Amazoneroeiers hebben deadline van een week

Over een week hopen Mark de Rond, Anton Wright en Murilo Reis de monding van de Amazonerivier in het Braziliaanse Macapá te bereiken. Als dat lukt hebben ze hun doelstelling om de Amazone binnen vier weken helemaal af te roeien gehaald.

Ze zijn van start gegaan op 13 september – een vrijdag de dertiende, hoe tart je het lot – in het dorp Nauta in Peru waar de Amazone ontspringt, en hopen uiterlijk vrijdag 11 oktober aan te komen. Gisteravond vertrokken ze na twee dagen rust in de miljoenenstad Manaus, in de Braziliaanse Amazone.

Een paar uur voor vertrek kreeg ik plotseling de Braziliaan Murilo Reis te pakken, de andere twee (De Rond is Nederlander en Wright Brit) waren de stad in om boodschappen te doen.

Murilo Reis is vlak voor vertrek in Peru aan het team toegevoegd, omdat hij het gebied goed kent en Portugees spreekt. "Mark en Anton waren bang dat er van alles onderweg kon gebeuren", vertelt hij, "Maar we zijn alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen."

Teamwork

Reis is eigenaar van een natuurpark bij de stad Iquitos, in het Peruaanse Amazonegebied en leidt toeristen rond door de jungle. Daar ligt absoluut zijn hart, zoals ook op het blog van de drie roeiers is te lezen.

"Ik vind het jammer dat er geen tijd is om de Amazone en de indianen die aan de oevers leven beter te leren kennen", zegt hij. Op het blog wordt duidelijk dat daarover ook wrijving is geweest tussen de mannen.

Een van de achterliggende motieven om deze spannende reis te maken was ook om te kijken hoe het teamwork op een klein bootje, waar maar voor twee mensen plek is om te slapen en waar je je behoefte hangend over boord moet doen, zou functioneren.

Niet alles beheersen

"Westerlingen hebben duidelijke doelstellingen en willen weten hoe je ergens over een paar dagen komt. Wij zijn hier gewend dat dat van een hoop omstandigheden afhangt en dat je niet alles kunt beheersen", zegt Reis.

Dat bleek wel toen ze een paar uur voor aankomst in Manaus in een zware storm terechtkwamen en de boot beschadigd raakte. Reis: "Maar we zijn heel goed opgevangen in Manaus en de marine heeft ons geholpen om de boot op een veilige plek aan te leggen."

Op naar Macapá nu in een non-stop-roeirace.

"Het is een gemakkelijker traject", verklaart Reis, "omdat het veel minder bochtig is dan wat we tot nu toe hebben gedaan en de rivier breder en rustiger is."

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie