Internet eert Nederlanders in Berlijn

Het internet eert zijn eigen pioniers in Berlijn. Onder hen zijn ook twee Nederlanders.

Feest voor computernerds in Berlijn. In het Intercontinental Hotel worden zaterdag 3 augustus internationale pioniers van het internet onderscheiden, onder wie twee Nederlanders.

De Internet Society (ISOC), een internationale organisatie die streeft naar een vrij en open internet, neemt een aantal vooraanstaande namen op in de Internet Hall of Fame. Onder hen bevinden zich de Nederlanders Kees Neggers, voormalig directeur van Surfnet en Teus Hagen van Nlnet en Unix. Het is voor het eerst dat Nederlanders worden opgenomen in de internet-erelijst.

Wereldwijd

Doel van de Internet Hall of Fame is het publiekelijk eren van pioniers, visionairs en technici, die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en de verbetering van het wereldwijde internet.

Dit jaar worden 32 mensen opgenomen in de Hall of Fame. Behalve de twee Nederlandse pioniers bevinden zich onder de kandidaten ook bekende namen als Mark Andreessen (Mosaic, Netscape), Richard Stallman (Free Software Movement, GNU), Jimmy Wales (Wikipedia) en Bob Metcalff (Arpanet, Ethernet).

Posthuum

Opmerkelijk is de posthume nominatie van de Amerikaanse whizzkid Aaron Swartz in de categorie ‘Innovators’. Swartz, een briljante Amerikaanse computerprogrammeur, schrijver en internet-activist, pleegde begin dit jaar op 26-jarige leeftijd zelfmoord nadat hij in juridische problemen was gekomen

Al op z’n 14e was Swartz medeschrijver van RSS, een techniek waarmee internetgebruikers nieuws op weblogs en websites kunnen volgen. Hij was een fanatiek pleitbezorger van een open internet en kwam in opspraak nadat hij miljoenen artikelen uit wetenschappelijke tijdschrijften had gedownload.

Wikileaks

Swartz werd ondermeer wegens computerfraude aangeklaagd, waardoor hem een celstraf van 35 jaar en een miljoen dollar boete boven het hoofd hing. In januari 2013 hing hij zichzelf op in zijn appartement in Brooklyn, New York. Kort daarna werd bekend dat Swartz mogelijk een bron was voor gelekte documenten naar Wikileaks.

Volgens Lynn St. Amour, president van Internet Society, zijn de kandidaten voor de Hall of Fame een afspiegeling van de ‘diversiteit en de dynamiek van internet’.  Onder hen bevinden zich, volgens St- Amour, ‘enkele van de meest vooraanstaande denkers van dit moment’.

Surfnet

Kees Neggers, die meewerkte aan de oprichting van ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf en vanaf 1988 tot aan zijn pensionering in 2012 directeur was van netwerkdienstverlener Surfnet, vindt zijn nominatie ‘’prachtig’’. ‘Niet alleen voor mij, maar ook voor Surfnet en Nederland. Maar weinig Europeanen worden gelauwerd,’ zei Neggers tegen internetsite Webwereld.

Teus Hagen, de tweede Nederlander in de Hall of Fame wordt geëerd als ‘Global Connector’. In 1982 en 1983 was Hagen voorzitter van de Europese Unix-organisatie, die mede aan de wieg stond van het eerste Europese netwerk dat computers van academische instellingen en onderzoekscentra in 27 landen omvatte.

Beroemdheden

In 2012 werd een eerste serie internet-pioniers opgenomen in de Hall of Fame, onder wie beroemdheden als Vint Cerf en Jon Postel, de 'vaders' van het huidige internet, Tim Berners-Lee, uitvinder van het word wide web (www) – en spreker op de begrafenis van Aaron Swartz – en Linus Torvalds (uitvinder van Linux).

De 32 genomineerden zijn verdeeld over de categoriën 'Pioneers', 'Innovators' en 'Global Connectors'.

De ceremonie zou aanvankelijk in Istanbul worden gehouden, maar wegens de recente onlusten in de Turkse metropool werd het evenement verplaatst naar Berlijn.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie