'Nieuwsbrieven van organisaties die hun leden op de hoogte willen houden, uitnodigingen voor speciale avonden of een e-mail van je gemeente. Veel oudere blinden en slechtzienden krijgen al deze berichten niet, omdat ze vaak geen computer hebben en dus al helemaal geen e-mailadres. Ze zijn verstoken van informatie, waardoor participatie moeilijk is. Dat moet anders dachten we,' vertelt directeur en mede-oprichter van het Delftse Solutions Radio, Karel Raven.
In 2009 bracht het bedrijf het speciale apparaat, de ORION Webbox, op de markt, waardoor mensen gesproken boeken en tijdschriften online konden beluisteren. In vijf jaar tijd werden de services uitgebreid met het voorlezen van de ondertiteling van tien televisiezenders, het dagelijkse internetnieuws van verschillende media en internet radiostations. Wie gelovig is, kan bovendien op zondag de dienst in de plaatselijke kerk volgen vanuit de huiskamer. Om de doelgroep nog meer te betrekken bij alles wat er gebeurt in de wereld, moest alleen nog een stapje verder worden gegaan. Sinds kort is dan ook bij drie mensen in Nederland een proef gestart met het ontvangen van e-mails, die tot september doorloopt. Het enige wat hiervoor nodig is, is het apparaatje en een internetaansluiting.
Enkele knoppen
Voor het Delftse bedrijf was het nog twee jaar puzzelen om de e-mailservice te ontwikkelen, maar voor de mensen thuis is de bediening gemakkelijk. Het apparaat heeft slechts enkele knoppen: een ‘OK-toets’, een volumeregelaar, een ‘terug-toets’ en twee ‘zap-toetsen’. 'Alles is op het gehoor en gevoel te bedienen. De klanten staan geregistreerd in onze database en krijgen een e-mailadres dat correspondeert met de Webbox bij iemand thuis. Het apparaat leest een keuzemenu voor waarbij je kan kiezen uit de verschillende services. Stuurt iemand een bericht naar het e-mailadres, dan krijgen de mensen thuis een melding en kunnen ze ervoor kiezen de e-mail voor te laten lezen.'
Het Delftse bedrijf is vooralsnog de enige aanbieder in Nederland die dit mogelijk maakt zonder dat de gebruiker iets met een computer te maken heeft. Door de jaren heen zijn al 36.000 boxen bij mensen thuis afgeleverd. Deze staan niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Zwitserland, België, IJsland, Engeland en Amerika. In 2006 won Solutions Radio de Broos Van Erp-prijs van het ministerie van Economische Zaken met het concept van de Webbox en in 2012 werd een Europese innovatieprijs toegekend. 'We werken in totaal met negen mensen, het is technisch best ingewikkeld wat we doen. Vaak genoeg lopen we tegen uitdagingen aan, zoals hoe we ervoor kunnen zorgen dat de ondertiteling zo snel via internet wordt verzonden, omgezet wordt in spraak en ook nog eens gelijktijdig met de ondertiteling in het beeld wordt uitgesproken. We komen er steeds weer uit, maar dan staat de volgende uitdaging al weer voor de deur, zoals bijvoorbeeld het project waar we nu aan werken. Toch is het dankbaar werk als je ziet hoe blij mensen hiermee zijn,' aldus Raven.
De Webbox wordt door zorgverzekeraars vergoed als hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking. Voor de internetaansluiting voor de Webbox heeft Solutions Radio een speciaal tarief afgesproken met kabelbedrijven waardoor dit onder de 10 euro per maand ligt. Als de proef is geslaagd, worden de bestaande Webboxen geüpgraded met de nieuwe service en zijn duizenden visueel beperkten en blinden in één klap ‘online’.