Carandiru: 624 jaar gevangenis voor deel daders, kous nog niet af

NIEUWS // Eenentwintig jaar na de massamoord in de gevangenis van Carandiru in São Paulo, waarbij 111 mensen om het leven kwamen, komt het opnieuw tot veroordelingen. De verdachten mogen echter in vrijheid hoger beroep afwachten.

Rond vier uur zaterdagochtend (Braziliaanse tijd) werden in een rechtbank in São Paulo door een jury vijfentwintig agenten van de militaire politie tot elk 624 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de massamoord van Carandiru, die op 2 oktober 1992 plaatsvond in een gevangenis in het noorden van de stad. De zaterdagochtend veroordeelde agenten worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van tweeënvijftig van de in totaal honderdelf slachtoffers en kregen per slachtoffer twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd.

Hoger beroep

In april dit jaar werden reeds drieëntwintig agenten veroordeeld voor de dood van dertien van de slachtoffers. Elk kreeg een gevangenisstraf van 156 jaar. Evenals de zaterdagochtend veroordeelde agenten mogen zij echter in vrijheid hoger beroep afwachten. Naar verwachting zal over drie maanden een volgende groep van de in totaal drieëntachtig verdachten in de al jaren slepende zaak berecht worden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de veroordeling een belangrijke stap in de strijd tegen het ongestraft blijven van machtsmisbruik. De advocaat van de vijfentwintig veroordeelde agenten, Ieda Ribeiro, noemde een rechtssysteem dat zijn eigen politie veroordeelt voor het doen van haar werk 'ziek'.

Carandiru

Het woord ‘Carandiru’ is in Brazilië synoniem voor een van de ergste mensenrechtenschendingen van de tijd ná de dictatuur. Tijdens een opstand in wat op dat moment een van de grootste gevangenissen van Zuid-Amerika was doodden drieëntachtig agenten van de militaire politie honderdelf gevangenen.

‘Carandiru’ neemt in het collectieve geheugen van Brazilië een belangrijke plaats in. Een film, een televisieserie en verscheidene boeken werden op de massamoord gebaseerd; bekende artiesten als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Sepultura, Racionais MC’s (schokkende beelden) schreven er protestliederen over. 

Ook was ‘Carandiru’ volgens sommigen een van de aanleidingen van de oprichting van de beruchte PCC (Primeiro Comando da Capital – 'Eerste Commando van de Hoofdstad'), een grote criminele organisatie.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie