‘Kom niet aan Made in Germany!’

Producten uit Duitsland staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Het label Made in Germany is voor Duitse middenstanders een paspoort naar de internationale markt. Pogingen van 'Brussel' om het keurmerk uit te hollen stuiten in Duitsland op luide kritiek.

Het herkomstlabel ‘Made in Germany’, dat wereldwijd wordt beschouwd als een garantie van kwaliteit, is in gevaar. Bezorgde Duitsers verzetten zich tegen plannen van de Europese Commissie om de regels rond herkomstlabels te veranderen. Niet alleen moeten, wat Brussel betreft, dergelijke labels in de toekomst verplicht worden. Ook wil de Commissie andere voorwaarden hanteren om het land van herkomst te bepalen. Een in Duitsland ontworpen tas, van in Duitsland gelooid leer, die in Tunesië wordt geproduceerd krijgt in dat geval het etiket ‘Made in Tunisia’.

Critici

Duitse politici, ondernemers en vertegenwoordigers van handels- en industriebranche-organisaties moeten niets hebben van de plannen. ‘Blijf met je handen van ‘Made in Germany’ af!’, waarschuwde Anton Börner, president van de Buitenlandse Handelsvereniging.

De critici zien de toekomst van de Duitse industrie en middenstand door Europa bedreigd. ‘Het voorstel holt het kwaliteitskeurmerk van Duitse producten feitelijk uit, doordat niet langer kwaliteitskernmerken, maar douaneregels bepalend worden,’ oordeelde Eric Schweitzer, voorzitter van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie (DHIK).

Vooral voor de vele Duitse middenstanders, die hun producten in Duitsland ontwikkelen en testen, maar hun goederen in het buitenland produceren, is het Made in Germany-label een belangrijke steun in de rug op de internationale markt. ‘Doordat Duitse producten staan voor betrouwbaarheid en kwaliteit levert het label concurrentievoordeel op,’ meent Schweitzer.

Argwaan

Het is niet voor het eerst dat in Duitsland met argwaan wordt gereageerd op Brusselse plannen om de labelisering van producten in Europees verband te stroomlijnen. Eerder speculeerde de Europese Commissie over een ‘Made in EU’-label voor ‘Europese producten’. Ook toen reageerde men in Duitsland als door een wesp gestoken.

Volgens Brussel is er voor de Duitsers weinig reden tot zorg. Integendeel, producten die geheel in Duitsland zijn ontwikkeld en geproduceerd – en dus het label Made in Germany mogen dragen – zullen, volgens een Europese woordvoerder, juist van de nieuwe regelgeving profiteren. Duitse critici zien in dit argument een nieuw bewijs hoe wereldvreemd ambtenaren in Brussel redeneren in een tijd van globalisering.

Overigens stond het keurmerk Made in Germany niet altijd symbool voor Duits vakmanschap. Meer dan honderd jaar geleden gebruikten de Britten het als label voor, in hun ogen, slecht gemaakte, kwalitatief minderwaardige Duitse kopiëen van hoogwaardige Britse producten.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie