Sterspelers als Oscar (Chelsea) en Lucas Moura (PSG) werden om uiteenlopende redenen niet geselecteerd door de bondscoach en van het spelersmateriaal dat wel voor handen was, was de helft geveld door een virus, of geschorst zoals Neymar. Dus tsja, dan is het helemaal niet zo gek dat je er, na strafschoppen, in de kwartfinales uitvliegt tegen Paraguay. Daar kwam het verhaal van Dunga na afloop van de wedstrijd, kort samengevat, zo’n beetje op neer.
Diego Tardelli
Verliezende coaches hebben veelal de neiging om meer afstand te nemen dan normaal. Ze lijken opeens vergeten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de nederlaag of uitschakeling. Het was Dunga zelf, die niet alleen spelers als Fred en Diego Tardelli selecteerde, maar ook in de opstelling opnam. Daar hoor je ze niet over. Als ze winnen komt het vaak door hun eigen, briljante vondsten. Als ze verliezen hebben de spelers gefaald. Nooit zal je Dunga horen zeggen dat het juist door zijn selectiebeleid faliekant is misgelopen.
Everton Ribeiro
Een van de strafschoppen werd vannacht gemist door Everton Ribeiro, die zijn dagelijkse brood verdient bij Al-Ahli (!) in de Emiraten. Dat klinkt toch een beetje alsof Ryan Babel, kort na zijn transfer naar Al Ain, weer wordt opgeroepen door Guus Hiddink, mocht onze bondscoach deze zomermaanden beslissen om zijn dienstverband bij de KNVB uit te dienen.
Hij was drie minuten voor tijd in het veld gekomen voor Robinho, juist omdat hij zo goed pingels kan nemen. Maar Ribeiro miste op uiterst kneuterige wijze. En Robinho, 31 jaar inmiddels, speelt tegenwoordig weer bij Santos, na (min of meer mislukte) uitstapjes bij Real Madrid, Manchester City en AC Milan, maar dat geheel terzijde.
Notendop
Het verhaal van Robinho en Everton Ribeiro vertelt wel het verhaal van Brazilië op de Copa America in een notendop: de kwaliteit van de selectie laat te wensen over, net als de houdbaarheidsdatum van veel spelers. Het Braziliaanse middenveld ontbeert creativiteit. Coutinho is nog lang geen Pirlo. Zonder Neymar (en ook Oscar) heeft dit Brazilië niet zo gek veel met Brazilië te maken.
De resultaten op de Copa America, die Dunga straks bij thuiskomst kan overleggen, zijn weinig bemoedigend. Een 2-1 overwinning op Peru en Venezuela, een 1-0 nederlaag tegen Colombia en nu dan een 1-1 gelijkspel in de kwartfinales tegen Paraguay, na verlenging. De Goddelijke Kanaries hebben er wel eens beter voorgestaan…
Opstelling
Laten we de opstelling (1-4-2-3-1) van de voorbije nacht er maar bij pakken, dat praat wat makkelijker: Jefferson; Dani Alves, Thiago Silva, Miranda en Filipe Luís; Fernandinho en Elias; Willian, Coutinho en Robinho; Firmino.
Dunga kan moeilijk volhouden dat dit ‘een team in opbouw is’, hoezeer de transfer van Firmino van Hoffenheim naar Liverpool ook tot de verbeelding spreekt. Dat heeft hij toch maar even aan deze Copa America overgehouden.
Heeft Dunga nog medestanders na de uitschakeling tegen Paraguay? Ja. Het was even zoeken maar ze zijn er.
@BrazilStats
Een van de interessantste Twitter-accounts over het Braziliaanse voetbal is het sympathieke @BrazilStats. Daar nam de beheerder het vanmorgen vroeg op voor Dunga en schreef: ‘I repeat, Brazil was disappointing but I believe Diego Alves, Danilo, Marcelo, Gustavo, Oscar, Moura, Felipe Anderson etc. can improve it a lot’.
Opnoemen wie er niet bij zijn en dan zeggen, dat het nog zo slecht niet is allemaal. Ja, zo kan ik het ook. Maar Brazilië dreigt wel degelijk te verworden tot een one-man-team. Wie Neymar kan uitschakelen (provoceren), schakelt Brazilië uit. En als Neymar niet meedoet, zoals tegen Paraguay, dan heeft Dunga geen fatsoenlijk plan B. Dat is waar het op neerkomt.
Paradoxaal
Met de uitschakeling door Paraguay is Dunga ook een hoop ellende bespaard gebleven, hoe paradoxaal dat misschien mag klinken. In de halve finales had zijn elftal namelijk tegen Argentinië gespeeld. En hoewel Messi nog altijd niet lekker functioneert onder bondscoach Martino, behoorde een slachtpartij a la Duitsland-Brazilië op het WK (7-1) zeker tot de mogelijkheden. Nu komt Dunga er waarschijnlijk mee weg, met deze hoogst ongebruikelijke, vroegtijdige uitschakeling. Terwijl een nieuwe zeperd tegen Argentinië hem ongetwijfeld zijn kop had gekost.
Of, om met JC te spreken: ieder nadeel hep so zijn voordeel.
@MJvdHeuvel