Zet De Standaard de toon voor een nauwere samenwerking in de internationale journalistiek?

Sinds maandag 13 januari hebben abonnees van de Vlaamse krant De Standaard, onderdeel van Mediahuis, de mogelijkheid een jaar lang alle artikelen op de site van The New York Times te lezen. Gratis. Kranten die artikelen van elkaar overnemen, dat is niet nieuw. Een krant die toegang geeft tot alle artikelen van een buitenlandse collega publicatie is dat wel. Is dit de opmaat naar een vorm van nauwere samenwerking in de internationale journalistiek?

In een redactioneel commentaar op de eigen site legt hoofdredacteur Karel Verhoeven uit hoe zijn krant tot dit besluit is gekomen. De Standaard heeft zelf genoeg journalisten en redacteuren in dienst om alle ontwikkelingen inzake de tweede ambtstermijn van Donald Trump adequaat te verslaan. Echter, de krant
kijkt daarbij onvermijdelijk met een Europese bril naar die gebeurtenissen. Om de geïnteresseerde lezer de gebeurtenissen ook vanuit het Amerikaanse perspectief te laten volgen, is besloten tot het aanbieden van een gratis abonnement op The New York Times.

Navolging?

De Standaard is bij mijn weten de enige Vlaamse krant die deze stap zet. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat ook andere grote Vlaamse krantentitels momenteel onderzoeken hoe zij hun lezers zo volledig mogelijk willen informeren over de VS onder Trump. En dan vooral die lezers die alle nieuws en ophef, die Trump ongetwijfeld blijft veroorzaken, vanuit meerdere invalshoeken tot zich wensen te nemen. Het is in dit opzicht daarnaast interessant te vernemen wat Nederlandse titels als NRC, Trouw of de Volkskrant van plan zijn.

Ik neem aan dat De Standaard en The New York Times een overeenkomst hebben gesloten waar een zeker geldbedrag mee gemoeid is. Niet alle Vlaamse en Nederlandse krantentitels zitten even goed in hun slappe was om zoiets te doen. In 2021 telde De Standaard ongeveer 110.000 abonnees, papier en online gezamenlijk. Dit is het meest recente cijfer dat via Google valt te vinden. In potentie zal een groot deel daarvan dus in aanmerking komen voor het gratis abonnement op The New York Times.

Meer internationale journalistieke samenwerking door Trump?

Een tweede argument voor het gratis abonnement op The New York Times is de toename van fake nieuws op de grote social media platformen. Zowel Elon Musk als Mark Zuckerberg hebben de moderatie van nieuws op hun social media platformen geminimaliseerd. Het aandeel fake nieuws daarop zal daardoor alleen nog maar toenemen. Bovendien vallen van de aan te treden regering Trump geen maatregelen te verwachten om het verspreiden van desinformatie tegen te gaan. Daarom wil De Standaard een dam opwerpen.

Vele journalisten en journalistieke titels worstelen met de berg aan fake nieuws en hatelijke opmerkingen op de sociale media. Op X is al een tijdje een leegloop gaande van media en journalisten. Facebook/Instagram zullen waarschijnlijk snel eenzelfde beweging laten zien. Welk social medium is nog redelijk betrouwbaar? Bluesky lijkt een goed alternatief. Voorlopig is daar nog geen sprake van een overvloed aan fake nieuws of giftige discussies. Of dit zo blijft, is afwachten.

Deze uitgangssituatie biedt tegelijkertijd kansen om als serieuze media zelf een vuist te maken tegen fake nieuws. Het initiatief van De Standaard is een eerste interessante stap. Het zou nog uitgebreider kunnen. Nu al werken internationale journalistieke uitgaven incidenteel samen in grootschalige internationale onderzoeken. Je zou die samenwerking kunnen uitbreiden naar een meer structurele basis. Of waarom niet een gezamenlijk internationaal social nieuwsmedium opzetten met daarop de beste artikelen van alle deelnemende titels?

Er liggen zeker kansen om grensoverschrijdend samen te werken op het gebied van betrouwbare nieuwsvoorziening. De stap van De Standaard is een eerste zet. Hopelijk blijft het daar niet bij.

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die tijdelijk vanuit Houten werkt. Zijn interesses zijn breed. Op Reporters Online zal hij voornamelijk publiceren over actuele zaken. Nationaal en Europees, met daarbij bijzondere belangstelling voor de landen in Oost-Europa. Verder zullen de stad Antwerpen en het land België geregeld de revue passeren, aangezien hij 18 jaar in Antwerpen heeft gewoond en de stad/het land dus zeer goed kent. Een van de overige hoofdonderwerpen die hij behandelt, is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website gecreëerd: https://mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.nl/