In Het Parool is trouwens geen sprake van “vermeend”. Volgens anonieme “dorpsgniffelaars” wist “iedereen” het; ze hebben hebben het dan ook over de burgemeester die “zijn pik achterna loopt” en “het deed” met de vrouw van de makelaar, een ex-marinier. Ik kom ook te weten hoe de “scharrel” van de burgemeester heet en dat zijn huwelijk “ook niet best loopt” volgens de dorpsgniffelaars.
Ringen
De plaatselijke cafébaas is verantwoordelijk voor de uitsmijter. Omdat de echtgentote van de burgemeester dezelfde voornaam heeft als de vrouw waarmee hij een relatie zou hebben “kan-ie in elk geval dezelfde ringen gebruiken”. Humor om te lachen dus… behalve voor de betrokkenen.
Er wordt veel gegniffeld en gesmuld op Vlieland volgens Het Parool, ”roddelen is geweldig” schrijft mijn krant.
Dat kan kloppen maar als ik roddelen geweldig zou vinden, zou ik wel een andere krant lezen. Het AD bijvoorbeeld.
AD-kloon
Want het AD is de bron van dit verhaal. Victor Schildkamp wordt als auteur opgevoerd, maar die werkt dus helemaal niet bij Het Parool, hij werkt bij het AD.
Sinds het einde van de GPD maakt Het Parool gebruik van AD-content. Maar dan word je dus een AD-kloon. En de vraag is of alle lezers daarop zitten te wachten.
Als ik het AD zou willen lezen, nam ik wel een abonnement op AD. Maar ik wil het AD helemaal niet lezen.
Identiteitscrisis
Het AD verkeert sinds haar oprichting in een permanente identiteitscrisis. Begonnen als een alternatief voor De Telegraaf na het naoorlogse verschijningsverbod op die krant, heeft men voortdurend getwijfeld of men hun rivaal links of rechts zou willen passeren. AD heeft ook nog een tijdje geprobeerd een populaire versie van de Volkskrant van te zijn.
Sinds de overname door De Persgroep is de de krant gemodelleerd naar de Belgische boulevardkrant Het Laatste Nieuws – de websites zijn bijvoorbeeld identiek.
Het resultaat is een regionaal-landelijke hybride. Ook de lezers in Dordrecht, Amersfoort en Gouda moeten meesmullen en meegniffelen. En dus ook de lezers van de Amsterdamse partner in crime Het Parool. Ik ken in ieder geval één lezer die daar niet op zit te wachten.