Misstanden in goudwinning Peru

Niet alleen uit Colombia, ook uit zuiderbuur Peru vertrekt veel illegaal gewonnen goud. De hoeveelheid overtreft zelfs de hoeveelheid cocaïne die uit Peru vertrekt. En de omstandigheden waaronder de mijnwerker moeten werken zijn schokkend, aldus de Amerikaanse non-gouvernementele organisatie Verité.

Peru is volgens Verité de vijfde goudproducent ter wereld, als het illegaal gewonnen goud wordt meegeteld. Volgens de website Goldfacts stond Peru in 2011 op de zesde plaats. 22% van de productie is illegaal, aldus het Peruaanse onderzoeksbureau Macroconsult, dat ook tot de conclusie kwam dat de illegale goudproductie groter is dan de cocaïneproductie. Er zou meer dan 1,8 miljard dollar aan goud worden geëxporteerd, en minstens 1,2 miljard dollar aan cocaïne. 

UNODC, het bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties zegt dat Peru tegenwoordig de grootste cocaproducent ter wereld is. Coca is de grondstof voor cocaïne. Peru is de jarenlange nummer één, Colombia, voorbij gestreefd.

Slaven

Verité, waakhond op het gebied van arbeidsomstandigheden wereldwijd, bracht in september 2013 een rapport uit over de goudproductie in Peru. Volgens Verité zijn goud en palmolie twee grondstoffen waar bij de winning veel misstanden voorkomen.

Het meeste illegale goud uit Peru komt volgens Kepes in Zwitserland terecht

In Peru komt volgens onderzoeker Quinn Kepes van Verité veel illegale goudwinning voor in gebieden waar de overheid afwezig is. De winning is in handen van bendes die samenwerken met criminelen uit onder andere China, Rusland en Brazilië.

De ergste misstanden komen voor in Madre de Dios, een moeilijk toegankelijk oerwoudgebied in het zuidoosten, dat grenst aan Brazilië en Bolivia. De mijnwerkers worden er als slaven behandeld en kunnen niet uit het gebied weg. In het gebied wordt ook veel coca geteeld.

Zwitserland

De regering in de hoofdstad Lima is zich volgens onderzoeker Kepes bewust van het probleem en probeert er wat aan te doen. Organisaties als Solidaridad proberen netwerken van fair trade goud op te zetten in Peru, maar juist in gebieden waar de bendes oppermachtig zijn is dit onmogelijk.

Het meeste illegale goud uit Peru komt volgens Kepes in Zwitserland terecht, waar het gemengd wordt met legaal goud en van waar het over de hele wereld wordt verhandeld.

De consument moet zich verdiepen in de herkomst van het goud als hij of zij een sieraad koopt, zo stelt de organisatie Verité. De belangstelling van de consument en juwelierssector voor fair trade goud neemt in het algemeen toe. Lees hierover mijn artikel over goud uit Colombia.

Ik ben contact aan het zoeken met Verité om meer informatie over de illegale goudwinning te krijgen. Ik vraag me onder andere af of de guerrillabeweging FARC en andere gewapende groepen, die in Colombia betrokken zijn bij illegale goudwinning, ook in Peru actief zijn. Deze groepen worden ook in verband gebracht met cocaïnehandel in Peru.

Wordt dus hopelijk snel vervolgd

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie