Ik moet bijbetalen. Ook al heb ik iets minder verbruikt dan het voorgaande jaar. Gelukkig valt het bij te betalen bedrag te overzien. Het is zonde van het geld, maar ik zal er geen boterham minder om hoeven te eten. Een gematigd stroomverbruik helpt, zo blijkt. Dat gematigde gebruik heb ik niet van mezelf. Wijlen mijn moeder was nog een graadje erger in het zo min mogelijk verbruiken van stroom. Daar stond tegenover dat haar gasverbruik enorm was. Per saldo betaalde haar gewenste energiebesparing zich daardoor alsnog nooit uit.
Terug naar mijn eindafrekening. Maart dit jaar voerde de federale regering in België maatregelen in om de energiefactuur voor burgers en bedrijven te drukken. De BTW op gas en elektriciteit ging tijdelijk van 21% naar 6% en men kreeg eenmalig een federale verwarmingspremie van 100 euro (ook voor wie niet met gas verwarmt). In april en mei zag ik die maatregelen terug in mijn maandelijkse voorschotten. Mooi! Nee, toch niet. Want, doordat die maandelijkse voorschotten nu lager uitvielen, is de uiteindelijke jaarafrekening hoger uitgevallen dan wanneer de voorschotten gelijk zouden zijn gebleven. Wat je noemt een sigaar uit eigen doos. Dat zag ik al aankomen, maar omdat de meteropname snel een feit zou zijn en ik in april en mei veelvuldig afwezig was, leek het mij weinig zinvol de tussentijdse voorschotten op het oude bedrag terug te brengen.
Veel huishoudens in Nederland en elders in Europa zullen ook maatregelen hebben opgemerkt om hun energiefactuur te drukken. In Nederland is eveneens een verlaging van de energiebelasting ingevoerd. Als dat op dezelfde manier is verdisconteerd als in België, mogen de Nederlanders zich ook verheugen op de sigaar uit eigen doos met de jaarafrekening. Is het dan niet beter om een bedrag ineens uit te keren? Hm, dan loop je de kans dat mensen het ergens anders aan gaan besteden in plaats van aan hun energierekening. In deze tijden van inflatie vallen gemakkelijk gaten in het huishoudboekje. Het beste zou zijn in elk geval de BTW op energie permanent te verlagen naar 6% (9% in Nederland).
Mijn energieleverancier heeft ondertussen de maandelijkse voorschotten voor het komende jaar verhoogd. Dat viel te verwachten. ‘Maar het nieuwe voorschotbedrag is waarschijnlijk te laag’, zo waarschuwt men. ‘Verhoog uw voorschotbedrag!’ In mijn geval met nog eens meer dan 100 euro/maand erbovenop. Hallo, denken jullie dat het geld mij op mijn rug groeit? Eerst maar eens zien of de prijzen zo hoog blijven tot halverwege 2023 en of de regering nog met maatregelen komt. De Belgische BTW op energie blijft in elk geval al tot 31 december 2022 op 6%. En anders zal ik in het uiterste geval mijn moeder nog meer moeten gaan navolgen en daarnaast hopen op een zachte winter.