Ontvlucht even vogelgriep

Hoe de schaalverkleining in de landbouwsector oprukt. In de IJsselhallen een voorproefje.

Afleiding

Terwijl in ons land de vogelgriep om zich heen grijpt en ruimingen plaatsvinden, is er ook behoefte aan afleiding. Ga dit weekend naar de IJsselhallen in Zwolle. Een deel van de landbouwsector is dit weekend te vinden in die IJsselhallen. Jong en oud. Hier is de wereld nog overzichtelijk. Mooie schaalmodellen van landbouwvoertuigen, boerderijen en stallen. In alle soorten en maten.

Dit gehele weekend is er de jaarlijkse beurs en tentoonstelling van landbouwminiaturen. Dat het een internationaal gebeuren is blijkt uit alles. We horen vele talen. Exposanten en bezoekers zijn massaal op komen dagen. Twee van de grote beurshallen zijn tjokvol. Er wordt veel geld uitgegeven. Overigens: een derde hal is niet beschikbaar, want in gebruik voor tijdelijk onderdak van asielzoekers, aldus Freerk Postmus, organisator van het evenement. In de derde hal is het ook vol, maar dan door de stapelbedden die in het gelid staan. Tja, hierdoor worden we er even aan herinnerd dat in de buitenwereld andere zaken spelen. Wat zie je op zo'n beurs? Heel veel miniatuurtractoren. Historische modellen, maar ook het nieuwste van het nieuwste. Voor collector items worden forse bedragen gevraagd en neergeteld.

Lacune?

Maar er is helemaal niets dat herinnert aan minder mooie tijden. Geen maquettes met ruimingen van pluimvee, geen afgezette wegen, geen overvolle geitenstallen (denk aan de Q koorts) of een ruimploeg uit de tijd van de MKZ crisis. Misschien een tip voor de organisatoren voor een volgend jaar: een wedstrijd organiseren?

De Boerderij

Lezen we het vakblad De Boerderij van 21 november 2014 dan is de toonzetting uiterst bezorgd. De kop ' LTO: een zwarte dag voor de sector'. Verderop: 'sector aangeslagen door nieuw geval van vogelgriep'. En 'de vraag blijft: hoe komt het H5N8 virus een gesloten stal binnen'. Journalist Jan Braakman gaat daar dieper op in, maar dat leidt tot nog meer vragen. Men vreest voor een scenario zoals in 2003.

Andere tijden

Hoe was het ook alweer in 2003. We pakken de recente tweede druk van het boek Uitgebeend er bij. Op pagina 109 'eind februari 2003 brak de vogelgriep (aviaire influenza) uit'. Dat vogelgriep niet alleen een dierziekte is werd duidelijk toen vast was komen te staan dat een 57-jarige Brabantse dierenarts was overleden aan de gevolgen van besmetting met het virus.

Het betrof toen een type virus H7N7. Naar schatting zijn destijds minstens 1000 mensen besmet geraakt met dit virus, waarvan bijna de helft gezondheidsklachten (voornamelijk oogvliesontsteking) had. Dit alles volgens auteur Marcel van Silfhout van het boek Uitgebeend. De uitbraak viel samen met de zeer langdurige kabinetsformatie in 2003. Volgens van Silfhout heeft juist de uitbraak van vogelgriep bijgedragen tot de eis van het nieuwe kabinet dat de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees van VWS naar het Ministerie van Landbouw moest. En zo geschiedde. Daarmee werd tevens niet volksgezondheid, maar marktwerking en verminderde regeldruk het leidend principe (pagina 113). Met alle gevolgen vandien. Maar dat leest u beschreven in dit boek.

Hoe verder?

Hoe het verder gaat met de vogelgriep is nog onduidelijk. Daar zal in de IJselhallen geen haan naar kraaien. Althans dit weekend. 

Mijn gekozen waardering € -