Alleen The Sochi Project verdient een bloemetje

Het kan vriezen, het kan dooien. Nederland heeft vanochtend 500.600 bloembollen gedoneerd aan Rusland. Is de voedselvrede in zicht?

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, toert deze dagen door Rusland. De agrarische handel met Rusland moet worden bevorderd. In haar kielszog volgen allerlei vertegenwoordigers en bemiddelaars.

Wereldspelers

Nederland en Rusland zijn allebei agrarische wereldspelers en hebben een goede relatie. Maar deze dagen vinden ze elkaar niet zo aardig. Door politieke ophef over allerlei zaken is ook de land- en tuinbouwsector onder druk komen te staan. Voedselboycotten zijn een populair Russisch pressiemiddel. 

'Onze sierteelt is populairder dan ooit in Rusland'

Vorige maand wist Dijksma een bilaterale overeenkomst met de Russen te sluiten over de Europese importban op kalfsvlees. Deze werd voor Nederland opgeheven. De staatssecretaris had hetzelfde doel voor ogen toen ze naar Rusland afreisde: de Nederlandse aardappel, die momenteel geboycot wordt door de Russen, moet de Oost-Europese wereldmacht weer kunnen binnendringen. 

Charmeoffensief

Het charmeoffensief was van tevoren al gepland. Er zouden namelijk bloembollen worden gedoneerd. Ruim een half miljoen hyacinten, krokussen, lelies, narcissen en natuurlijk tulpen zouden een Nederlands cadeau zijn om de handelsrelatie te onderstrepen. Dijksma: "Onze sierteelt is populairder dan ooit in Rusland, met een groei van dertig procent in 2012."

Rusland kwam gisteren echter met een verrassende boodschap: er is iets mis met alle Nederlandse planten. Ongedierte. Daarnaast werden ook klachten verspreid over onze zuivel. Van een importban is nog geen sprake, maar de gele kaart is door de Russische voedsel- en warenautoriteit weer eens getrokken. Een waarschuwing.

Bloemengift

Toch vond de bloembollengift vanochtend plaats; deze stond immers al gepland. De Russische afvaardiging nam de 500.600 bolletjes in ontvangst. Een groter cadeau is er in de geschiedenis van de tuinbouw niet geweest. Symbolisch was ook de locatie: de tuinen van het Peterhofpaleis in Sint Petersburg, waar ook de bloementuin van de regering zich bevindt. 

Eén standbeeld van Peter de Grote dat roze wordt geverfd, en de Russen zullen bijten

Dijksma is daarnaast optimistisch over de Nederlandse aardappel. Ze sprak gisteren over "maximale transparatie" van Nederlandse zijde; Moskou mag te alle tijde controleren wat de oorsprong van de Nederlandse aardappel is. Dijksma vermoedt dat de Russen inmiddels wel wat voelen voor een onderlinge afspraak over de aardappel, die in Rusland vooral als luxe-artikel (onder meer chips) wordt geconsumeerd.

Wapenstilstand

Wellicht denkt Dijkstra dat een eerste pennenstreep voor het tekenen van de vrede is gezet, omdat Rusland semi-tevreden reageerde op de excuses rondom de Borodin-affaire (maar wel meer uitleg eist). De staatssecretaris kan het overhandigen van de bloembollen echter beter zien als een voorlopige wapenstilstand.

Want één optreden van een homo-activist, één topje van een vinger dat ook maar belerend wijst naar de situatie van mensenrechten in Rusland of één standbeeld van Peter de Grote dat roze wordt geverfd, en de Russen zullen niet alleen maar blaffen, maar ook bijten. Dan worden zonder blikken of blozen de tanden in de Hollandse aardappel, de kaas en de tulp gezet. 

Bloemetje

En wat betreft het Vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland: misschien kan de Peterhof-directie twee van de 500.600 ontvangen bloembolletjes opsturen naar Arnold van Bruggen en Rob Hornstra. Vandaag werd bekend dat de tentoonstelling van hun Sochi Project niet in het Moskouse Winzavod mag worden getoond. Anderhalf jaar voorbereiding belandt daarmee in de prullenbak.

Dus als iemand een bloemetje verdient…

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie