De Nederlandse Spoorwegen, de NS of de politiek. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder. Welke rol heeft het departement gespeeld in de achterliggende jaren? Er zijn zoveel vragen over kosten, veiligheid en verantwoordelijkheid.
Nu eist de politiek een parlementaire enquête. Politici van allerlei pluimage verdringen zich intussen voor camera’s, microfoons en opschrijfboekjes om uit te leggen hoe onverantwoord het allemaal is. Minister Dijsselbloem van Financiën zei in het programma van KvdB: “We gaan nu een goed besluit nemen.” Nou dan val je toch wel even behoorlijk stil. In feite zegt de PvdA-politicus dat er nooit een goed besluit is genomen. Een parlementair onderzoek moet nu de onderste steen boven halen.
Het is een zootje
SP-fractievoorzitter Emile Roemer reageert desgevraagd fel: “De conclusie die we nu al kunnen trekken, is dat de politiek er zelf een zootje van heeft gemaakt. Een parlementair enquête kan daarover meer duidelijkheid scheppen.”
Op mijn vraag of er dan ook koppen moeten gaan rollen, houdt de SP-leider de boot nog even af. “Onze partij heeft in 2008 toenmalig minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat voorgesteld de aanschaf van de Fyra te annuleren, in te zetten op andere treinen en het aankoopbeleid van NS grondig te onderzoeken. Politieke bestuurders, Kamerleden, ministers, staatssecretarissen en topmensen van de NS, ProRail en de HSL die in de afgelopen jaren besluiten hebben genomen over de Fyra zullen worden gehoord door het zwaarste middel van de politiek: een parlementaire enquête.
De uitkomst lijkt bij voorbaat al bekend. De politiek keurt zijn eigen ‘vlees’ (daden en besluiten) en de belastingbetaler draait op voor het falen van tal van bestuurders. Tel uit je ‘verlies’, miljoenen euro’s en dat kan er ook nog wel bij in de deplorabele crisis waarin we verkeren. Het lijkt mij dat bestuurders die destijds bewust of onbewust verkeerde besluiten hebben genomen, alvast hun burelen moeten gaan uitruimen en zich gaan voorbereiden op een nieuwe baan.
Tekst: Hans Kriek