De Popprijs wordt uitgereikt tijdens Noorderslag. Het festival steekt ieder jaar een thermometer in de Nederlandse popmuziek en laat zien wat daar leeft. Een betere plek voor de Popprijs winnaar van dit jaar, Roxy Dekker, is er niet. Met Roxy Dekker bekroont de jury een artiest die exemplarisch is voor de tijdsgeest binnen de popmuziek. Hoe snel de muziekwereld anno 2025 gaat, is duidelijk te zien in de nog maar net gestarte carrière van Roxy Dekker. In haar eerste jaar als artiest scoort ze direct vier nummer 1-hits.
Haar single Sugardaddy was het meest gestreamde liedje in 2024, het liedje Satisfyer staat op nummer zes. In de top 10 van meest gestreamde artiesten staat ze op de achtste plaats. Let wel: haar oeuvre telt pas 8 liedjes en ze heeft nog niet veel meer dan een handvol optredens op haar naam staan. Zo maakte ze de grootste impact op de Nederlandse popmuziek in 2024.
Via TikTok en Instagram wist Roxy Dekker grote groepen mensen te bereiken met liedjes die de tijdsgeest vangen. De popmuziek is geworteld in de jeugd en jongerencultuur. Ook in roerige tijden zijn mensen jong. Als geen ander wist Roxy Dekker de tijdsgeest te vangen in scherpe, humoristische teksten vol zelfspot over diens eigen generatie, in zelfgeschreven liedjes (met speciale vermelding voor songwriter Renske te Buck). De muziek is vrolijk en lichtvoetig, maar bevat ook een feministische boodschap. Daarbij spreekt Roxy Dekker de taal van de jeugd, de bakermat van de popmuziek.
De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, streamingcijfers, nationaal en internationaal succes, impact of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek tijdens het Groningse showcasefestival ESNS.
Het is de 38e keer dat de Popprijs is uitgereikt. Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan de Friese rapper Joost Klein. De jaarlijks uitgereikte Popprijs kan ten deel vallen aan artiesten uit de volle breedte van de popmuziek. Zo was de eerste winnaar van de Popprijs in 1986 Mathilde Santing. Ook onder andere 2 Unlimited (1994), Arling & Cameron (2000), Tiësto (2002), Within Temptation (2005), De Dijk (2008), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018) wonnen de prijs. De Popprijs is een initiatief van Kunstenbond en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.
De jury bestond dit jaar uit:
Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Patrick Onderweegs (Kunstenbond/NTB), Joost Neelemans (Apple Music), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).
Juryrapport Popprijs 2024
De Popprijs is uniek in zijn soort. De winnaar van de prijs, jaarlijks door Buma Cultuur toegekend, wordt niet gekozen op basis van enkel artistieke prestaties, internationaal of nationaal succes, een ijzersterke livereputatie, indrukwekkende streamingcijfers, een vernieuwende sound, hoge verkoopcijfers of een langdurige carrière. Vaak is het een combinatie daarvan die er voor zorgt dat een artiest, groep of band een belangrijke stempel op de Nederlandse muziek in het afgelopen jaar drukt. Juist het gegeven dat niet één van deze criteria doorslaggevend is, maakt de Popprijs zo bijzonder. Dat leidt elk jaar weer tot verhitte discussies tijdens het juryoverleg.
De Popprijs wordt uitgerekend tijdens Noorderslag. Het festival steekt ieder jaar een thermometer in de Nederlandse popmuziek en laat zien wat daar leeft. Een betere plek voor de Popprijswinnaar van dit jaar, Roxy Dekker, is er niet. De jury kon simpelweg niet om het ongekende succes van de twintigjarige Amsterdamse zangeres en TikTokker heen, die slechts een handvol optredens heeft gedaan en wiens oeuvre pas acht eigen liedjes telt. Daarmee gooide ze alle bovenstaande criteria het raam uit. Zelfs zonder gedegen live-reputatie, volledig album of langdurige carrière drukte Roxy Dekker in 2024 een grote stempel op de Nederlandse popmuziek.
Als geen ander weet ze in zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes (met speciale vermelding voor songwriter Renske te Buck) de tijdgeest te vangen met scherpe, humoristische teksten vol zelfspot. Daarin neemt ze vol zelfspot en relativering haar eigen generatie op de korrel. De muziek is vrolijk, humoristisch en lichtvoetig, maar bevat ook een feministische boodschap. Daarbij spreekt ze de taal van de jeugd, de bakermat van de popmuziek. Juist in tijden waarin er weinig reden is voor optimisme, is er ook behoefte aan muziek als escapisme. Muziek biedt niet alleen troost, steun en inspiratie, maar ook levenslust, plezier en het jeugdige gevoel de wereld aan je voeten te hebben. Geen artiest wist dit gevoel zo goed te belichamen in haar muziek als de winnares van de Popprijs 2024.
De beslissing over de toewijzing van de Popprijs vond plaats tegen de achtergrond van een ontwikkeling die al langer gaande is. Het gaat goed met de Nederlandse muziek. Talent van eigen bodem wordt steeds populairder binnen steeds meer genres, van het Nederlandse lied en popmuziek tot dance en hiphop. Nederlanders luisterden afgelopen jaar 7% meer naar Nederlandse artiesten dan het jaar daarvoor. De top 5 meest beluisterde nummers bestaat uit vier Nederlandse artiesten en wordt aangevoerd door Roxy Dekker met Sugardaddy. Het meest gestreamde album in Nederland dit jaar is van Frenna, ook een Nederlander. Meer dan ooit weet Nederlandse muziek zich staande te houden tussen Amerikaanse en Engelse artiesten en grote successen te boeken.
Daarin speelt social media een niet te onderschatten rol. Dat wordt onderstreept door het succes van Dekker. Dat zij als een komeet de popwereld binnenstormde én veroverde met maar liefst vier nummer één hits in haar eerste jaar als artiest, is exemplarisch voor de dynamiek van de muziekwereld anno nu. Door slimme inzet van moderne promotiemiddelen zoals TikTok en Instagram wist ze, zelfs in deze gefragmenteerde tijd vol filterbubbels, binnen no-time grote groepen muziekliefhebbers te bereiken en een publiek op te bouwen. Dat leidde tot de enorme successen die zij het afgelopen jaar wist te bewerkstelligen.
Daarnaast zag de jury in 2024 grote bands terugkeren, met nieuwe albums of singles komen en meermaals Ziggo Dome uitverkopen. Dat het, soms zelfs meermaals, uitverkopen van de grootste concertzaal van het land niets bijzonders meer is voor bands en artiesten van eigen bodem, is een teken aan de wand. En: nog nooit waren Nederlandse artiesten zo succesvol over de grens. Tevreden zag de jury de zusterschap van jonge, vrouwelijke artiesten en talenten die elkaar helpen. Van hen verscheen dit jaar veel moois; van indrukwekkende debuutalbums tot geslaagde nieuwe projecten en verdiepende, oeuvreversterkende nieuwe wegen. Ook al is er nog een slag te slaan, toch ziet de jury tot haar vreugd de ongelijkheid tussen de seksen in de popmuziek elk jaar kleiner worden, met talloze mooie resultaten tot gevolg. Zoals het winnen van de Popprijs 2024 door zo’n jonge vrouw: Roxy Dekker.