Een 'gruwelijke misdaad, zoals technologienieuwssite ExtremeTech het noemt, is misschien wat overdreven. Maar irritant kan het wel zijn, een mislukte poging om een USB-kabel in je computer te steken omdat je hem verkeerd om houdt.
Anders dan een rond stekkertje van bijvoorbeeld een hoofdtelefoon, past de rechthoekige USB-connector maar op één manier. Met aan de bovenkant het logootje van USB – een soort drietand met een driehoekje, rondje en vierkantje. In het donker of met slaperige ogen kan dat nog wel eens mis gaan. Dit luxeprobleem is binnen enkele jaren voorbij.
USB Type-C
In december kondigde de organisatie achter de stekkerstandaard een nieuwe generatie USB-stekker aan: de USB Type-C.
Deze wordt dunner dan de huidige gangbare USB-connector en werkt óók ondersteboven, zo belooft de USB Promoter Group, waar technologiebedrijven als Intel, Microsoft en HP aan deelnemen.
Geschiedenis USB
Halverwege de jaren negentig had zogeheten randapparatuur – zoals een muis, toetsenbord en printer – elk zijn eigen soort stekker. In 1994 begonnen zeven bedrijven samen te werken aan één type stekker om randapparatuur aan de computer aan te sluiten: de USB, dat staat voor Universal Serial Bus.
In de eerste jaren na de officiële introductie begin 1996 was overigens nog allerminst zeker dat USB de standaard zou worden. Omdat lang niet alle producenten het gebruikten werd USB ook wel eens Useless Serial Bus genoemd.
Maar rond de eeuwwisseling is het hard gegaan en nu zijn we niet anders gewend dan deze gemakkelijke vorm van apparaatverbinding. Een voordeel is dat een USB-kabel in je computer kunt steken zonder dat de computer opnieuw hoeft te worden opgestart – iets waar begin jaren negentig nog rekening mee gehouden moest worden.
Wat USB ook heel nuttig maakt, is dat er niet alleen informatie mee kan worden verstuurd, maar ook energie. Daardoor kun je je mobiele telefoon of tablet opladen bij iedereen met een computer. Volgens de ontwerpers van de Type-C kan een apparaat straks sneller worden opgeladen.
Elk pinnetje zijn eigen functie
De reden dat een USB-stekker op een bepaalde manier in de computer gestoken moet worden, heeft te maken met de vier pinnetjes in de stekker. Elk heeft zijn eigen functie, zo legt programmeur Benjamin David Lunt per e-mail uit. Hij schreef een handboek over USB.
“Ik weet zeker dat de USB-IF (de organisatie die de USB-specificaties beheert – PT) een aanpassing had kunnen maken zodat de pinnetjes inwisselbaar waren geweest. Maar in 1994 waren de microcontrollers en andere chips die daarvoor nodig zijn nog niet zo goedkoop als tegenwoordig.” Het ongemak kwam dus voort uit een kostenbesparing.
De organisatie achter USB verwacht komende zomer de specificaties te publiceren zodat fabrikanten weten hoe ze de USB-stekker moeten maken. Een nadeel: er zal een overgangsperiode zijn waarin nog niet al je apparaten met de nieuwste USB-versie werken. Zit je alsnog met een adapter te pielen.
Dit artikel is eerder verschenen in nrc.next.