Op vakantie is alles leuker. En vaak goedkoper. Daarom sjouwen veel vakantiegangers koffers vol souvenirs mee over de grens. Weet wel wat je meeneemt, want anders staat je bij de douane misschien een nare verrassing te wachten.
De rode of de groene doorgang. Heb jij op het vliegveld wel eens getwijfeld tussen ‘goederen aangeven’ of ‘niets aan te geven’? En koos je dan stiekem snel voor het groene poortje? Kijk uit want als je de douaneregels negeert, ben je strafbaar. Dat geldt ook voor vakantiegangers die met de auto, trein of boot reizen. Check dus, voordat je je koffer inpakt, of je belasting moet betalen over de spullen die je meeneemt.
Wie binnen Europa reist, hoeft zich meestal geen zorgen te maken. Maar voor spullen die je in landen buiten de EU koopt, moet je vaak wel belasting betalen, namelijk: invoerrechten, BTW en bij alcohol en tabak ook nog accijns. Sommige producten mogen ons land zelfs helemaal niet in. Hieronder een lijst met souvenirs en waar je op moet letten. Ik kom terug van vakantie en ik neem mee…
Cadeaus
De vakantie is voor sommigen hét moment om een luxe camera of een mooi sieraad aan te schaffen. Maar let op: je betaalt aan de grens belasting als je in een niet-Europees land voor meer dan 430 euro aan spullen hebt gekocht. Hoeveel? “Dat is behoorlijk ingewikkeld”, geeft douanewoordvoerder Gera van Weenum toe. De invoerrechten variëren namelijk per product. Wil je precies weten wat je aan invoerrechten betaalt, dan is het slim om de BelastingTelefoon Douane te bellen (vanuit het buitenland: +31 45 574 303) of je vraag op Facebook (FB-pagina Douane Nederland) of Twitter (@Douane) te stellen. Blijf je onder de 700 euro, dan betaal je het ‘speciale reizigerstarief’ dat in de meeste gevallen 2,5 procent invoerrechten is.
Sigaretten
Door de hoge accijns in Nederland, verandert bijna iedere verstokte roker in de vakantie een tabakstoerist. In België en Duitsland betaal je al minder voor een pakje Pall Mall maar in Polen wordt het pas echt interessant (zo’n 2 euro per pakje). Reis je buiten de EU, dan zakken de prijzen soms nog verder. In Cambodja betaal je maar een paar dubbeltjes voor het lokale merk. Binnen Europa mag je 800 sigaretten over de grens meenemen zonder belasting te betalen. Daarbuiten mag maximaal 200 sigaretten in je koffer stoppen. Het is niet handig om meer te shoppen. Je betaalt dan zoveel aan invoerrechten, accijns en btw, dat je je peuken beter in Nederland kunt kopen.
Sterke drank
Ook sterke drank is soms stukken goedkoper in den vreemde. Bovendien vinden veel vakantiegangers het leuk om het lokale likeurtje mee te nemen als aandenken. Reis je binnen Europa, dan kun je voor de hele familie drank inslaan. Je mag namelijk 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn én 10 liter gedistilleerde drank, zoals whisky, cognac en jenever meenemen. Met drank van buiten Europa kun je een veel kleiner feestje bouwen. In dat je geval mag je slechts 1 liter sterke drank óf 2 liter mousserende wijn óf 2 liter likeurwijn mee terug nemen.
Nepspullen
Veel gezien op populaire vakantiebestemmingen: handelaren met spotgoedkope tassen, T-shirts en riemen van luxe merken als Armani, Gucci en Louis Vuitton. Nepspul dus. Het is niet strafbaar om zo’n neptas te bezitten. Maar wie namaakspul over de grens wil meenemen, krijgt te maken met strenge regels. Voor eigen gebruik is het toegestaan om een aantal nagemaakte artikelen in te voeren in Nederland. Neem je meer mee, riskeer je inbeslagname en een geldboete. Hoeveel je straffeloos mag invoeren, hangt af van het product. Als je bijvoorbeeld meer dan drie stuks nepkleding invoert dan worden deze in beslag genomen. Wie meer dan vijftig namaak merkkledingstukken invoert, krijgt een geldboete van minimaal 600 euro.
Voedsel
Als jij, en je medereizigers, tegen de geur kunnen is het geen enkel probleem om na je vakantie allerlei Franse stinkkaasjes in te voeren. Maar als je van buiten Europa komt, dan mag je geen vlees of zuivelproducten meenemen zonder een officieel document van een veearts. Op deze manier probeert de EU de verspreiding van ernstige dierziekten, zoals mond- en klauwzeer vogelgriep en varkenspest, te voorkomen. Van buiten Europa mag je ook niet meer 5 kilo fruit invoeren.