Bij het bedenken van Ladies of Soul was je geïnspireerd door The Divas live, een grote Amerikaanse muziekshow met Maria Carey, Gloria Estefan, Shania Twain en Aretha Franklin.
“The Divas live is inderdaad een van de inspiratiebronnen van het idee voor Ladies of Soul. Als producer en liedjesschrijver heb ik, nadat in 1999 Total Touch ophield te bestaan, altijd in de studio gewerkt door te componeren en te produceren. Dat was een keuze. Ik voel me beter achter de schermen dan als live artiest. Ik had nooit de drang om beroemd te worden als persoon, maar wilde liever bekend worden met mijn muziek. Bij Total Touch haalde ik mijn voldoening uit het succes van de liedjes die ik schreef.”
Een andere inspiratiebron zijn de concerten van Michael Jackson, Beyonce en andere Amerikaanse artiesten die je hebt gezien.
“Dat klopt. Ik heb in De Kuip, Ahoy’ en Ziggo Dome veel concerten gezien van de grote Amerikaanse pop , rock en R&B artiesten, waarbij ik zag hoe het maximale aan entertainment gegeven werd aan het publiek. Hoewel de budgetten natuurlijk enorm zijn van deze artiesten is het voor Amerikaanse artiesten ook een soort opvatting om zo’n show te willen geven voor het publiek, zij denken over werkelijk alle details en show heel goed na. Ik ben altijd fan geweest hoe Amerikaanse artiesten en groepen hun shows doen, waarbij bijna alles vooraf wordt geregisseerd, en dat het dan toch ook nog spontaan is.”
Waarom is het voor de concertreeks Ladies of Soul nooit gelukt om een Nederlandse versie van The Divas live op te zetten?
“Het is inderdaad nooit eerder gebeurd, ondanks alle geweldige zangeressen die we hier in Nederland hebben. Maar dat is ook helemaal niet zo makkelijk, kan ik je vertellen. Ik ben er ook anderhalf jaar mee bezig geweest, voor het er was. Ik ben een liefhebber van zangeressen, in het verleden heb ik met veel Nederlandse en buitenlandse zangeressen gewerkt. Zangers zijn natuurlijk ook geweldig, maar in mijn direct omgeving heb ik natuurlijk twee fantastische zangeressen; mijn zus Trijntje en mijn vrouw Edsilia.”
“Ladies of Soul is een show die eigenlijk zo uit Amerika had kunnen komen qua muziek stijl en show”
Hierna ontstond – onder de werktitel- The Leading Ladies, de voorloper van Ladies of Soul
“Ja, ik wilde proberen om met die fantastische club van zangeressen een groot concert te organiseren in een grote zaal als Ziggo Dome. En van de eerste die geloofde in het plan was Danny Damman, directeur commerciële zaken van de Ziggo Dome. Hij koppelde me aan Bob de Voogt met wie ik later LOS Entertainment ben begonnen. En daaruit kwam na lang brainstormen het concept voor Ladies of Soul. Deze naam is ook precies wat Berget Lewis, Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Edsilia Rombley bindt; zij staan met hun ziel en zaligheid op het podium soulmuziek te zingen. Binnen The Ladies heeft iedereen een eigen rol. Berget is voor mij de Nederlandse Chaka Khan en Tina Turner, in Edsilia haar bloed zit Gladys Knight & Oleta Adams. Glennis is natuurlijk echt de Nederlandse Whitney Houston en Maria Carey. Trijntje is een mix van veel artiesten, zij is opgegroeid met Stevie Wonder, Whitney Houston en Anita Baker. En Candy is echt met funk & soul opgegroeid. Aretha Franklin delen The Ladies allemaal.”
Edisilia zei tijdens het concert van Ladies of Soul in 2014 dat de zangeressen Soul Sisters zijn.
“Absoluut. Berget, Glennis, Trijntje, Candy en Edsilia passen helemaal bij elkaar. Deze line-up voelde bij het ontwikkelen van het concept als het meest natuurlijke.”
Hoe zou je de magie van The Ladies of Soul willen omschrijven?
“In één woord: Eerlijkheid.”
“Deze line-up voelde bij het ontwikkelen van het concept als het meest natuurlijke”
Je bent de creative en musical director van Ladies of Soul. Heb jij het laatste woord?
“Nou, ik maak de setlist op basis van de input van de Ladies en mijzelf, en er werken inmiddels zoveel mensen – met hun ziel en zaligheid – aan Ladies of Soul. Ik probeer wel overal draagvlak voor te krijgen, samen met anderen kijk ik naar het beste voor de show. Binnen de kaders van het concept heeft iedereen die meewerkt vrijheid om zijn eigen creativiteit erin te stoppen, maar ik vind het wel fijn me overal beetje mee te bemoeien, om overzicht te houden over de hele show.”
Jaarlijks verschijnt rond de concertreeks een single van The Ladies of Soul. Dit jaar is dat het funky nummer ‘Feel Good’.
“Dit nummer is eigenlijk hoe DNA van The Ladies of Soul klinkt. We openen er ook de concertreeks op 12 februari mee. Zo’n eigen Ladies of Soul track is belangrijk voor de identiteit van de show, naast de covers die we zingen. (In 2014 verscheen het gospelnummer met soulinvloeden ‘I’ll Carry You’, en in 2015 ‘Up Till Now’, red.).”
Hoe kiezen jullie de nummers voor de show?
“Het moeten nummers zijn die het publiek herkennen maar toch ook verrassen en zorgen voor de reactie: Die hebben we op deze manier nog niet gehoord!”
Tijdens Ladies of Soul 2016 is Billy Ocean special guest. Ik las dat hij een muzikale jeugdheld voor je is. Je noemt zijn hit ‘Suddenly’ uit 1984 de mooiste ballad ooit. Hoe belangrijk voor de show is zijn komst?
“Met zijn komst is voor mij de cirkel rond. Met ‘Suddenly’, inderdaad een van de mooiste ballads ooit, brak Billy Ocean door. Ik was toen 15 jaar en probeerde al zijn hits op de piano na te spelen van de radio. Ook ‘There’ll Be Sad Songs (To Make You Cry)’ is zo’n prachtig nummer.”
“Met de komst van Billy Ocean is voor mij de cirkel rond”
In 2013 is het eerste contact met Billy Ocean ontstaan toen Ladies of Soul te gast was in RTL Late Night om de eerste concertreeks te promoten. Ladies of Soul hebben toen een duet met Billy Ocean gezongen.
“Dat was een mooi moment! Billy Ocean bleek, zoals ik vroeger al dacht, een hele leuke, sympathieke, bescheiden en charismatische man. We vinden het geweldig dat Billy Ocean tijdens de concertreeks dit jaar onze gast is. We geven het publiek door zijn komst iets extra’s. In 2014 was Sheila E te gast, dat was ook te gek.”
Wat wordt straks de rol van Billy Ocean in de show?
“Dat is nog een beetje een verrassing. Maar ik wil wel verklappen dat Billy Ocean solo een paar hits zal zingen die iedereen kent, maar de Ladies doen ook mee.”
Naast Billy Ocean speelt zangeres Shirma Rouse een belangrijke rol tijdens de komende concerten. ‘Zij voegt muzikaal iets unieks toe’, zei je in een interview. Kun je dat uitleggen?
“Shirma heeft ontzettend veel gospel en soul. Ze is ook een hele leuke vrouw en pas heel goed bij Ladies of Soul.”
‘Ladies of Soul 2016 wordt wederom een groot spektakel’, staat in het persbericht. Wat kan het publiek straks verwachten?
“Een heleboel is natuurlijk nog een verrassing, maar we zijn zeer tevreden hoe de 2015-editie is gegaan. We hopen dat we op 12, 13 en 14 februari dat niveau kunnen evenaren. Het publiek kan een tribute medley verwachten, met nieuwe liedjes om andere soullegendes te eren.”
Zijn concerten van De Toppers, Holland zingt Hazes en Vrienden van Amstel inspiratiebronnen bij het maken van Ladies of Soul? Of geldt dat meer voor de manier waarop Amerikaanse shows worden gemaakt?
“We zien natuurlijk het succes van deze shows, deze evenementen vindt het publiek leuk. Wij willen alleen weer iets anders maken dan er al is: een show die eigenlijk zo uit Amerika had kunnen komen qua muziek stijl en show, maar dan in Nederland dus.”
“Ik heb de ambitie om in Amerika meer voet aan de grond te krijgen”
Tot slot, wat zijn je eigen muzikale plannen voor 2016?
“Sinds vijf jaar produceer ik met succes Kinderen voor Kinderen, dat wil ik blijven doen. Ik hoop ook dat er een vervolg komt van de samenwerking met Madcon en Kelly Rowland. Hiernaast werk ik nu samen met een Amerikaanse muziekuitgever en de van oorsprong Zweedse producer RedOne (producer en liedjesschrijver van oa. Lady Gaga, red.). Ik heb de ambitie om in Amerika meer voet aan de grond te krijgen.”