Ruim 3 miljoen dollar voor Action Comics 1

Action Comics 1, waarin Superman zijn eerste avontuur beleefde, is voor een recordbedrag geveild.

Drie miljoen tweehonderdzevenduizend en achthonderdtweeënvijftig dollar. Oftewel 2.428.826,35 euro.

Dat recordbedrag blijkt een verzamelaar over te hebben voor een gaaf exemplaar van Action Comics 1, de strip uit 1938 waarin voor het eerst een verhaal over Superman werd gepubliceerd. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een strip is betaald. Bieders konden zich tot gisteravond melden bij eBay.

Het was tot op het laatste moment spannend. De hoogste bieder bleek met 3.207.852 dollar slechts een tientje hoger te hebben geboden dan zijn concurrent. Maar anderhalve minuut voor sluiting stond het hoogste bod nog op 'slechts' 2,7 miljoen dollar. Enkele seconden voor tijd gooide iemand daar dus nog even een half miljoen bovenop.

Het vorige recordbedrag dat voor een comic werd neergeteld, was 2.161.000 dollar. Dat werd in 2011 betaald voor een ander exemplaar van Action Comics 1, van dezelfde kwaliteit.

Very Fine/Near Mint

Comics hebben hun eigen schaal van 1 tot 10, waarmee de staat wordt beschreven. De Action Comics 1 die nu is geveild, heeft een 9.0, oftewel 'Very Fine/Near Mint'. Bijzonder, want het gaat om een product dat ruim driekwart eeuw geleden werd geproduceerd met het idee dat het binnen een korte tijd in de prullenbak zou hebben gelegen. Strips waren slechts weggooiproducten.

Superman werd in de jaren dertig bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster, twee jonge stripmakers die al een aantal andere strips hadden gepubliceerd. Toen uitgever Vin Sullivan in 1938 een personage nodig had voor de nieuwe serie Action Comics, kreeg hij viavia een sample van Superman onder ogen. Sullivan vond het wel wat en schreef Siegel en Shuster een brief waarin hij vroeg of ze dertien pagina's konden leveren.

Voor die dertien pagina's kreeg het duo dertien keer tien dollar: 130 dollar. Daarmee deden de twee ook afstand van hun rechten, iets wat gebruikelijk was, maar waar de twee wel heel veel spijt van zouden krijgen. In hun latere leven hebben ze nog geprobeerd om meer mee te genieten van het succes van de populaire Superman, die een nieuw genre van superhelden inluidde. Pas in de jaren zeventig werden Supermanstrips voorzien van het stempel "bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster" en ook een financiële vergoeding voor het voortdurende succes van de held heeft lang op zich laten wachten.

Hij kon nog niet vliegen

Mocht de nieuwe eigenaar de strip daadwerkelijk gaan lezen, dan zal hij een Superman zien die in weinig aspecten lijkt op de supersterke en moreel brave superheld die we nu kennen. Zijn krachten waren toen nog vrij beperkt. Superman kon niet vliegen, maar sprong 'een achtste van een mijl' ver. Hij was sneller dan een sneltrein en kon 'ongelooflijke gewichten' optillen. Hij is echter een stuk wreder richting zijn tegenstanders dan in zijn latere carrière, zo bedreigt hij zonder schroom een corrupte senator.

Overigens had de verzamelaar echt niet zo een groot bedrag hoeven neerleggen als hij daadwerkelijk benieuwd was naar het verhaal. Action Comics 1 is nu juist een van de strips die gratis is te lezen via de app van uitgeverij DC Comics.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?Œ Peter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.