Wuivende palmen WK-loting onttrekken de rest van Brazilië aan het zicht

SPORT // De ogen van de wereld zijn vandaag gericht op de palmenstranden van Bahia, want daar vindt vanaf 16:30 Nederlandse tijd de loting voor de groepsfase van het WK voetbal van 2014 plaats. Maar waarom eigenlijk daar, op drie uur rijden van het dichtstbijzijnde WK-stadion? En in welke Braziliaanse speelsteden kan Oranje maar beter niet terechtkomen?

Ruim tweeduizend sportjournalisten zijn deze week vanuit de hele wereld afgereisd naar Costa do Sauípe, een Center Parcs-achtig vakantieparadijs in het noorden van de Braziliaanse deelstaat Bahia – mijlenver van het dichtstbijzijnde WK-stadion, in Salvador. Velen zullen zich afgevraagd hebben waarom de loting voor de groepsfase – een evenement dat de FIFA en de Braziliaanse staat in totaal zo’n 7,5 miljoen euro kost en waarnaar wereldwijd naar schatting 500 miljoen mensen zullen kijken – in hemelsnaam hier plaatsvindt. 

Regionale spreiding

Er is de Braziliaanse regering veel aan gelegen om de positieve impact van het WK zo veel mogelijk over het land te spreiden. São Paulo en vooral Rio de Janeiro hebben in de aanloop naar het toernooi al ruimschoots in de schijnwerpers gestaan. Salvador wordt met vier wedstrijden in de groepsfase, een achtste finale en een kwartfinale een drukbezochte speelstad.

Ook niet onbelangrijk: het nieuwe stadion, de Arena Fonte Nova, draait al weer ruim een half jaar op rolletjes – terwijl de helft van de WK-stadions nog steeds niet af is. 

Een gekke keus is Salvador als locatie voor het laatste grote FIFA-mediacircus vóór het WK zelf dus niet. De loting vindt echter niet in successtadion Arena Fonte Nova plaats, maar tachtig kilometer – als het verkeer tegenzit een dikke drie uur rijden – noordwaarts.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Daar is een heel praktische reden voor: het enorme vakantieresort Costa do Sauípe is een van de weinige oorden in Brazilië waar duizenden internationale sportjournalisten op één plek op te bergen zijn. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat het journaille de rest van Brazilië – door wuivende palmbomen aan het oog onttrokken – niet ziet. 

Want rijdt een journalist Salvador in, dan is hij binnen de kortste keren omsloten door stadslandschappen waar de ongelijkheid van afstraalt, en snapt hij waarom The New York Times Salvador een maand geleden ‘a failed city’ noemde.

En waar gaat Oranje spelen?

Al enige tijd geleden koos de KNVB voor Rio de Janeiro als uitvalsbasis voor het WK van 2014. Of dat een handige keus is blijkt vandaag, want met de loting voor de groepsfase wordt automatisch bekend in welke van de in totaal twaalf speelsteden Oranje in de beginfase van het toernooi ten velde trekt. Elk land speelt in de groepsfase in minstens drie verschillende steden.

Komt het Nederlands elftal in groep A, D, E of G terecht, dan is er kans op een wedstrijd in Manaus – en dat zou een regelrechte ramp zijn. Niet alleen voor de spelers, die dan in de benauwde hitte van het Amazonegebied moeten presteren – maar ook voor Oranjefans. De prijs van een retourtje Rio – Manaus ligt niet veel lager dan die van een retourtje Amsterdam – Rio.

Enorme temperatuurverschillen

Maar ook andere speelsteden zijn, om uiteenlopende redenen, niet ideaal. Het WK valt midden in de Braziliaanse winter, en in Curitiba, de koudste stad van het land, komt het kwik dan vaak niet hoger dan zes graden. Een elftal dat daar begint en vervolgens in pakweg Fortaleza verder speelt, krijgt een temperatuurverschil van bijna dertig graden voor zijn kiezen.

Zowel in Recife als in Salvador valt het WK midden in de regentijd, wat allerhande logistieke problemen, van verkeersinfarcten tot massale stroomuitval, kan opleveren. 

Geen ‘plan B’ voor onaffe stadions

Gisteren werd bekend dat het stadion van São Paulo pas midden april gereed zal zijn – krap twee maanden voordat daar, op 12 juni 2014, de openingswedstrijd van het WK gespeeld moet worden. De vertraging heeft alles te maken met het dodelijke ongeluk dat daar eind vorige maand plaatsvond. Ook het stadion van Curitiba zal pas op het laatste nippertje klaar zijn. In beide stadions kunnen fans wellicht problemen verwachten.

“Er is geen plan B,” zei FIFA-president Joseph Blatter gisteren. 

Rellen?

Tenslotte is er zeer zeker kans op sociale onrust tijdens het WK, zoals tijdens de Confederations Cup afgelopen juni. Toen gingen honderdduizenden Brazilianen avond aan avond de straat op om hun woede te uiten over, onder andere, al het geld dat de regering aan het WK uitgeeft.

De kans op gewelddadige rellen is in São Paulo, Rio de Janeiro en hoofdstad Brasília het grootst, maar ook in steden als Belo Horizonte, Fortaleza en Salvador zullen tijdens het WK gegarandeerd demonstraties plaatsvinden.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie