Wordt hij de Nelson Mandela van Rusland? Zo spreekt men nu al over Aleksej Navalny. Ironisch genoeg in de week dat de wereld afscheid lijkt te moeten nemen van de Zuid-Afrikaan, die na jarenlang gevangenschap een buitengewoon succesvol staatsman werd, hangt de politieke loopbaan van de Rus aan een zijden draadje. Ondanks een indrukwekkende verdediging vandaag in de rechtszaal van Kirov is de algemene verwachting dat Navalny op 18 juli tot zes jaar cel wordt veroordeeld. Vermeende verduistering van een half miljoen dollar tijdens een adviesklus voor een houtbedrijf zou de 36-jarige oppositieleider fataal worden. Zelf ontkent Navalny. Lachend.
Na Michail Chodorkovski zou dan weer een populaire politicus vanuit de oppositie in de gevangenis terechtkomen. Het Kremlin is er aan de ene kant bij gebaat, omdat men hoopt op een machtsvacuum bij de oppositie, welke stuurloos minder massa's mobiliseert. Aan de andere kant is daar natuurlijk het risico dat de menigte zo woedend is over het afnemen van weer een stukje vrijheid van de mens, dat Navalny uitgroeit tot een martelaar die na zijn eventuele vrijlating (welke uiteraard dan gepland zou staan ná de presidentsverkiezingen in 2018) een polemiek in Rusland teweegbrengt als nooit tevoren. A la Mandela.
Maar dat is de verre toekomst, voor het Kremlin. En dat heeft zelfs nog een stok achter de deur; wanneer Navalny zelfs voorwaardelijk wordt veroordeeld, mag hij officieel geen politieke functies of andere openbare ambten meer uitoefenen.
Navalny's 'laatste woorden' die hij vandaag sprak zijn in ieder geval hier terug te zien: Navalny spreekt
Chemisch castreren
In Moldavie is deze week een juridische uitspraak gedaan waarmee een omstreden wet nietig is verklaard. Chemische castratie hing verkrachters en pedofielen (criterium vastgesteld op onder vijftien jaar) namelijk boven het hoofd. Al ruim een jaar was deze wet van kracht, maar het hof besloot gisteren dat chemische castratie toch in te veel strijd met de mensenrechten zou zijn.
Vijf Moldaviers die deze wrede behandeling boven het hoofd hing, hoeven deze nu alsnog niet te ondergaan. De chemische castratie zou hebben plaatsgevonden met een injectie waardoor de seksuele drift zou afnemen.
Voorstanders van de wet vrezen dat Moldavie zich nu presenteert als paradijs voor internationale sekstoeristen.
Protesteren met koffie
In Bulgarije is dag 22 van massale protesten tegen de regering en frauduleuze praktijken ingegaan. Weer zijn tienduizenden Bulgaren op de been in de hoofdstad Sofia. Ze zijn ontevreden over het functioneren van het huidige minderheidskabinet, dat pas een paar weken actief is. De vorige regering sneuvelde dit voorjaar al.
Aan ludieke acties geen gesprek in Bulgarije. 'Koffie voor het parlement' is inmiddels een ochtendritueel en al acht dagen 'vaste prik'. Ook worden er flash mobs georganiseerd.
De Bulgaarse president viel overigens vandaag een warm applaus ten deel. Hij had namelijk opgeroepen tot vervroegde verkiezingen om uit te politieke crisis te komen. Daarop gingen de handen bij het passeren van het presidentiele optrekje op elkaar.
Lees ook elders in dit kanaal 'EU, kom hier voor Law & Order'
Snowie, marry me?
De appetijtelijke Russische spionne Anna Chapman (Anna Koesjtsjenko) vroeg deze week via Twitter de Amerikaan Edward Snowden ten huwelijk. Chapman werd in 2010 met negen andere Russische agenten de Verenigde Staten uitgezet, omdat ze werkte voor de Russische buitenlandse geheime dienst. Ze werd daarop een bekende Russin, poseerde voor een mannenblad en werd één van de leiders van de jongerenorganisatie van de regeringspartij Verenigd Rusland. En Chapman zou dé geheime vlam van president Poetin zijn. Zo nu en dan. Aldus de geruchten. Sommige.
Of klokkenluider Snowden heeft gereageerd op het aanzoek van Chapman, is niet bekend. In ieder geval niet in het openbaar.
Een escargot pluk je zo
Tot slot nog het laatste nieuws uit de slakkenboerenbusiness. Het lekkere slijmerige hapje, dat vooral bekend staat als een Franse delicatesse, wordt 'gewoon' geplukt langs de Centraal- en Oost-Europese wegen.
Liefst 95 procent van de verkochte, voorverpakte 'bourgondische' slakken komen volgens zes Franse slakkenboerfederaties uit Tsjechie, Hongarije en Polen. En daar willen de Franse boeren vanaf. Zodat de fijnproever al op de verpakking kan zien wat het land van herkomst is. Bon appetit en smacznego! Want de Polen hebben al aangegeven verder te gaan boeren met de slak.