BitCoin is inmiddels een algemeen begrip en een echt betaalmiddel geworden. Maar de technologie waar BitCoin mee gemaakt is, kan zoveel meer voordelen bieden dan slechts valuta. Die technologie heet Blockchain en kan gemakkelijk de huidige maatschappij volledig op zijn kop zetten.
Veiligste database ooit
Stel je voor, je loopt over straat en je ziet een bloempot uit de lucht vallen. Vervolgens vraagt iemand die er niet bij was jou en andere getuigen wat er gebeurt is. Iedereen vertelt precies hetzelfde verhaal: de bloempot viel uit de lucht. Conclusie van degene die de vraag stelde: er viel een bloempot uit de lucht. Als iedereen exact hetzelfde verhaal vertelt, is er immers een grote kans dat dit klopt. Dat is wat blockchain ook doet, in de basis.
Blockchain is in principe een database van digitale gebeurtenissen. Zodra deze informatie in de database staat, kan het nooit meer verwijderd worden. De informatie wijzigen kan alleen als de meerderheid van de deelnemers aan deze informatie toestemt. Ofwel: informatie wordt er wel ingezet worden, maar kan niet zomaar veranderd worden en helemaal niet verwijderd. Bovendien kan elke stukje data maar één keer voorkomen in het systeem. Denk aan BitCoin: iedere BitCoin is uniek en via Blockchain wordt bijgehouden waar deze zich bevindt en van wie hij is. Het is daarmee niet mogelijk dat twee mensen dezelfde Bitcoin hebben.
Nog een mooi puntje aan Blockchain: het is behoorlijk ingewikkeld om in te breken in de database, nagenoeg onmogelijk zelfs. Wil je een BitCoin – of andere data – stelen, dan moet je in het voorbeeld van de bloempot minstens de helft van de getuigen laten liegen over wat ze zagen. Iets wat dus niet zomaar kan. Daarmee is alle informatie veilig en dat is wat we in een tijd van steeds meer cybercriminaliteit willen.
Notaris wordt overbodig
Blockchain biedt daarmee tal van opties waar nu nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Denk aan een huis: die kan maar van één – of als je het samen koopt twee – eigenaren zijn. Als je dit netjes opslaat in Blockchain, kan deze informatie niet zomaar gewijzigd worden. Wil je je huis verkopen? Dan kun je de informatie wijzigen en wordt het huis zo naar de nieuwe eigenaar toegeschreven. Een notaris heb je daar dus niet meer voor nodig. Hetzelfde principe kun je invoeren voor een bank.
Maar ook voor social media heeft Blockchain een voordeel. Waar bedrijven nu meekijken bij alles wat je schrijft – ook je berichten in privégesprekken – is dat met Blockchain niet zomaar mogelijk. Blockchain is namelijk te gebruiken voor ieder soort transactie, en ook een bericht wat je verstuurt is een transactie. Maar op dit moment gebruiken we vooral programma’s Facebook, WhatsApp en e-mail om dit te doen. De berichten worden in hun database opgeslagen en een grootmacht als Facebook kan gemakkelijk ieder berichtje wat jij verstuurt lezen. Is de social media echter op Blockchain gebouwd, dan is meekijken niet nodig. Ja, de informatie wordt opgeslagen in een database, maar er is niemand die hier zomaar bij kan, op jou en de ontvanger van het bericht na.
Het gevaar
Toch zit er ook een donkere zijde aan deze interessante technologie. We zagen het al met BitCoin: het is een ideale manier om geld wit te wassen en illegale producten te kopen. Blockchain heeft namelijk de mogelijkheid om informatie op te slaan, maar hoeft daarbij niet bekend te maken wie wat gedaan heeft. Het enige wat je als buitenstaander kunt zien, is dat er een transactie was en dat deze goed is verlopen. Voor de zwarte markt is dit natuurlijk een uitkomst.
Waarom gebruiken we het niet?
Toch zijn er veel meer voordelen aan Blockchain dan nadelen. De wereld kan met deze technologie immers een veiligere wereld worden, waarin we niet langer banken of notarissen nodig hebben en onze privacy altijd gewaarborgd wordt.
Maar Blockchain is geen nieuwe technologie. Feit is dat de wereld het pas ontdekte toen BitCoin opkwam, maar wanneer het precies is uitgevonden, lijkt niet helemaal duidelijk. Veel mensen zeggen dat de oprichter van BitCoin ook achter Blockchain zit, maar zelfs dat is tot nu toe niet te bewijzen – al is het wel waarschijnlijk.
Dat is echter niet de meest belangrijke vraag. De vraag die je moet stellen is: waarom gebruiken we Blockchain nog niet als we er zoveel mee kunnen? Dat antwoord is simpel: zelfs voor de beste programmeurs is Blockchain geen eenvoudige technologie om mee te werken. Het is simpelweg te ingewikkeld. In 2015 werd echter wel een nieuwe stap gemaakt om meer programmeurs meer met Blockchain te laten doen: Ethereum. Ethereum is in feite niets meer dan een platform waar het eenvoudiger mee wordt om applicaties te maken op basis van Blockchain. Onder meer de ABN Amro heeft al geïnvesteerd in deze technologie en experimenteert er ook mee.
De toekomst?
Dan rest ons nog de vraag: is Blockchain de toekomst? Op veel gebieden wordt gedacht van wel. Hoe prettig zou het immers zijn als we banken en notarissen kunnen vervangen door een simpel programma? En nu er zoveel gehamerd wordt op privacy, hoe fijn zou het zijn als je zeker weet dat niemand jouw berichtjes kan lezen? Daarentegen gaan er wel banen verloren als Blockchain in opkomst komt, en de overheid en grote bedrijven stemmen echt niet toe met een programma waarmee ze jou niet meer kunnen afluisteren. In tegendeel, waarschijnlijk doen ze alles om het tegen te houden. De komende vijf jaar zullen we naar alle waarschijnlijkheid nog weinig horen over Blockchain, maar realiseer je dat het wel bestaat en programma’s op basis van de technologie onderweg zijn.
Eveline Meijer is freelance (tech-) journalist en volgt hoe technologie van nu de wereld veranderd en dit in de toekomst kan gaan doen. Hier verstuurt ze ook wekelijks een nieuwsbrief over. Gratis aanmelden kan hier.