De week begon natuurlijk met een klapper, met het vasthouden door Scotland Yard van David Miranda, de Braziliaanse man van Glenn Greenwald, de Amerikaanse journalist die deze zomer in het Britse dagblad The Guardian de geheimen van NSA-klokkenluider Edward Snowden publiceerde. Op de site van The Guardian staat een waslijst aan artikelen over de zaak-Miranda, dus beperk ik me tot een korte toelichting op de Braziliaanse kant van het verhaal.
Pijnlijke herinneringen
‘Volgens de Londense politie lijken alle Brazilianen op terroristen’ was na het incident rond David Miranda een veelgehoorde opmerking. De zaak-Miranda bracht bij veel Brazilianen immers pijnlijke herinneringen boven: in juli 2005 schoot de Londense politie op het metrostation Stockwell de jonge Braziliaan Jean Charles de Menezes dood na hem abusievelijk voor een terrorist te hebben aangezien. Ironisch genoeg wisten de Britten in het geval van David Miranda uiteraard precies wie hij was.
Daags na David Miranda’s verhoor op het Londense vliegveld Heathrow was de verontwaardiging in zijn thuisland groot: Brasília noemde het incident ‘niet goed te praten’. De kersverse Britse ambassadeur werd op het matje geroepen, maar verklaarde vrijdag aan de pers dat de relatie tussen beide landen ongeschonden is.
Nog geen week later is de zaak-Miranda echter nagenoeg van de Braziliaanse voorpagina’s verdwenen, dit in tegenstelling tot de Britse. Een incident dat – zoals het akkefietje met het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales begin juli – makkelijk tot nóg een diplomatieke rel tussen Europa en Zuid-Amerika had kunnen leiden loopt dus met een sisser af. Zo zie je maar weer, in Brazilië wordt de soep vaak niet zo heet gegeten als in Spaanssprekend Zuid-Amerika.
Wisselkoerspaniek
Waar stonden de Braziliaanse voorpagina’s dan wel vol mee? Met nieuws over 'de stijgende dollar’. Deze zinsnede is werkelijk een prachtig voorbeeld van Braziliaans nationalisme. De huidige schommelingen in de wisselkoers worden namelijk voor een belangrijk deel veroorzaakt door de dalende waarde van de Braziliaanse munt (deze week werden de economische groeiverwachtingen nog eens naar beneden bijgesteld), maar niemand heeft het over ‘de val van de real’.
Hoe het ook zij, woensdag zakte de real naar de laagste stand van de afgelopen vijf jaar. Vrijdag kondigde de Braziliaanse centrale bank aan zeker tot het einde van dit jaar dagelijks op de geldmarkt te zullen ingrijpen in een poging de wisselkoers in het gareel te houden.
DNP fuseert met The Post Online
U heeft er inmiddels al bericht over ontvangen (zo niet, dan leest u het hier): DNP gaat binnenkort verder als de betaalde sectie van nieuwssite The Post Online. Deze bundeling van krachten moet van The Post Online – want onder die vlag gaan we varen – een van de sterkste spelers in de Nederlandse onlinejournalistiek maken.
Alle DNP-auteurskanalen, waaronder het mijne, zullen vanaf september bij The Post Online verschijnen. Voor u als abonnee – waarvoor dank! – verandert er, behalve de naam en de leesomgeving, niets. Voor mij als Braziliëcorrespondent betekent het dat ik mijn verhalen met een veel groter publiek kan delen. Bij The Post Online ga ik verder zoals u van mij gewend bent: Brazilië van binnenuit blijft een totaalkanaal, waarin naast nieuws, achtergronden, interviews en reportages ook volop ruimte is voor columns, reizen, cultuur en (binnenkort) de Braziliaanse keuken!