Arthur Graaff 2013-2023. Tien jaar intimidatie en misleiding

In 2013 kwam Arthur Graaff, journalist en zelfbenoemd “bekendst antifascist van Nederland” voor het eerst in opspraak door zijn bedrog, grootspraak en intimiderende praktijken. Hij blijkt inmiddels al tien jaar in dat gedrag te volharden. Daartoe behoort ook diens misbruik van de naam van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

2013 – Achter de schermen bij Wikipedia spreken ervaren Wikipedianen een vrijwilliger aan op allerhande gerotzooi.  Daarop intimideert dit persoon, die op Wikipedia opereert onder de naam Webnetprof, zijn critici met deze woorden:

“U bedrijft smaad en laster. U maakt zich schuldig aan een hetze, uiterst tendentieus en m.i. wraaklustig gedrag en aan een laster- en smaadcampagne die tegen mij gericht is” (…) “Ik overweeg verder in overleg met mijn advocaat via mijn vakbond in een civiele procedure een schadevergoeding van u te vorderen, aangezien u mij als journalist door uw handelen of nalaten zeer ernstige schade hebt berokkend of kunt berokkenen. (…) Mocht u toevallig ook lid zijn van de NVJ, dan zal ik deze organisatie voorstellen en zobeel [sic!] mogelijk bewegen u te royeren. Hetzelfde geldt voor andere verwante beroeps-organisaties.” (…) “Ik ben goed bekend met het auteursrecht (AR), heb in het bestuur van de NVJ gezeten (…)”

“Webnetprof” openbaart daarbij zijn ware naam: A. Graaff, oftewel: Arthur Graaff.

Als hij daarna de kritische Wikipedianen dwangsombrieven à 1050 euro stuurt en hen via hun werkgevers verder onder druk tracht te zetten, is de maat vol. “Webnetprof” wordt voor onbepaalde tijd van Wikipedia verbannen en de door hem vervaardigde lemma’s, waaronder het Arthur Graaff-lemma, worden óf verwijderd óf ingrijpend veranderd.

Dit alles weerhoudt Graaff er overigens niet van om, met gebruikmaking van steeds weer andere IP-adressen, tot op de dag van vandaag zowel het Nederlandse als Engelstalige Wikipedia te vandaliseren.

2013 – Vorden, gemeente Bronckhorst

In mei 2013 begint Arthur Graaff als “antifascist” actie te voeren. Zijn eerste heldendaad is het lanceren van een reeks misleidende persberichten, waarin gesteld wordt dat de Bronckhorster burgemeester Henk Aalderink (VVD) en wethouder Paul Seesing (CDA) de holocaust ontkennen, omdat ze toestaan dat op 4 mei de herdenkingsstoet te Vorden een aantal Duitse oorlogsgraven passeert. Daar blijft het niet bij: hij verzint óók dat er een bomaanslag door neo-nazi’s gepland was. En hij verkondigt dat hij aangifte tegen de burgemeester en wethouder gedaan heeft. Het is allemaal gebakken lucht.

Wat Graaff doet in de gemeente Bronckhorst is een voorbode van wat burgemeesters in andere gemeenten te wachten staat: steeds als er in een gemeente op herdenkings-, re-enactment- of militariavlak ook maar iets gebeurt dat Graaff niet zint, dan volgen “acties” tegen het desbetreffende gemeentebestuur; veelal op de persoon van de burgemeester gericht. Steevast bestaan die acties uit een stroom aan e-mails vol dreigementen en idiote beschuldigingen. In de gemeenten Hilversum, Houten, Landerd (inmiddels opgegaan in Maashorst), Montferland, Venray, Roermond en Tilburg kunnen ze er inmiddels over meepraten.

Veelal reist Graaff zelf af naar de gemeenten, om op inspraakavonden zijn gelijk te halen. Wat tamelijk curieus is, want zelf woont hij in Bussum, gemeente Gooise Meren. Hij deed dat lange tijd als woordvoerder van de pro-Poetin-splintergroepering AFVN, maar ook (en tegenwoordig alleen maar) namens allerhande organisaties, die veelal óf niet bestaan, óf slechts bestaan uit Arthur, Graaff en zichzelf, óf van niets weten. Maar curieuzer nog is dat men bij de gemeenten in gesprek blijft gaan met Graaff.

2023 – Intimidatie van een gemeenteraadslid en geschiedenisleraar

Jasper Klaassen, gemeenteraadslid van Lingewaard en geschiedenisleraar aan een middelbare school in Nijmegen kijkt raar op als hij op 16 mei 2023 een door Arthur Graaff verstuurde e-mail opent. Graaff stelt dat Klaassen hem in een op LinkedIn (in 2018!) geplaatst artikel over de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn belastert. Hij noemt het artikel een “kwaadaardige streek”, waarin met “laster en leugens” Graaffs “reputatie en geloofwaardigheid” zouden worden aangetast. Hij eist vervolgens verwijdering, herroeping en zowel privé als publiekelijk gemaakte excuses en dreigt, als niet voor 22 mei aan zijn eisen voldaan is (de tikfouten in het citaat zijn des Graaffs):

“Ik waarschuw u, dat ik de juridische weg zeer goed ken. Een aangifte tegen u wegens laster is het minste, als u niet meewerkt. Dat kost mij overigens helemaal geen cent en ik ken de procedure, de wetten en regels. Mocht u een advocaat willen raadplegen, dan ben ik p vorhand niet bereid u daarvoor extra tijd te gunnen. Ik zal zo’n aangifte ook graag publiceren in de media. Ik ben overigens columnist van twee websites.”

Graaff besluit zijn mail met een kopie van het gewraakte artikel. Hij zendt deze mail niet alleen naar Klaassen, maar ook naar diens collega-gemeenteraadsleden, medeleraren en leidinggevenden op school. Met andere woorden: Graaff verspreidt zelf een artikel waarin hij volgens hem belasterd wordt.

Klaassens eerste reactie

De dreigementen van Graaff doen Klaassen in eerste instantie schrikken. Hij haalt zijn artikel offline – precies zoals Graaff wenste – en antwoordt, 11 minuten na ontvangst van Graaffs e-mail:

“Dag meneer Graaf, ik zal het artikel aanpassen. Zoals u wenst. Het feit dat het om verschillende historische perspectieven gaat en [dat] ik wil duiden dat alles een narratief is, ook uw visie, ontgaat u kennelijk. Ik zal uiteraard al deze onjuistheden verwijderen.”

Maar eenmaal van de schrik bekomen en na herlezing van zijn vijf jaar geleden geschreven artikel en Graaffs eisen, beseft Klaassen dat met het gewraakte artikel niets mis is en dat Graaffs eisen kolder zijn.

Op 22 mei 2023 stuurt Arthur Graaff opnieuw een e-mail aan Jasper Klaassen. Omdat de door hem geëiste rectificatie en excuses uitblijven, eist hij nu onder meer dat Klaassen hem 180 euro betaalt, vóór 28 mei. Zo niet, dan zal Klaassen de gevolgen merken. Klaasssen antwoordt dat hij niet buigt voor deze intimidatie.

Twee dagen later laat Graaff weer van zich horen. Hij verhoogt het geëiste bedrag nu tot 405 euro. Klaassen overlegt met zijn burgemeester en de politie wat te doen. Zij adviseren ze hem aangifte tegen Graaff te doen, wegens laster en afdreiging. Hetgeen geschiedt op vrijdag 26 mei. Maar tot Klaassens verbazing krijgt hij korte tijd later van de politie te horen dat het OM niet tot vervolging overgaat, omdat dit “politiek te gevoelig” zou liggen.

De school waar Jasper Klaassen aan verbonden is, is niet de enige onderwijsinstelling die Graaff dit jaar met e-mails bombardeert. Ook een basisschool krijgt met hem te maken, nadat bekend wordt dat groep 5 van deze school winnaar is geworden van de Kidswedstrijd van Veteranendag. In de verwrongen optiek van Graaff komt Veteranendag en alles wat voor veteranen gedaan wordt neer op holocaustontkenning en nazi-verering, omdat men er – kort door de bocht samengevat – de anjer aanbidt. Tsja.

We vroegen Graaff wat hij dacht te bereiken met zijn acties tegen onderwijzend personeel. Een antwoord bleef uit.

Den Haag, 2023

Bij de Extinction Rebellion-blokkade van de A12, Den Haag 28 januari 2023, worden ruim zevenhonderd mensen aangehouden. Onder hen ook enkele journalisten. En – naar eigen zeggen – Arthur Graaff. Graaff daarover, op de radicaal links-groene site Krapuul, 1 juni (!) 2023 :

“In januari [werden er] vijf [journalisten gearresteerd], onder wie ik. Ik vond het niet erg om in die bus met de actievoerders te zitten, zo’n drie uur lang, voorzien van mijn perskaart. (…) Ik zat in de bus met de ervaren fotografe Daphe Channa Horn, verder waren gearresteerd Renate Beense en Sara Berkeljon, beiden van de Volkskrant, en freelancer Jesper Peeters.”

[“Daphe Channa Horn” heet in het echt “Daphne Channa Horn” – het is weer een typische Graaff-tikfout – RO]

Ruim drie weken later beweert Graaff vervolgens dat hij “ondanks zijn NVJ-perskaart onterecht gearresteerd [werd], waarvoor hij twee maanden later excuses van BM Jan van Zanen persoonlijk ontving.”

De Haagse burgemeester Jan van Zanen, op zijn online dagboek, 18 april 2023:

“Ontvang aan het eind van de middag journalist Arthur Graaff. Spreek met hem over zijn ervaringen tijdens demonstraties, waaronder demonstraties in Den Haag. Hij vraagt aandacht voor het thema nut en de noodzaak van de diverse soorten perskaarten, bijvoorbeeld de politieperskaart, die op advies van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bij sommmige demonstraties moet worden getoond.”

Wat klopt hiervan?

Renate Beense informeert ons desgevraagd dat Sara Berkeljon en zij inderdaad bij een Extinction Rebellion (XR)-actie zijn opgepakt, op 21 december 2022 – dus ruim een maand vóór de demonstratie waar Graaff het over had. Beense: “Daarna hebben Sara en ik niet meer samen verslag gedaan van XR acties.”

Daphne Channa Horn reageert niet op vragen onzerzijds.

Burgemeester Jan van Zanen bevestigt noch ontkent dat hij persoonlijk excuses aan Arthur Graaff heeft aangeboden. Hij antwoordt niet op de vraag of hij bekend is met Graaffs acties tegen collega-burgemeesters.

Graaff, antwoordt niet op de vraag of hij op persoonlijke titel of als zogenaamd vertegenwoordiger van de NVJ met de burgemeester sprak.

Een woordvoerder van de NVJ verklaart dat de NVJ onbekend is met Graaffs gesprek met de burgemeester. Net zomin als met een petitie, die Graaff “namens de NVJ” in 2021 online heeft geplaatst.

NVJ-perskaart

En hoe zit het met die NVJ-perskaart? Normaliter wordt die alleen toegekend aan journalisten in vast dienstverband of aan zelfstandigen die op jaarbasis 75% van het minimumloon aan inkomen (omzet) uit journalistieke werkzaamheden halen. Bij Graaffs recente veroordeling stelde het Gerechtshof Arnhem vast dat Graaff “leeft van een AOW-uitkering.” Hij lijkt dus niet aan de criteria voor toekenning te voldoen.

De woordvoerder van de NVJ:

“Zijn perskaart heeft hij waarschijnlijk op basis van zijn verleden als journalist. Conform onze reglementen ligt de lat lager qua inkomen en dergelijke als een lid langere tijd in het verleden als journalist actief is geweest en een perskaart heeft gehad.”

Demonstrant of journalist?

Bij dit alles rijst de vraag wat nu eigenlijk de rol was van Arthur Graaff op die 28ste januari 2023. Het enige dat hij er zelf over heeft gepubliceerd stamt uit juni 2023, ruim vier maanden na de geruchtmakende blokkade. Hij bericht niets over het wat en waarom van die blokkade – alleen over zijn eigen arrestatie en gezwaai met een NVJ-perskaart. Was hij daar enkel aanwezig om gearresteerd te worden en daarover maanden later zijn beklag te doen? Wie het weet mag het zeggen. Graaff zelf weigert antwoord te geven op onze vragen hierover.

Graaff en de NVJ

Arthur Graaff gaat er prat op dat hij al ruim veertig jaar lid is van de NVJ, de Nederlandse journalistenvakbond. Maar hij misbruikt, zoals blijkt uit het gebeuren op Wikipedia in 2013, al ruim tien jaar dat lidmaatschap om anderen te intimideren of zichzelf belangrijker voor te doen dan hij is. Zo noemt hij zich met regelmaat oud-bestuurslid van de NVJ – wat blijkt te slaan op zijn functie als bestuurslid van de Sectie Freelance (1997-1998) – een onderafdeling van de vakvereniging.

In 2018 kwam het tot een botsing tussen het NVJ-bestuur en Graaff. Dit gebeurde nadat Graaff een aantal media-organisaties de toegang tot de Februaristaking-herdenking in Hilversum had geweigerd, middels een mail die hij ondertekende met “Arthur Graaff (lid NVJ)” – waarmee hij de indruk wekte namens de NVJ te spreken.

Het NVJ-bestuur tikt hem hiervoor op de vingers. Hem wordt verboden de naam van de NVJ te gebruiken voor acties die ingaan tegen de NVJ-uitgangspunten. Graaff accepteert ook dat niet. Hij eist vervolgens excuses van NVJ-secretaris Thomas Bruning. Ook daagt hij de NVJ uit hém te schorsen. De NVJ negeert deze fratsen.

Arthur Graaff, 2023-2013: een triest jubileum van dreigementen en intimidaties

Op 2 juli j.l. ontvangen uw verslaggever, de NVJ en diverse andere ontvangers een mail van Graaff, waarin hij eist dat alle kritische berichtgeving op Reporters Online over zijn acties en uitlatingen naar zijn luimen moet worden aangepast. Graaff: “De regels van de NVJ schrijven een dergelijke correctie voor hun leden. Bij nalatigheid zal ik een royementsprocedure starten.”

Op 10 juli volgt: “U schaadt mijn belangen ernstig en benadeelt mij opzettelijk, uitvoerig en ernstig. Daarom ga ik verder met procedures tegen u.” En op 13 juli: “U berokkent mij schade. Het tijdbeslag dat deze weerleggingen kost, zal ik bij u in rekening brengen.”

Dit alles is vrijwel identiek aan wat hij in 2013 achter de schermen bij Wikipedia deed. Het is ook vrijwel identiek aan zijn pogingen om eerdere kritiek op hem te smoren. Heeft hij zijn gedrag nooit gewijzigd omdat hij in sommige gevallen succesvol was met zijn intimiderende praktijken? Als dat zo is, ontvangen we daarover graag nader bericht.

En de door Graaff verlangde verbanning van uw verslaggever uit de NVJ? Op de algemene ledenvergadering (ALV) kan Graaff dat eisen. Maar iets zegt me dat Graaffs strijd tegen de persvrijheid bitter weinig gehoor zal vinden op die bijeenkomst.

Naschrift (21 december 2023): Bij de op 29 november 2023 gehouden ALV van de NVJ nam Graaff een kwartier het woord om onder meer het royement van uw verslaggever te eisen. Het bestuur nam Graaffs betoog voor kennisgeving aan.

 

© collage – Bart FM Droog, 2023

Klik hier voor donaties aan Bart FM Droog (direct, via Paypal).

Mijn gekozen waardering € -

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.
Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.