Bacteriofagen als medicijn in de strijd tegen infecties

In Duitsland is het project "Phage4Cure" geïnitieerd.

Momenteel is er veel te doen rond bacteriofagen in Nederland. Na een programma DoktersvanMorgen is het pas goed los gegaan. Er circuleert momenteel een petitie .Want het is de bedoeling dat ook in ons land de behandeling met bacteriofagen een eerlijke kans krijgt. In Duitsland is er wetenschappelijke belangstelling en juist vandaag is er een persbericht uitgegaan dat stelt dat het “Forschungsverbund” zich ten doel stelt om bacteriofagen tot erkende geneesmiddelen te maken.

Resistentie Antibiotica

Resistentie tegen antibiotica neemt wereldwijd toe. Om deze uitdaging aan te gaan, is de ontwikkeling van alternatieve therapieën dringend nodig. Daarom zijn het Fraunhofer Instituut voor Toxicologie en Experimentele Geneeskunde (ITEM), het Leibniz Instituut Duitse collectie van micro-organismen en Celkweken (DSMZ) -Die Charité  Universitätsmedizin Berlijn en de Charité Research Organisation (CRO) tot elkaar gekomen en hebben het project “Phage4Cure” geïnitieerd. Het doel is om bacteriofagen als een goedgekeurd medicijn tegen bacteriële infecties in stelling te brengen. Het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) financiert het project voor drie jaar met bijna vier miljoen euro.

Phage4Cure

Het doel van het Duitse onderzoeksproject “Phage4Cure” is om bacteriofagen als goedgekeurde geneesmiddelen in de strijd tegen infecties in te zetten. Bacteriofagen zijn virussen die zeer specifieke stammen van een bepaalde bacteriesoort herkennen en infecteren en uiteindelijk vernietigen. Met name in Oost-Europa worden fagen decennia lang met succes gebruikt als een alternatief en aanvulling op klassieke antibioticatherapie. Ze zijn echter nog niet goedgekeurd als geneesmiddelen in de  EU (Europese Unie). Redenen zijn onder meer het ontbreken van kwaliteitsnormen in de productie, die essentieel zijn voor goedkeuring door de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de Farmacie. Bovendien moeten systematische klinische onderzoeken eerst aantonen dat faagtherapie veilig, toelaatbaar en effectief is. De projectpartners hebben zich ten doel gesteld om dit te implementeren.

Pseudomonas Aeruginosa

De wetenschappers zullen werken met bacteriofagen die specifiek gericht zijn op de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie is vaak multiresistent en kan onder andere longontsteking veroorzaken. “Ons doel voor de middellange termijn is om de faag te ontwikkelen als een nieuwe en aanvullende therapie voor verschillende infectieziekten en in verschillende toedieningsvormen als geneesmiddel – vooral nu antibiotica tegen hun grenzen aanlopen,” zegt Dr. Holger Ziehr, projectcoördinator en hoofd van de farmaceutische biotechnologie bij ITEM. In het project “Phage4Cure” werken de vier partners met hun respectieve expertise aan verschillende aspecten. Bij de DSMZ zal de werkgroep van Dr. med. Christine Rohde tegen Pseudomonas aeruginosa gerichte bacteriofagen identificeren en genetisch karakteriseren. “Er zijn veel verschillende Pseudomonas aeruginosa-stammen die maar weinig van elkaar verschillen. De uitdaging is om fagen te vinden met een zo breed mogelijk werkingsbereik”, legt de wetenschapper uit. Deze fagen worden vervolgens overgebracht naar de ITEM voor verdere zuivering en farmacologische productie. Daar is het team van Dr. Ziehr actief met het ontwikkelen van een platformachtig productieproces voor fagen. Dit betekent dat het productieproces ook toepasbaar is andere fagen. Bovendien voeren wetenschappers van het ITEM de preklinische tests uit.

Berlijn

Verdere preklinische onderzoeken zullen worden uitgevoerd in de Charité door wetenschappers onder leiding van Prof. Dr. med. Martin Witzenrath, adjunct-directeur van de medische kliniek die zich bezighoudt met infectieziekten en longgeneeskunde. Hij is ook betrokken bij het ontwerp, de planning en de uitvoering van de klinische trials. “Longinfecties door antibiotica-resistente bacteriën worden steeds meer een klinisch probleem. We hopen patiënten in de toekomst te kunnen helpen met fagen,” zegt Witzenrath. De klinische studie wordt uitgevoerd op de CRO-onderzoeksafdeling Charité Research Organization. Daarnaast zal de CRO het gehele project  organisatorisch en qua regelgeving begeleiden, nauw contact met de verantwoordelijke farmaceutische instanties, het datamanagement, statistieken en het opstellen van klinische onderzoeksrapporten. Dr. Andreas Hüser, hoofd projectmanagement: “De Charité Research Organization is gespecialiseerd in dergelijke studies en we zijn verheugd om betrokken te zijn bij het vormgeven van dit belangrijke project. De constellatie van de projectpartners is uniek “.

https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/24-10-2017/

http://infektiologie-pneumologie.de

http://www.charite-research.org

Mijn gekozen waardering € -