Blauw bloed biedt in Spanje geen bescherming meer tegen justitie. Voor het eerst in de nog korte geschiedenis van het koningshuis, Juan Carlos besteeg pas in 1975 de troon, moet een lid zich verantwoorden voor de rechter. Prinses Cristina (48) kan maximaal 6 jaar gevangenisstraf krijgen, als mogelijke partner in crime van haar echtgenoot Iñaki Urdangarín.
´Absurde theorie´
Op 8 februari dient Cristina de Borbón y Grecia zich te melden in Palma de Mallorca. Eindelijk gerechtigheid, vindt een meerderheid van de Spanjaarden. Maar de koningsgezinde machthebbers laten het er niet bij zitten. Niemand minder dan premier Mariano Rajoy wordt gezien als het kwade genius achter de plannen om rechter José Castro in diskrediet te brengen. Een voormalig collega en vriend van de man die moet oordelen over de (on)schuld van Cristina, roept deze dagen in de media dat hij is ´bevooroordeeld´. “Castro gaat uit van een absurde en tendentieuze theorie”, aldus Pedro Horrach. “Radicaal verkeerd en gebaseerd op irrelevante informatie.”
Ondanks druk vanuit het paleis weigert de moeder van vier kinderen haar Iñaki te laten vallen
Die informatie is de afgelopen drie jaar stukje bij beetje bij elkaar geschraapt. Operatie Babel, zoals de Spaanse Lockheed-affaire á la prins Bernhard is gedoopt, draait om het Instituut Noos. Een, althans op papier, non-profit-organisatie voor het promoten van sport en cultuur. Iñaki Urdangarín wordt ervan verdacht met zijn compagnon Diego Torres een web van lege BV´s te hebben opgezet. Om publiek geld vanuit Noos weg te sluizen naar belastingparadijzen. Voor dat doel werden disproportioneel hoge prijzen gevraagd aan overheidsinstanties voor nooit verrichte diensten.
Crimineel
Het gaat om in totaal vijf miljoen weg gesluisde euro´s, waarvan 1,5 miljoen rechtstreeks bij Iñaki Urdangarin terecht zou zijn gekomen. Bijvoorbeeld in het door hem opgezette bedrijf Aizoon, waarvan Cristina voor de helft eigenaar is. Volgens het OM is ze daarom tenminste schuldig aan het ´de andere kant op kijken´, terwijl haar man criminele handelingen verrichte.
Urdangarín is van ideale schoonzoon een bedreiging voor de monarchie geworden. Het koningshuis schudt op zijn grondvesten, maar de verliefde prinses weigert afstand te nemen van haar prins. Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 viel Cristina als een blok voor de aanvoerder van het nationale handbalteam. Ruim een jaar later trouwde de dochter van koning Juan Carlos met de charmante sportman. Een liefde voor het leven, zo blijkt ook weer deze dagen. Want ondanks druk vanuit het paleis weigert de moeder van vier kinderen haar Iñaki te laten vallen.
Genéve
Het koningshuis heeft daartoe de afgelopen jaren meerdere pogingen ondernomen. Urdangarín werd verwijderd van de officiële website. Cristina mag niet meer in het openbaar optreden en haar broer kroonprins Felipe wil niets meer met haar familie te maken hebben. Eind vorig jaar creëerde haar werkgever de bank Caixa een nieuwe functie in het Zwitserse Genéve. In de hoop dat afstand tot haar man, die zijn baan in Barcelona aan hield, verwijdering zou scheppen. Maar niets is minder waar. Ieder vrij moment weten de twee elkaar te vinden. Desnoods met behulp van een privé-jet van een bevriende zakenman.
Martelgang
De aanklacht tegen zijn jongste dochter is de zoveelste slag voor de Spaanse koning. Hij ervaart de al drie jaar lopende rechtszaak tegen zijn schoonzoon als ´een martelgang´. Na een ongebruikelijk sobere en korte kersttoespraak maakte Juan Carlos (76) vorige week een fragiele en nerveuze indruk tijdens een militaire bijeenkomst. De van een heupoperatie herstellende monarch hakkelde veelvuldig tijdens het voorlezen van zijn tekst.
De situatie rond Cristina zorgt voor ´diepgaande debatten´ in het paleis La Zarzuela in Madrid, melden ingewijden. Er wordt grote druk op de prinses uitgeoefend om afstand te doen van haar rechten op troonopvolging. Het zou slechts een symbolisch aftreden zijn, want er zijn nog zeven wachtenden voor haar. Maar een groot gebaar naar haar vader. Die kan alle steun gebruiken. Uit peilingen blijkt dat 62 procent van de Spanjaarden vindt dat hij moet aftreden, ten faveure van prins Felipe.
Aanklacht
De rechtszaak staat gepland voor 8 februari. Het is echter de vraag of het zover komt. April vorig jaar wist Cristina nog aan vervolging te ontkomen, wegens een te vaag geformuleerde aanklacht. Het OM heeft daarom geen risico´s genomen en gebruikt 227 pagina´s tekst om uit te leggen waarom de prinses wel degelijk schuldig is.