik de sleutels van het huis in handen kreeg, een nieuw hoofdstuk begon en ik voelde een enorm gevoel van vrijheid.” De bergen, de zee, de lucht en de zon zijn voor haar belangrijke elementen. Zoveel meer natuur, ruimte en rust, en ook een andere energie. Werkelijk een verademing voor Lieuwke na het strakke, gehaaste ritme van Nederland.

Een Reis die Haar Leven Veranderde

“Ik moet echt even nadenken,” geeft Lieuwke aan. “Het is inmiddels al best wel lang geleden dat ik de stap naar Spanje nam. In 2012 begon ik serieus te zoeken en in 2014 heb ik de sprong gewaagd. Ik wist al langer dat ik meer van het Bourgondische en het buitenleven was.” Een voorproefje was een 6-weekse reis naar Zuid-Frankrijk, de Ardèche, waar Lieuwke (toen 18) bij een cursus assisteerde en hielp bij het onderhoud van het gebouw en het land. “De vrijheid en de verbinding met de natuur daar, zonder vast werkritme en gewoon doen wat nodig was, gaven me enorm veel energie en inspiratie,” zegt Lieuwke. “Na mijn academietijd ben ik met mijn toenmalige partner gaan reizen naar Myanmar, Thailand en Laos, een groot avontuur per fiets. We verbleven ook een tijd bij mijn tante en oma in Chiangmai, Thailand. Een prachtige ervaring die abrupt eindigde toen mijn moeder in Nederland plotseling overleed. Haar harde werken voor een pensioen dat ze nooit heeft mogen ontvangen, zette me aan het denken.” Lieuwke realiseerde zich: het leven is nu! “Het is belangrijk om te kiezen voor wat mijn hart me ingeeft, om te kiezen voor wat op dat moment passend en juist voelt. Door het avontuur aan te gaan, kon ik me richten op dat wat me gelukkig maakte en nog steeds maakt: avontuur beleven en kunst creëren in een zonnig land.”

De Levensstijl in Spanje

De kracht en de puurheid van de natuur en moeder aarde en haar eigen creatieve flow kunnen volgen, dat is voor Lieuwke het allerbelangrijkste. “In Nederland voelde ik me vaak gevangen in regels en hokjes, en de gestreste energie van de mensen en het land. Mijn vrije spirit had er niet de ruimte. Bovendien was het financieel een uitdaging om als kunstenaar een betaalbare woon- en werkplek te vinden,” geeft Lieuwke aan. Een vriend van de kunstenares, een Oezbeekse schilder voor wie zij regelmatig model stond, was naar Spanje verhuisd en vertelde haar hoe fijn het daar was. “De natuur elementen en de goedkopere levensstijl spraken me aan,” vertelt Lieuwke. “Toen ik hem in Andalusië bezocht, beviel het me meteen. Het leven hier is zoveel rustiger en vrijer; je volgt je intuïtie en creëert werk dat stroomt, met goede energie. In Nederland was ze al bezig met het creëren, exposeren en verkopen van haar bronzen beelden, maar de routine begon Lieuwke tegen te staan. “Het creëren is altijd het oorspronkelijke en inspirerende deel, maar daarna komt het uitvoeren, exposeren, leveren enzovoort. Het is een repetitief geheel en voor mij eigenlijk te weinig uitdagend of avontuurlijk.”

De Lokale en Internationale Kunstscene Ontdekken

Toen Lieuwke naar de provincie Málaga verhuisde, ontdekte ze al snel dat het hier veel internationaler is dan ze verwachtte. Naast Nederlanders, Duitsers en Belgen kom je hier ook veel Engelsen, Denen, Scandinaviërs en mensen uit bijvoorbeeld Amerika, Polen en Zwitserland tegen. Velen van hen zijn net als zij hierheen gekomen om er te leven en te werken, vooral sinds de pandemie. Tien jaar geleden voelde de kunstenares zich jong tussen de veelal oudere, gepensioneerde expats. Met de lokale Spaanse bevolking had zij minder contact. “Het missen van die meer vitale, energieke energie van jongere, ondernemende mensen was even wennen voor mij,” vertelt Lieuwke. Omdat er in het kunstveld in Andalusië weinig leven of activiteit was, besloot ze zelf actief te worden in de lokale kunstscene. Ze opende galerie ‘Luz de la Vida’ en begon met het organiseren van kunstevenementen. “Ik nam het stokje over van een Amerikaan, hij gaf de eerste 4 lokale kunstroutes vorm,” vertelt Lieuwke. “Ik organiseerde de vijfde lokale Art Walk, in de 6 jaren erna groeide het uit tot een groots en bekend jaarlijks internationaal 4-daags kunst event.”

Inspiratie en Verbinding Gecreëerd

Na geïnspireerd te zijn geraakt door Biënnales en symposia in het buitenland waaraan zij meedeed, startte Lieuwke haar eigen jaarlijkse internationale kunstsymposium genaamd Luz. Dit bracht een nieuwe, inspirerende en levendige dynamiek in het dorp en het bracht een gevarieerde collectie naar de galerie. Tien tot twaalf kunstenaars van over de hele wereld kwamen een week lang samen om hun kunst ter plekke te creëren, een publiek evenement, waardoor de creatieve energie voelbaar en de creatie zichtbaarder voor bezoekers werd. “Door deze activiteiten creëerde ik mijn eigen netwerk van gelijkgestemden, wat voor mij essentieel was om me thuis te voelen. In de jaren hebben zelfs de kunst evenementen mensen aangetrokken om er te komen wonen. Het is prachtig om te zien hoe je door initiatief te nemen je eigen kring kunt opbouwen, zelfs in een nieuwe omgeving.”

Mooie en Moeilijke Momenten

Zoals elk avontuur kende ook Lieuwkes verhuizing naar Spanje zijn uitdagingen. Een van de grootste tegenslagen was een grote bosbrand die rondom de woonplek van de kunstenares woedde. De spanning en onzekerheid die dit met zich meebracht, waren intens. Het was een harde reality check dat het idyllische leven hier ook zijn gevaren kent. Dankzij de inzet van de brandweer bleef het huis behouden, maar het was een periode van grote stress en onzekerheid voor Lieuwke. Destructie van zo dichtbij meemaken is een diepgaand en intens proces. Bovendien werd de schade niet vergoed, energie, geld en tijd gingen naar de wederopbouw van haar thuisplek. Hierdoor kon zij haar galerie niet met volle energie runnen en had ze tijdelijk geen energie om kunst te creëren.

Bureaucratie en Taalproblemen

Daarnaast was er de bureaucratie van de lokale overheid, die vaak verre van meewerkend was. Het organiseren van kunstevenementen bleek regelmatig een ware uitdaging. “Het voelde vaak alsof ik tegen een muur aan liep, en ik kreeg regelmatig te maken met vertragingen en onbegrip,” vertelt ze. Het taalverschil zorgde geregeld voor miscommunicatie, en de Spaanse of Andalusische cultuur en manier van werken verschilden sterk van Lieuwkes aanpak. Geduld, tot tien tellen, en doorzettingsvermogen waren vereist om iets voor elkaar te krijgen op lokaal niveau. “Een van mijn grootste uitdagingen was het leren van de Spaanse taal. Hoewel ik het redelijk kan verstaan, lukt het me maar niet om het goed te spreken,” legt Lieuwke uit. “Dit komt deels doordat de meeste van mijn klanten geen Spanjaarden zijn, en eerlijk gezegd voel ik voorlopig niet veel connectie met de lokale Spaanse mensen. Om een taal te leren, heb je tijd, discipline, energie, focus en ruimte in je hoofd nodig, en dat ontbreekt me vaak. Spaans blijft daarom een struikelblok.” Dit gebrek aan taalvaardigheid heeft soms voor tegenwerking gezorgd en maakte dat dingen minder soepel verliepen.

De Toekomst in Spanje

Ondanks de uitdagingen blijft de liefde voor het leven in Spanje onverminderd bij Lieuwke. Ze heeft hier een prachtige internationale vriendengroep gevonden, mensen die dezelfde passies en interesses delen. Haar galerie is een plek geworden waar mensen samenkomen, inspiratie opdoen en genieten van kunst, workshops en live muziek. “Het is fijn dit te ervaren en te realiseren. Het is mooi dat ik met mijn manier van verbinden, organiseren en netwerken, mijn creaties en mijn galerie inspiratie en vreugde kan brengen aan anderen,” sluit Lieuwke af.

Kijk voor meer informatie op  Lieuwke Loth
Instagram: @lieuwkeloth
Linkedin
Facebook : Lieuwke Loth Art

Mijn gekozen waardering € -

Als digitale marketeer, schrijver en metaverse verkenner, is mijn passie voor innovatie en duurzaamheid de drijvende kracht achter mijn werk. Geworteld in communicatie en journalistiek, begon mijn reis naar online marketing in 2003 en is sindsdien een dynamisch avontuur. Momenteel ben ik mede eigenaar van Mini Beee, dat op maat gemaakte kindermeubels maakt, en was ik medeoprichter van Big Leap Metaverse, dat bedrijven begeleidt naar de toekomst van web3-marketing.

De afgelopen twee decennia heb ik mezelf ondergedompeld in het evoluerende digitale landschap, gespecialiseerd in marketingcommunicatie, sociale media en strategische communicatie. Als moedertaalspreker van het Nederlands, vloeiend in het Engels en met kennis van het Duits en Spaans, kan ik op wereldwijde schaal contact leggen en samenwerken.

Mijn projecten bestrijken verschillende sectoren, waaronder AI in klantenservice, mode en koken, en weerspiegelen mijn uiteenlopende interesses en expertise. Wat mij onderscheidt, is mijn vermogen om mogelijkheden te zien, een niet-aflatende positieve instelling te behouden en diep te geloven in de transformerende kracht van AI, VR en de metaverse. Mijn carrière is niet alleen gewijd aan het zien van de toekomst van digitale interactie en duurzaamheid, maar ook aan het actief vormgeven ervan.
Of je nu je merk wilt uitbreiden naar de metaverse, innovatieve strategieën wilt ontwikkelen of je bedrijf toekomstbestendig wilt maken, ik breng een schat aan ervaring, creativiteit en strategisch inzicht met me mee.