Hét nieuws van deze week was uiteraard het ongeluk, woensdag, bij het in aanbouw zijnde stadion van voetbalclub Corinthians in São Paulo – waar over zes maanden en twee weken de openingswedstrijd van het WK gespeeld moet worden. Bij het plaatsen van een deel van de overkapping knapte een hijskraan, waardoor het dakelement naar beneden stortte. Er vielen twee doden en twee gewonden.
WK-stadions eisten al eerder levens
Het gaat om het derde dodelijke ongeval bij de bouw van nieuwe stadions voor het WK van volgend jaar. Zowel in Brasília als Manaus waren eerder doden te betreuren, in beide steden één.
Werk ligt stil
Terwijl onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak van het ongeluk bij het Itaquerão, zoals het nieuwe stadion van São Paulo genoemd wordt, ligt het werk in het getroffen deel in ieder geval tot maandag stil.
Omdat het gaat om het stadion waar op 12 juni 2014 de openingswedstrijd van het WK gespeeld moet worden (en waar tijdens de groepsfase nog vijf wedstrijden gepland staan) brak zowel in de Braziliaanse als in de internationale media lichte paniek uit: komt het Itaquerão nog wel op tijd af?
Gekrakeel om niks
Uiteraard. Een Braziliaans WK zonder São Paulo, de grootste stad van het land, zou voor het gastland een ondenkbare blamage zijn. Alles zal op alles gezet worden om het Itaquerão en de overige vijf WK-stadions die nog niet gereed zijn – die van Manaus, Porto Alegre, Cuiabá, Curitiba en Natal – op tijd af te krijgen.
De infrastructuur buiten de stadions is een ander verhaal.
Knokkelkoorts
Nog een WK-paniekverhaal: volgens een artikel dat de aan de Universiteit van Oxford verbonden infectieziektenspecialist Simon Hay deze week in het tijdschrift Nature publiceerde zou de jaarlijkse knokkelkoortsepidemie in drie van de speelsteden tijdens het WK kunnen pieken. Het gaat om Fortaleza, Natal en Salvador. Knokkelkoorts wordt verspreid door de knokkelkoortsmug; er bestaat geen inenting, geen medicijn, en de ziekte kan een dodelijke afloop hebben.
Is er reden tot paniek? Eigenlijk niet. Knokkelkoorts is gewoon een gegeven. Je krijgt het, of je krijgt het niet. Tientallen miljoenen Brazilianen lopen elke dag van het jaar risico op een beet van de knokkelkoortsmug; WK-voetbalfans mogen van geluk spreken dat ze dat risico maar een maand lopen.
Voor corruptie veroordeelde politicus mag in hotel werken
De voor zijn betrokkenheid bij het beruchte Mensalão-schandaal tot tien jaar en tien maanden gevangenisstraf veroordeelde José Dirceu, die van 2003 tot 2005 de rechterhand van toenmalig president Lula was, mag, terwijl hij zijn straf uitzit, in een hotel in Brasília werken.
Het gewezen Arbeiderspartijkopstuk zit zijn straf uit in een halfopen regime, wat inhoudt dat hij in de gevangenis slaapt, maar die tussen acht uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags mag verlaten om te werken. Het Hotel Saint Peter, op een steenworp afstand van de regeringsgebouwen, heeft Dirceu als administratief manager aangesteld. Het hotel gaat de voor corruptie veroordeelde politicus een maandsalaris van omgerekend ruim 6.300 euro betalen.
Wekelijkse portie dood en verderf
De geweldstatistieken in mijn standplaats Salvador bereikten zondag een triest dieptepunt: in tien uur tijd werden er negen moorden gepleegd. Elke 67 minuten een moord.
Ook werd de stad opgeschrikt door een groepsverkrachting. In de achterstandswijk Pernambués werd een zeventienjarig meisje door elf mannen verkracht.